Skriv for at begynde søgning

Byggeri og Byudvikling KARRIERE Uddannelse

Byggepladser kommer på skoleskemaet

Københavns Kommune tager initiativ til, at alle dens folkeskoleelever skal undervises på byggepladser og i virksomheder. Formålet er at skærpe børnenes appetit på fag- og tekniske uddannelser.

 

Et flertal af unge styrer uden om fag- og tekniske skoler samt naturvidenskabelige uddannelser.

Det sætter sig spor i arbejdsstyrken, og i 2025 er der udsigt til, at Danmark vil mangle 70.000 faglærte (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd) og 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater (IDA).

Men nu tager Københavns Kommune undervisning med sikkerhedshjelm og byggematerialer i brug som et nyt våben i kampen for at vække børnenes lyst til at vælge en faglært eller naturvidenskabelig uddannelse, fortæller Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

»Alle Københavns skoleelever skal have hands-on erfaring med, hvad en ingeniør, elektriker eller tømrer laver. Ved at kombinere den klassiske undervisning med oplevelser fra det virkelige arbejdsliv, får eleverne et blik for de muligheder, der ligger i håndværks- og naturfag,« udtaler overborgmester Frank Jensen (S) i pressemeddelelsen.

Ambitionen er, at alle elever i Københavns folkeskoler skal gennemgå et virksomhedsforløb.

Samtidig skal naturfag og de tekniske fag styrkes, og erhvervsvejledning tunes ind på fag- og naturvidenskabelige uddannelser.

Elever fra 6. klasserne på Ørestad Skole har taget hul på deres virksomhedsforløb. De var for nylig til første spadestik på den norske pensionskasse KLP’s byggeri lige ved siden af skolen. Naboskabet skal bruges aktivt i undervisningen af eleverne, som skal ud og prøve kræfter med arbejdet på byggepladsen.

Samarbejde på tværs

Frank Jensen og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) arbejder på at sætte strøm til en række anbefalinger fra en erhvervstask force, der blandt andet skal sikre dygtige medarbejdere til Københavns virksomheder i fremtiden.

Derfor har de to borgmestre mødtes med 20 fremtrædende københavnske virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner til en dialog på Københavns Rådhus om, hvordan de i fællesskab kan styrke de unges interesse for de erhvervsfaglige og tekniske uddannelser.

»Det er vigtigt, at skolerne har de bedste muligheder for at introducere eleverne til fremtidens arbejdsmarked. Jeg håber, at endnu flere virksomheder vil tage imod de unge og give dem en inspirerende introduktion til byggefagene og de naturvidenskabelige fag,« udtaler børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

Dansk Byggeri, som også er partner i skole-virksomhedssamarbejdet om KLP’s byggeri i Ørestad, deltog i dialogarrangementet.

»Gode oplevelser på byggepladserne åbner børnenes øjne for en fremtid som håndværker eller ingeniør. Jeg er enormt glad for, at borgmestrene nu sætter fokus på området, for det er et langt sejt træk at få skole-virksomhedssamarbejdet fast på skoleskemaet,« udtaler underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

Af Hanne Bjørton

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar