Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed Portrætter

De handler med bæredygtighed i butikken

Yume er Danmarks første bæredygtige designforretning. Den ligger i Nordhavn og blev stiftet i fjor af Anja Holm og Marie Engberg. De oplever øget kendskab til både byudviklingsområdet Nordhavn og deres forretning.

Hvem har lavet det? Hvordan er det lavet? Hvad er det lavet af? Hvor er det lavet?

Det er de fire overordnede spørgsmål, som indehaverne af Yume stiller sig selv, når de skal tage stilling til produkter.

Anja Holm og Marie Engberg sagde deres faste jobs op og etablerede i slutningen af 2017 deres forretning i Nordhavn, hvor de fokuserer på bæredygtighed i design, både socialt og miljømæssigt.

Og det er nemmere inden for nogle områder end andre at leve op til idealerne.

»Inden for møbler og ’home accessories’ er der mange produkter, som består af 100 pct. genbrug. Mens det er lidt sværere, når det kommer til lys. Her har vi et minimumskrav om, at der skal være LED-belysning,« fortæller Marie Engberg.

Et udviklingsområde

De oplevede en december med megen interesse for deres nye forretning i Århusgade i Nordhavn. Derefter var der nogle kolde måneder, hvor der ikke var mange kunder på besøg. Men efter det blev forår, og specielt i den bragende, varme sommer, har mange lagt vejen forbi Nordhavn og Yume, og mange er kommet via mund-til-mund-metoden.

Det hjælper også Yume, at der kommer flere og flere butikker, caféer og supermarkeder i Nordhavn. Og så lægger de vægt på at være flyttet ind i et byudviklingsområde, hvor bæredygtighed skal være en gennemgående rød tråd.

De er også i et kvarter i rivende udvikling, og lige foran deres butiksfacade i Århusgade kan de se to store byggerier tage form.

»Ja, vi oplever mange kraner og maskiner. Vi glæder os til, der flytter mennesker og butikker ind,« siger Marie Engberg.

For nylig tog de initiativ til et bæredygtigt marked en lørdag i Nordhavn, hvor flere butikker blev involveret, og mange kiggede forbi.

Tæppe af flasker

Hos Yume kan man naturligvis også købe ind via nettet, men mange foretrækker at møde op i butikken. De køber gerne noget, som de måske skal have stående derhjemme i lang tid.

Derfor er det ikke altid nok med et billede på nettet, særligt når man som Yume er firstmover som den første butik af sin slags som specialiserer sig i bæredygtigt design. Så skal de lige ses nærmere an.

»Hvis nogen ser et tæppe af genanvendte flasker på nettet og spørger sig selv, om det er pænt, vil de gerne se det ved selvsyn. Det kan jeg da godt forstå, det ville jeg da også,« siger Marie Engberg og tilføjer:

»En ting er, at det er bæredygtigt, men det skal jo også være noget design, som folk gerne vil have i deres hjem.«

På grænsen til Sahara

Yume samarbejder både med danske og udelandske aktører. Det dækker både over producenter, men også NGO’er.

Yume ligger ganske tæt på FN-Byen på Midtermolen og har FN’s 17’s bæredygtigsmål som en ledetråd for, hvad alt skal leve op til. Forretningen samarbejder også med FN-organisationen UNIDO, som står for erhvervsmæssig udvikling i den tredje verden.

Denne del af FN har dog ikke hjemme i FN-Byen og er ikke repræsenteret med kontor i Danmark, så der er indtil videre ingen udflugter få hundrede meter over på den anden side af Nordhavns-bassinet for at møde ansatte i FN.

Samarbejdet med UNIDO har givet resultat.

De hjælper Yume at få kontakt til kunsthåndværkere og lokale producenter i Afrika.

»Blandt andet har vi fået kontakt til landsbyen Tamegroute i Marokko på grænsen til Sahara, hvor de har lavet keramik i generationer i 50 familier. De benytter noget helt særligt mudder fra floden Draa. Dem havde vi ikke fået kontakt med, hvis det ikke var for UNIDO,« bemærker Marie Engberg.

Blandt NGO’erne, de har samarbejde med, er Plan Børnefonden.

Organisationen udstillede i foråret en fotoudstilling hos Yume med 13 portrætter af unge, kenyanske kvinder fra slumområdet Kibera.

Her var Kronprinsesse Mary og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) med til at åbne udstillingen i forretningen i Nordhavn.

Af Thomas Frederiksen

erhverv.redaktion@minby.dk

 

Skriv en kommentar