Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed NAVNE

Dansk Erhverv hæder Kaffe Bueno for bæredygtighed

Årets vinder af 360 Grader prisen i kategorien start-up er Kaffe Bueno fra Amager. Prisen uddeles hvert år af Dansk Erhverv i samarbejde med Erhvervsstyrelsen, Green Network og Dansk Initiativ for Etisk Handel til virksomheder, som gennem innovation, ny teknologi, digitale løsninger og bæredygtighed formår at fremme en bæredygtig udvikling og være med til at indfri FN’s 17 verdensmål.

Generaldirektør i Dansk Flygtningehjælp og jurymedlem Christian Friis Bach begrundede valget af Kaffe Bueno ved prisoverrækkelsen i forrige uge:

»De rammer alt, hvad der er brug for. De mindsker madspild, tænker i cirkulær økonomi og skaber nogle gode produkter; og så har de en rigtig god ambition. Som de siger, vil de gerne redde verden, men nogle gange er man nødt til at gøre det én kop ad gangen.«

Kaffe Bueno er etableret af tre unge iværksættere fra Colombia: Alejandro Franco, Juan Medina og Camilo Fernandez. De opdagede de skadelige konsekvenser af det omfattende kaffeforbrug og satte sig for at finde en løsning. Derfor har de udviklet et tørresystem i form af en affaldsspand, som placeres i caféer, hoteller og større kantiner, hvor der er et stort kaffeforbrug. Spanden eliminerer udviklingen af mug og gør det lettere og dermed billigere at transportere, når fugten er væk.

Nar spanden er fuld, indsamles den af allerede etablerede genbrugsfirmaer og sendes til Skandinaviens første kaffe-bioraffinaderi. Her har Kaffe Bueno sammen med Danmarks Teknologiske Institut udviklet en proces til udtrækning af den kaffeolie, der findes i kaffegrumset. Kaffeolie er meget efterspurgt til kosmetikindustrien, da det kan bruges som anti-aging, fugtighedscreme og UV-beskyttelse. Det resterende kaffegrums kan bruges i bageri-sektoren, da det indeholder mange fibre.

Juan Medina fra Kaffe Bueno glæder sig over sejren:

»Det er dejligt med den anerkendelse for vores hårde arbejde. 360 Grader prisen betyder, at vi måske kan finde de rigtige investorer, så vi kan blive ved med at gøre det, vi gør. Vi glæder os rigtig meget til at fortsætte vores arbejde.«

I Dansk Erhverv er CSR-chef Malene Thiele glad for, at prisen kan være med til at sætte bæredygtighed på dagsordenen:

»360 graders prisen sætter fokus på nye, innovative løsninger, der fremmer indfrielsen af FNs 17 Verdensmål samtidig med, at de også er en god forretning. Det kalder vi for en 360 graders løsning. Vi ved, der er mange virksomheder derude, som er rigtig gode til det her, og med uddelingen af prisen i dag sætter vi spotlight på dem og på bæredygtig produktion. Det er jeg stolt af at være med til,« siger hun.

For etablerede virksomheder var det Bluetown, der løb med æren. De to vindere blev ud over selve prisen hædret med et beløb på 15.000 kroner og et års partnerskab hos Green Network (for startups) eller et certificeringsforløb som Sustainable Business Partner hos Green Network (for etablerede virksomheder).

Af Jacob Schneider

erhverv.redaktion@minby.dk.

Skriv en kommentar