Skriv for at begynde søgning

INDBLIK Seneste nyt

DA: Kommuner kan skaffe 6000 flere job

Beskæftigelsesministeriets nye rangliste sammenligner kommunernes evne til at få folk i job. Hvis alle kommuner levede op til forventningerne, kunne 6000 borgere komme ud på arbejdsmarkedet, lyder vurderingen fra Dansk Arbejdsgiverforening. ¿Ikke helt så enkelt¿ lyder det fra arbejdsmarkedscheferne formand.

Det var gode nyheder, der ventede Lone Loklindt, da hun gik ind på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside i begyndelsen af november. Her kunne formanden for Frederiksbergs Arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalg nemlig læse, at kommunen ligger som nummer to på ministeriets nye rangliste, der sammenligner kommunernes evne til at få borgere i beskæftigelse i 2017 sammenlignet med året før. Ranglisten viser i hvor høj grad, kommunen lever op til opgaven med at flytte borgere fra kontanthjælp, sygedagpenge eller dagpenge ud på arbejdsmarkedet. Og selvom ranglisten er blevet kritiseret for at vise et skævt billede af indsatsen, fordi nogle grupper af borgere på andre typer overførselsindkomst er klippet ud af analysen, så har den affødt reaktioner fra blandt andre Dansk Arbejdsgiverforening.

Her anslår man, at hvis alle kommuner gjorde som Frederiksberg, Nyborg og de andre kommuner i toppen af listen, så ville det tilføre 6000 flere fuldtidsstillinger til arbejdsmarkedet.

Kommuner må stramme sig an

»Hvis alle kommuner som minimum klarede sig som forventet, ville næsten 6000 flere fuldtidspersoner komme i job og blive selvforsørgende. Så nu må især de dårlige kommuner stramme sig an og bidrage til, at virksomhederne kan få de medarbejdere, de mangler,« siger Maria Bille Høeg, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Cirka 36 kommuner har flere offentligt forsørgede på enten dagpenge, kontanthjælp eller sygedagpenge end det man kunne forvente ud fra borgernes alder, baggrund med mere, uddyber Maria Bille Høeg overfor Erhverv København.

At nogle kommuner præsterer mindre godt end forventet i følge ranglisten er også interessant i forhold til en ny analyse, DA har offentliggjort for nyligt. I den har DA taget temperaturen på jobcentrenes forventninger til fremtiden, og den viser, at 7 ud af 10 jobcentre oplever stigende mangel på arbejdskraft inden for det seneste år.

»Det er jo paradoksalt, at nogle kommuner har flere ledige end de burde have, samtidig med at virksomhederne skriger efter arbejdskraft i hele landet. Når der er så ekstremt gode beskæftigelsesmuligheder i hele landet, må alle kommuner komme i arbejdstøjet og understøtte at borgerne får del i jobfesten,« siger Maria Bille Høeg.

Et mere kompliceret svar

Formanden for landets arbejdsmarkedschefer (FSD), Helle Linnet, mener dog ikke, at det er så enkelt.

»Jeg er meget enig i, at det er et stor problem, når vi ikke kan efterkomme efterspørgslen efter arbejdskraft. Det er særligt de faglærte, hvor ledigheden er minimal og derfor har vi rigtig svært ved at hjælpe virksomhederne, når de henvender sig,« siger hun.

Men hvad er det der skaber forskelle i kommunernes performence som det fremgår af ranglisten?

»Det er der ikke noget enkelt svar på,« siger Helle Linnet og fortsætter:

»Det afhænger blandt andet også af, hvordan det lokale arbejdsmarked ser ud. Er der blandt andet nogle store virksomheder i området, der har den robusthed, der er nødvendig for, at der kan laves en særlig indsats for de ledige der.

Afstand har også en betydning. For den gruppe borgere med flest problemstillinger, kan det være en kæmpe barriere, hvis der er 30 km til det nærmeste tog,« siger hun med henvisning til kommunerne i provinsen og landområder.

Generelt er hun dog meget tilfreds med at kommunerne bliver målt.

»Vi vil gerne måles og lære af hinanden, men vi vil gerne have sikkerhed for, at det vi bliver målt på stiller os alle lige,« siger hun.

Af Jeanette Hougaard Gram

erhverv.redaktion@minby.dk

 

Skriv en kommentar