Skriv for at begynde søgning

Portrætter Seneste nyt VIRKSOMHEDER

“Den, der har evnen, har også pligten”

Hvis du støder på et billardbord på en københavnsk beværtning, er der stor chance for, at det kommer fra familievirksomheden Søren Søgaard A/S, som også leverer billardborde til udlandet.

Billard har altid været en stor del af livet i Søgaard-familien. Og det med god grund. Stifteren af firmaet, Søren Søgaard, var nemlig Danmarks med distance bedste billardspiller i årene fra 1945 og frem til 1970, hvor han hentede ikke mindre end 22 danske mesterskaber i keglebillard og syv mesterskaber i 3-bande carambole.

»Min far drev i 34 år en billardsalon i Vejle, hvor alle byens unge mødtes. Men om sommeren, når solen skinnede, tog de på stranden, og salonen stod tom. Så en dag, da han sad i den tomme salon, tænkte han: ’hvad skal jeg så finde på?’ Der skulle ske noget. Og så var det, at han begyndte at købe og istandsætte billardborde, som han så solgte videre,« fortæller Keld Søgaard, som i dag er direktør hos Søren Søgaard A/S.

Og konceptet med at istandsætte og videresælge billardborde begyndte at tage fart for billardmesteren fra Vejle. I 1970 opkøbte Søren Søgaard Danmarks på det tidspunkt største og ældste billardfabrik, P. O. Pedersen, og siden da har kurven fortsat været støt stigende for virksomheden, som i dag har 22 medarbejdere og producerer over 1.200 billardborde om året til ind- og udland. Virksomheden er blandt andet begyndt også at eksportere til asien, hvor billard hitter stort i øjeblikket, ligesom nethandel er blevet et vigtigt forretningsområde.

Det rigtige tril
»Vores farfar var en fantastisk hjertevarm person med en god humor. Han kunne tale med alle og havde en meget direkte og frisk måde at snakke på, som kunne bringe et smil frem på de flestes læber. Han var en supergod købmand af den gamle skole, selvlært og meget reel,« fortæller Marie-Louise Søgaard, som sammen med sin bror Søren og deres mor også arbejder i firmaet.

»Når man kombinerer forretning med privatliv, er det et knivsæg at gå på, men det formåede han. Billard var hans liv, fra han var ganske ung og til den dag, han døde. Han var en ildsjæl og et fantastisk familiemenneske. Han elskede at forkæle os børnebørn samt fortælle historier. Vi blev i en tidlig alder inddraget i firmaet til at hjælpe med at sætte mærker på køer eller pakke kegler. Vi var også altid med ude, når der var turnering i ind- og udland – for ham og vores forældre var det naturligt, at vi også blev inddraget,« siger Marie-Louise Søgaard.

Og netop inddragelsen har haft sin effekt, fortæller hendes far, Keld Søgaard, som selv har spillet billard på konkurrenceplan.
»Fordi vi selv spiller billard, har vi også en særlig forståelse for, hvilken kvalitet der skal til. Min far vidste jo præcis, hvordan et billardbord skulle trille, og han brugte sit liv på at finjustere vores borde, så de havde højeste kvalitet,« siger Keld Søgaard.

Mantraet
Søren Søgaard levede sit liv efter mantraet ’den der har evnen, har også pligten’. Og her godt 18 år efter hans død lever det mantra i bedste velgående i virksomheden, der har hovedkontor i Vejle og butik i Greve. Det kan blandt andet også ses i støtten fra Søren Søgaard A/S til sporten som blandt andet hovedsponsor for Den Danske Billard Union og Dansk Dart Union for ikke at nævne alle de klubsponsorater og individuelle sponsorater, virksomheden har – ganske enkelt af kærlighed til sporten.

»Det var et mantra og ordsprog, som han tit brugte og også forsøgte at lære os børnebørn. Skåret ind til benet betyder det, at hvis du kan gøre noget, så skal du også gøre det og ikke vente på, at andre gør det for dig,« siger Marie-Louise Søgaard og fortsætter:

»For virksomheden betyder det, at vi ikke er så kasseinddelt i arbejdsopgaver som mange andre virksomheder. Vi hjælper hinanden på kryds og tværs af organisationen uden hensyntagen til titler. Er der brug for en ekstra hånd på lageret, så er det ikke utænkeligt, at chefen selv hjælper til. Vi er en meget flad organisation, hvor der ikke er langt fra tanke til handling, hvis idéen ellers er god nok. Nogle vil nok opfatte denne form for ledelse som kaotisk og strukturløs, men hos os fungerer det og skaber en hjertelig atmosfære, hvor alle har ansvar for, at hjulene drejer rundt. Det ville nok ikke kunne gå i større virksomheder, men hos os fungerer det.«

FACTS

SØREN SØGAARD A/S
Grundlagt: 1972
Medarbejdere: 22
Produkt: Alt i billardudstyr, men også blandt andet dart, petanque, bordtennis, airhockey og bordfodboldspil.

Af David Foli
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar