Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed Seneste nyt Tendens

4000 hotelværelser nedkølet med havvand

Forsyningsselskabet HOFOR forsyner erhvervsbygninger og offentlige ejendomme med fjernkøling. Denne varme sommer er 4.000 hotelværelser holdt kølige ved hjælp af havvandet i Københavns Havn.

Energislugende og meget lidt miljøvenlige airconditionanlæg er ikke den eneste metode til at holde lokaler kølige, når sommeren bliver rigtig varm, som den gjorde i år. Ved hjælp af vand fra Københavns Havn har forsyningsselskabet HOFOR skabt et kollektivt, miljøvenligt fjernkølingssystem, der køler erhvervsbygninger og offentlige ejendomme, fortæller HOFOR i en pressemeddelelse.

»Flere kan godt forestille sig et billede af husmurene i New York med de karakteristiske airconditionanlæg ud for nærmest hvert et vindue. Det har vi slet ikke i København, og det er heldigvis heller ikke nødvendigt – selv hvis vi skal til at vænne os til varme somre, som i år,« fortæller Flemming Birck Pedersen, chef for Fjernkøling i HOFOR, i pressemeddelelsen.

To store kølecentraler

Systemet fungerer ved, at HOFOR hver dag pumper koldt vand fra Københavns Havn ind i to store kølecentraler.

»Vi bruger kulden fra havvandet til at køle nogle store rør med vand i, som så sendes ud som køling til store offentlige- eller erhvervsbygninger, og flere af byens hoteller. Havvandet sendes selvfølgeligt ud i havnen igen,« fortæller Flemming Birck Pedersen.

Miljøvenlige solceller

Denne sommer er 4.000 af Københavns cirka 21.000 hotelværelser blevet kølet ned med hjælp fra havvandet. En hel del af værelserne er på Scandic-hotellerne.

»I stedet for støjende maskiner kan vi have miljøvenlige solceller på hotellernes tagflader, hvilket kan reducere vores elforbrug. Det er glædeligt for os, at vi sammen med HOFOR kan bidrage til at skabe grønnere løsninger,« udtaler Tage Holck, Scandics tekniske direktør i Danmark.

Når en ejendom tilsluttes fjernkøling fra HOFOR, kan det give en reduktion i CO2-udledningen på op til 70 procent i forhold til brug af lokale køleanlæg.

Og fordi havvandet reducerer behovet for elektricitet markant, kan det endda give ejendommene en økonomisk besparelse i forhold til lokale el-drevne anlæg på op til 40 procent.

Af Hanne Bjørton

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar