Skriv for at begynde søgning

Seneste nyt Temaer

Codan: It-kriminalitet bliver større end indbrud i 2020

Forsikringsselskabet ser en stigende interesse for, at virksomheder forsikrer sig mod it-kriminalitet og forventer et præmieniveau på 200-300 millioner kroner i 2020.

Sort skærm og krav om løsesum for at få adgang til computerens data igen – det var virkelighed for tusindvis af virksomheder, der blev ramt af de globale hackerangreb WannaCry og NotPetya i 2017. Langt flere cyberangreb i hverdagen foregår under offentlighedens radar.
Codan er et blandt flere selskaber herhjemme, der tilbyder forskellige typer af forsikringer, som sikrer hurtig assistance ved et ’digitalt indbrud’ og erstatninger for tab af forskellig karakter. Den typiske opgave for Codan er at løse problemer med phishing, hvor en medarbejder får åbnet et ondsindet link, men cyberspionage rammer også danske virksomheder.

»Vi har også oplevet tilfælde af målrettede malware-angreb – og der kan man jo kun gætte på, hvem det har gjort det. Men det kunne jo være en konkurrent, der havde bedt om at få noget inside,« siger Charlotte Dannisøe, product leader i Codan.

Der er efter hendes opfattelse ingen tvivl om, at it-kriminalitet har mange forklædninger og forekommer i stigende omfang.
»Jeg tror, at man samfundsmæssigt vil se en øget opmærksomhed her i Danmark. Vi er et af verdens mest digitaliserede lande, som bare ikke har fået it-sikkerheden med – og det er jo ret så kritisk,« siger hun og forventer at se lovmæssige krav til it-sikkerhed inden længe.

Forsikringer af nyere dato
I 2014 dukkede de første forsikringsprodukter op i Skandinavien. Dengang var det primært de store virksomheder, der var interesserede uden dog at tegne forsikringer, men de seneste to år har Codan oplevet en stigende efterspørgsel. I 2020-2021 forventer Codan at se et samlet præmieniveau for cybermarkedet i Danmark i størrelsesordenen 200-300 millioner kroner.
»Man er gået fra de store kunder til de mellemstore, og til at også de helt små kan se, at de er eksponerede og begynder at bruge ressourcer og kræfter på det og sikre sig forsikringsmæssigt. Men der er også masser af store virksomheder i dag, som slet ikke køber og ikke er modnet i den her proces,« siger Kennie Dyreborg-Kragh, portefølje manager i Codan.

Han vurderer, at mange små virksomheder har vanskeligt ved at sætte sig ind i, hvor sårbare de er, og hvad det koster at forebygge det. Så de undlader at gøre noget.
Det er typisk dansk
Charlotte Dannisøe har et bud på årsagerne:

»Det er måske lidt dansk – at vi lige venter og ser om katastrofen kommer, før vi rigtig reagerer og får det ind under huden. Man tænker lidt ’det er naboen, det rammer’,« siger hun og fortsætter:
»De kriminelle bliver dygtigere og dygtigere, og hvis man kigger statistisk på det, er der en forventning om, at it-kriminalitet bliver større end almindelige indbrud og tyveri i 2020,« siger Charlotte Dannisøe og henviser til tal fra Danmarks Statistik.

Af Jeanette Hougaard Gram
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar