Skriv for at begynde søgning

Seneste nyt Uddannelse

Årets Lærling: Mette er blandt de bedste

Industritekniker Mette Foldager fra MAN Energy Solutions blev Årets Lærling i hovedstaden. »De har været med til at give mig rigtigt meget ansvar tidligt i mit forløb,« siger hun.

“Jeg siger dig – vi fik hende! Det lykkedes os at holde det hemmeligt i fem uger – og det at få kolleger, familie, kæreste og det hele til at spille – det var stort« småjubler Jørgen Frederiksen.
Han er produktionsleder og chef for industritekniker Mette Foldager, som for nyligt oplevede et brag af et surpriseparty i Man Energy Solutions, hvor hun arbejder. Mette Foldager var på vej til dét, hun troede var et møde med chefen, men i stedet blev hun overrasket af piftende og klappende kolleger, familie og repræsentanter fra Dansk Industri, der kunne fortælle, at hun var kåret til Årets Lærling i hovedstaden.
»Det er jo helt fantastisk, og specielt fordi jeg gør meget for at promovere vores uddannelse og få flere kvinder til faget. Det betyder rigtig meget at blive anerkendt for det arbejde og de timer, jeg har brugt på det i min fritid,« siger Mette Foldager, der blev udlært i februar 2018.

Det hele begyndte med, at hendes lærlingechef opfordrede hende til at deltage i Skills, og så tog det fart derfra. Hun er siden også blevet en del af et omrejsende ambassadørhold, som tager rundt på skoler og andre steder og fortæller om, hvad erhvervsuddannelsen som industritekniker kan bruges til.

Fordomme blegner
MAN Energy Solutions i Sydhavnen fremstiller dele til totaktsmotorer til skibe, og i Mette Foldagers afdeling arbejder 44 kolleger, heraf 15 lærlinge, med større fræse- og drejeopgaver.
Her står Mette Foldager ved en drejebænk i øjeblikket og passer sit arbejde i et team med tre kolleger. Hun er den eneste kvinde i afdelingen, men det går fint, forsikrer chefen.
»Hun er på en mandearbejdsplads, og det klarer hun fint. Men det er måske også forkert at kalde det ’en mandearbejdsplads’, for hvor det før krævede, at der skulle være lidt råstyrke bag, så handler det ikke om muskler mere. Det er mere fornuften og hjernen, det handler om. Det vi skal bruge er en, der kan lytte og finde ud af, hvordan tingene skal bearbejdes, og det er Mette god til. Og jo – der er mandehørm, men det er hun jo lidt vant til hjemmefra,« siger Jørgen Frederiksen og henviser til at Mette er opvokset på en båd.
Mette Foldager synes ikke selv, mandehørmen er noget at tale om.

»Det er ikke et issue her. Mange kvinder tror, at de ikke kan være i sådan et fag her, men her vil jeg gerne signalere, at bare fordi man som jeg godt kan lide neglelak og kjoler, så betyder det ikke, at man ikke kan arbejde i et maskulint fag.«

Det er arbejdspladsen, der indstillede Mette Foldager til prisen, og det havde de nogle gode grunde til, fortæller produktionslederen.
»Det er fordi, hun er en holdspiller. Hun kan finde ud af at arbejde sammen med sine kolleger. Hun passer sit arbejde, og så er hun kvalitetsbevidst – det er i orden, de ting hun laver, og så har hun ben i næsen,« siger Jørgen Frederiksen.

Gode til at give ansvar
For ham er prisen også en cadeau til virksomheden.
»For os som virksomhed er det også en blåstempling af, at vi er på rette spor i forhold til dét, vi gør med vores lærlinge,« siger han.
Det er Mette Foldager enig i. Som arbejdsplads har de naturligvis aktier i, at hun har udviklet sig godt.

»De har været med til at give mig rigtig meget ansvar tidligt i mit forløb, og de har nok fornemmet, at jeg gerne ville nogle ting og havde dét, der skulle til.
Jeg har fået lov til, allerede et år inden jeg blev udlært, at stå ved nogle af de nyeste og mest avancerede maskiner, vi har og været med til at prøve nogle nye emner af og gøre det til en produktion.
De har været gode til at se, hvor jeg har mine styrker. Industriteknikerfaget er superfedt og der er mange aspekter i det – som jeg synes de har givet mig lov til at prøve af.«
Mette Foldager skal fortsætte på en to-årig uddannelse som produktionsteknolog. Hun har allerede lavet en aftale med Jørgen Frederiksen om at komme på weekendholdet, så der kan drejes noget mønt hjem til at supplere SU-indkomsten.

facts
OM PRISEN
Prisen som Årets Læring uddeles af Dansk Industri som en anerkendelse af de dygtige unge og for at inspirere andre unge til at vælge erhvervsuddannelser.
Alle elever og lærlinge, der i løbet af det sidste år har færdiggjort – eller næsten færdiggjort – en erhvervsuddannelse på en DI-medlemsvirksomhed, kan komme i betragtning.
Indstillingen kan f.eks. være begrundet i, at eleven eller lærlingen er særlig dygtig, flittig, hjælpsom, energisk, opfindsom, ’en god kammerat’, har ydet en særlig faglig indsats og en særlig social indsats.

Af Jeanette Hougaard Gram
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar