Skriv for at begynde søgning

Byggeri og Byudvikling Seneste nyt

Direktør for By & Havn: Kraner skal udskiftes med byliv

Den nye administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, har byliv som omdrejningspunkt i sit arbejde med at udvikle nye kvarterer i København. Bydele skal danne rammen for at folk trives og give plads til nye virksomheder, mener hun.

By & Havns blå og hvide flag blafrer i den kølige efterårsvind foran hovedkontoret i den gule murstensbygning på havnefronten i Københavns Havn. Påskriften ’Københavns Havnevæsen’ kan stadig anes i konturerne på facaden, som gemmer på en lang og stolt tradition og historie i havnen.

Inden for er der netop kommet luftforandring. Det er ikke mere end to måneder siden, at den tidligere overborgmester og administrerende direktør i By & Havn, Jens Kramer Mikkelsen, overlod tøjlerne til den tidligere filantropidirektør i Realdania, Anne Skovbro. Og hun har fået sit at se til i front for udviklingsselskabet By & Havn, som står for udviklingen af Ørestad og Nordhavn, driften af Københavns Havn og nogle udlejningsaktiviteter i Sydhavnen.

Erhverv København har fået mulighed for at stille et par spørgsmål til den nye frontkvinde om hendes opgave i front for selskabet i en tid, hvor København skriger efter boliger i alle størrelser, frit havneliv og hvor virksomheder flytter til byen i stor stil.

Visionen er ’liv’

Hun har tidligere offentligt slået til lyd for, at hendes vision for de områder, som By & Havn varetager er ’liv’. Kort og godt! Det handler om at skabe rammer for at mennesker kan leve sammen, og at der er plads til mangfoldighed i de byrum, der skal skabes.

Det uddyber hun gerne:

»Det er helt korrekt. Byliv vil være omdrejningspunktet for mit arbejde i By & Havn. Og det er ikke kun fordi, jeg synes, at det er byliv, der skaber den gode by. Men det er især fordi By & Havn som konstruktion giver muligheden for at skabe rammer for byliv på den helt lange bane. Vi har jo netop muligheden for at anlægge helhedsorienterede briller på de områder, som vi udvikler, fordi vi er offentligt ejet og sat i verden for at udvikle sammenhængende kvarterer – ikke bare bygning for bygning, men bydel for bydel med alt, hvad det indebærer af infrastruktur og så videre. I sidste ende, er det vigtigt, at vi kan vise, at vi kan levere det allerbedste produkt, og det er byer, som skaber liv og danner rammen for at folk trives og giver plads til nye virksomheder,« siger hun.

Alle udviklere kunne jo sige det samme – det afhænger vel af øjnene, der ser, om der er det ’rigtige’ byliv eller ej?

»Ja, man kan altid stille sig tilbage med armene over kors og sige, at der ikke er noget der fungerer, men når jeg f.eks. kigger på Nordhavn, som i gamle dage var lukket land for københavnerne på grund af de mange industrivirksomheder, der lå i området, så ser jeg i dag et helt nyt rekreativt område, som folk virkelig har taget til sig – bl.a. her i sommer ved Sandkaj.

Det samme kan siges om Ørestad. Over 600 virksomheder er flyttet til området og i dag ser man skolebørn, nybagte forældre og seniorer, der benytter sig af de mange byrum. Ørestad er ofte blevet udskældt, men lever og fungerer i dag. Indbyggerne er tilfredse med bydelen. Det er ikke ensbetydende med, at vi skal fortsætte med at udvikle bydele på samme måde, som hidtil. Vi lever også længere, og det kan få betydning for, hvordan man udvikler områder i fremtiden. Men en ting, jeg er glad for er, at vi har fået åbnet byen op for folk. Det er min vision, at det skal fortsætte på den lange bane, og jeg synes også, at regeringen og København Kommunes nye visionære planer om Lynetteholmen taler i den retning. En bydel, der skal være klimasikring, sikre bedre infrastruktur og stadig være hjemsted og arbejdsplads for mange mennesker, er da fantastisk innovativt,« mener Anne Skovbro.

Den største opgave?

Anne Skovbro er ikke ubekendt med Københavns udvikling. Inden sin tid i Realdania var hun i mere end årti ansat i økonomiforvaltningen i Københavns Kommune, bl.a. i fem år som direktør. Her var hun med til at træffe en stor del af beslutningerne, der har været med til at forme det København, som vi ser i dag. Vi spørger hende derfor, hvad hun ser som sin største opgave i de kommende år.

»Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed i byggeriet er en af de største opgaver, vi kan sætte os som byudviklere, og det er en af de udfordringer fremtiden vil give os. Både i forhold til at reducere energiforbruget i huse, men også i forhold til den klimasikring, som er så vigtig for en by for København. Og vi gør allerede meget. Bl.a. har vi i By & Havn stillet krav om, at alle bygninger i Nordhavn skal være DGBN-certificeret til guldstandard, og vi oplever stor interesse for det her også blandt investorer, som gerne vil være med til at stille rigtigt høje krav. Især ser vi en stor interesse blandt pensionskasserne, fordi de arbejder med lange penge og gerne vil være sikre på, at deres ejendomme også er noget værd om 20-30 år. Og der skal noget til – også på bæredygtighedsdagsordenen.«

Hvis vi holder os til nutiden, hvilket byggeri på By og Havns areal er du selv mest vild med, og hvilket rekreativt område vil du fremhæve som det mest vellykkede?

»Uha, det der med at fremhæve nogle frem for andre betyder jo, at man begynder at rangordne byggerier. Men jeg vil da gerne nævne, at nogle af de nye byggerier i Nordhavn, hvor man har genbrugt de gamle bygninger, er blevet utroligt flotte. Bl.a. det gamle Riffelsyndikat, hvor der om lidt åbner en rigtig flot Meny-butik. Der har man skabt en særlig ånd, som jeg synes området virkelig har fået. Og i forhold til det rekreative, der må jeg simpelthen nævne havnen. Tænk at kunne svømme og fiske i en havn i en storby. Det er altså ikke mange år siden, at en svømmetur i havnen var forbundet med en vis risiko,« siger Anne Skovbro.

Hvor ville du selv vælge at bo, hvis du skulle bo i et af de nye områder?

»Jeg er faktisk lige så meget til Ørestad, som jeg er til Nordhavn. De har hver deres charme. Ørestad er den grønne bydel tæt til natur, og Nordhavn er den blå bydel tæt til kultur. Jeg har svært ved at vælge, men hvis jeg skal nævne et glemt sted, som jeg kunne tænke mig at gøre til en perle, så er det området foran vores hovedkontor ved Nordre Toldbod, hvor der ligger en lille havn. Det er et af Københavns mest oversete steder, og det lover jeg, at der vil blive gjort noget ved,« siger Anne Skovbro med et smil på læben.

Af Erhverv København

erhverv.redaktion@minby.dk

Artiklen er lavet i samarbejde med By & Havn.

Skriv en kommentar