Skriv for at begynde søgning

Branchenyt Byggeri og Byudvikling INDBLIK Seneste nyt

Byggeriet fortsætter i samme gear i 2019

Bygherrer har i 2019 planlagt boliger, erhverv- og hospitalsbyggeri for 42,3 milliarder kroner i Region Hovedstaden. Særligt nybyggeri af boliger og erhverv udgør en markant større andel næste år.

Der er god grund til at bevare optimismen for byggeriet i 2019. Med flere end 1000 ugentlige telefoninterviews til bygherrer, entreprenører og andre, tager Byggefakta A/S løbende pulsen på, hvordan byggeriet udvikler sig på landsplan, og på baggrund af 13.000 projekter tegner en ny rapport fortsat en opløftende prognose for det professionelle byggeri i 2019.

Ifølge rapporten Prognose 2019 vil det professionelle byggeri holde næsten samme niveau i 2019 som i 2018 med planlagte byggeprojekter for 93,8 milliarder kroner i hele landet. Sammenlignes med rekordåret 2018, hvor projektmarkedet forventes at nå 96,1 milliarder kroner, får vækstkurven formentlig et lille knæk med en tilbagegang på 2 pct. ifølge den nye rapport.

Vendes blikket mod Region Hovedstaden er der i særlig grad grund til optimisme. Her forventes byggeriet fortsat at udgøre den markant største del af landets byggeri med en markedsandel på hele 45 pct.

Der er planlagt 997 byggeprojekter for 42,3 milliarder kroner i Region Hovedstaden i 2019 og det er en fremgang på knap en milliard kroner i forhold til 2018. Men der er store forskelle på, hvem der bygger, og hvor der bygges i hovedstadsregionen.

Byggeri markerer sig

»Prognosen for 2019 viser, at andelen af nybyggeri stiger fra at udgøre 51 pct. af det samlede byggeri i 2018 til 73 pct. – en stigning, der svarer til knap 10 milliarder kroner. Det er i særdeleshed bolig- og erhvervsprojekter, vi kommer til at se mere af til næste år,« uddyber Thomas Bejer Andersen, administrerende direktør i Byggefakta A/S i en mail.

Blandt de største kan nævnes Pateurs Tårn i Carlsberg Byen, hvor der både bygges boliger og erhverv samt udviklingen af byområdet Christiansholm på Papirøen. Disse to projekter tegner et godt billede af, at otte ud af 10 projekter i regionen er planlagt indenfor Københavns kommunegrænse. Netop en stigende andel af bolig- og erhvervsbyggeri løfter det samlede billede af byggevæksten i hovedstaden, som i 2018 var hjulpet godt på vej af metrobyggeri.

Artiklen fortsætter under oversigten herunder:

Hospitalernes år

2019 bliver i særlig grad året, hvor investeringerne indenfor sundheds- og socialvæsen går markant frem.

Indenfor de regionale byggerier forventes det i 2019 at igangsætte hospitalsprojekter for tilsammen fire milliarder. Det kan i Region Hovedstaden tilskrives igangsætningen af Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød til 2,5 milliarder kroner og opførelsen af Rigshospitalet Glostrups nye Neurorehabiliteringscenter til 800 millioner kroner.

Det er vigtigt at huske på, at landets samlede byggeaktivitet, inklusiv det private byggeri, reelt er langt højere. Dansk Byggeri har tidligere her i avisen udtalt en forventning om, at den samlede aktiviteten i 2018 bliver på omkring 206 milliarder kroner, altså mere end en fordobling af de professionelle projekter, som Byggefakta alene beskæftiger sig med.

Af Jeanette Hougaard Gram

erhverv.redaktion@minby.dk

 

Skriv en kommentar