Skriv for at begynde søgning

NAVNE

AKTUEL PROFIL: Restaurantør Henrik Yde

Henrik Yde, 48 år, kok og manden bag restaurantimperiet Kiin Kiin, åbner snart
sin 17. restaurant.

Når Henrik Yde søndag aften klokken 18 kører hjem til sin villa i Gentofte, holder han fri. Helt fri. Kontoret har lukket, og Henrik Yde går i gang med at bage brød.

»Jeg kan sidde i timevis og sidde og glo ind i ovnen, mens det hæver – familien synes jeg er åndssvag – det er jeg måske også,« siger Henrik Yde, der ikke spiser brød hele ugen – det er der ikke meget af i det thailandske køkken – og på sin eneste ugentlige fridag glæder sig til at lave mad i sit køkken med grøntsager fra egen have.

Han er uddannet kok, 48 år og åbner snart sin 17. restaurant, Kiin Kiin Tok Tok, der ligesom de øvrige restauranter er det thailandske køkken. Den første restaurant, Kiin Kiin, åbnede på Nørrebro i 2006 i en tidligere hashklub, dengang Guldbergsgade ikke var for børn. Det var en tilfældighed, der gjorde, at Henrik Yde opdagede lokalet til leje. Sammen med sin mand og nuværende forretningspartner Lertchai Treetawatchaiwong slentrede han forbi lokalet – næste dag bankede Yde på døren til lokalet og kom ind og mærkede og fornemmede mulighederne. Men bankerne vendte tommefingrene ned – thailandsk mad i en tidligere hashklub – nej tak, så Henrik Yde købte tre store wokpander for sin fars penge og begyndte at åbne bagdøren til restauranten, hvorfra han solgte rød karry til lokale nørrebroere i et lokale, han selv havde indrettet.

Andre nyåbnede restauranter kunne bryste sig af at der stod store designervirksomheder bag.

»Det ville vi også have – så i en pressemeddelelse skrev vi at den kendte designgruppe Partu stod bag – men det var bare løgn,« griner Henrik Yde.

Nej tak til dansk køkkenstemning

Han er uddannet kok og har været på store danske restauranter, men var ikke vild med stemningen i køkkenet.

»De danske restauranter jeg har været på har virkelig været management by fear,« siger Henrik Yde.

For 18 år siden smed han håndklædet i ringen og tog en uge på ferie i Krabi i Thailand. På stranden fik han serveret et måltid, han aldrig glemmer.

»Det var så stærkt, at jeg græd – men det var ren anarki – de brugte sukker i hovedretten og salt i desserten – der var ingen regler og det kom hulter til bulter– det var fantastisk,« husker Henrik Yde, der bankede på døren til bagdøren til restauranten og spurgte om han ikke måtte komme i lære.

Det blev til fem år på den thailandske restaurant – og da han kom hjem begyndte kampen for at få danskerne til at spise god thaimad. Selvom Yde hurtigt fik en Michelin-stjerne på Kiin Kiin, har han aldrig følt en egentlig anerkendelse af sine kokkerier.

»Det går lidt bedre nu end da vi åbnede den første restaurant. Den nordiske mad har domineret herhjemme, men hvem skal bestemme, om man skal have stegt flæsk eller rød karry,« siger Yde, der trods anmelderroser kun har høstet få priser – Michelinstjernen – og så vandt han i kategorien Årets Snack 2017.

Af Anja Berth

erhverv.redaktion@minby.dk

 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *