Skriv for at begynde søgning

Byggeri og Byudvikling Seneste nyt

Detailhandel er et vigtigt værktøj i byudviklingen i Nordhavn

I Århusgade-kvarteret i Indre Nordhavn har en helt særlig detailhandelsstrategi sikret et bæredygtigt butiksliv fra begyndelsen af bydelens udvikling.

By & Havn står for udviklingen i Nordhavn, og som et led i arbejdet har selskabet sammen med NREP (Nordic Real Estate Partners) dannet et særligt detailhandelsselskab, som står for detailhandelsudviklingen i Århusgade-kvarteret. Generelt fungerer det ved, at By & Havn sælger grundene til investorer, men når bygningerne er opført, køber By & Havn en række af stueetagerne tilbage og indskyder dem i detailhandelsselskabet.

NREP er detailhandelseksperter, og sammen med designbureauet Briq står de for udlejningen af detailhandelslokalerne til de helt rigtige aktører, der er med til at gøre Århusgade-kvarteret til en sprudlende ny bydel i København. Arbejdet er endnu ikke færdigt, men allerede nu fornemmer man, hvordan strategien bærer frugt, når man bevæger sig igennem området.

Eksisterende koncepter trives

På Hamborg Plads er den danske designvirksomhed Menu rykket ind med deres særlige koncept, Menu Space, der kombinerer kontor, showroom og café. Idéen bag er at skabe et åbent co-working space, hvor alle er velkomne, og det har mange af de lokale taget til sig. De bruger flittigt de smukke omgivelser som mødested.

I begyndelsen af det nye år rykker Menu over i den gamle Købmandsgård på Århusgade, hvor håndværkerne i øjeblikket er i fuld gang med at bygge nyt kontor og showroom, som også kommer til at huse café, gourmetrestaurant og endda et lille hotel på toppen.

Bevæger man sig videre op ad Århusgade fra Købmandsgården, kommer man bl.a. forbi plantebutikken Plant KBH og senere design- og interiørbutikken Yume, som Erhverv København for nylig har skrevet om. Her handles udelukkende med bæredygtige møbler og boligtilbehør.

Marie Engberg, der er medindehaver af Yume, forklarer, at placeringen i Nordhavn var oplagt for butikken, da hele Århusgade-kvarteret er skabt på en bæredygtig vision. Indtil videre har de ikke fortrudt, at valget faldt på Nordhavn:

»Det har været en stor ære at være én af de første til at slå dørene op i det nye Nordhavn, og vi har fået en overvældende start med virkelig god opbakning fra de lokale herude. Der er ingen tvivl om, at der er en spirende fællesskabsfølelse blandt beboerne, og det er bemærkelsesværdigt, hvordan det smitter af på én som forretningsdrivende,« siger Marie Engberg.

Moderne madmarked åbner

Et stenkast fra Yume åbner madmarkedet Meny 10. november i den bevaringsværdige bygning, der engang husede Riffelsyndikatet. Bygningen er berømt, da der her blev produceret maskingeværer før og under 2. verdenskrig, og det meste dengang blev sprunget i luften ved en succesfuld og spektakulær sabotageaktion af den danske modstandsbevægelse.

I dag er der ikke maskingeværer på hylderne, men i stedet gøres det store rum klar til et moderne madmarked i de historiske lokaler:

»Godt købmandskab, kreativitet og madglæde bliver vores ammunition i det gamle Riffelsyndikat,« siger kvarterets nye købmand Mikael Lindegaard Kristiansen, der lover, at det nye marked bliver et sandt madmekka, hvor kunderne vil få en oplevelse, der matcher markedshaller i andre europæiske storbyer. At Mikael Kristiansen holder, hvad han lover, så man tydeligt ved en særlig indflytterfest 1. oktober, hvor 1000 gæster – særligt fra lokalområdet – var inviteret til smagsprøver fra ca. 90 leverandører til den kommende Meny.

»Jeg er sikker på, at vi med Meny bliver endnu en stærk identitetsmarkør for bydelen 2150. Det bliver i virkeligheden lidt som at være købmand i et lokalsamfund, hvor man er tæt på kunderne og engagerer sig i lokalmiljøet,« siger Mikael Lindegaard Kristiansen.

Spektakulær biografoplevelse

På Hamborg Plads mellem Frihavnstårnet og Portland Towers er byggeriet af en ny luksusbiograf i fuld gang. Det er detailhandelsselskabet, som udvikler byggeriet, og bag biografprojektet står Henrik Obel, der også driver luksusbiografen BigBio i Herlev.

»Det er skønt at se byggeriet være i gang i Århusgade-kvarteret – og vi ser frem til at byde folk på en bio-grafoplevelse ud over det sædvanlige,« siger Henrik Obel.

Af Erhverv København

erhverv.redaktion@minby.dk

Artiklen er lavet i samarbejde med By & Havn.

 

Skriv en kommentar