Skriv for at begynde søgning

PERSPEKTIV

Ekspert i prissætning mener: Selvfølgelig skulle taxa have været dyrere nytårsaften

Af Nicolai Broby Eckert, ekspert i prissætning og partner i konsulenthuset, Simon-Kucher & Partners

Kort før nytår meddelte nogle af de største taxaselskaber, at de nytårsaften og -nat alligevel ikke ville opkræve betydeligt højere priser end normalt. En lempelse af taxalovgivningen havde ellers givet selskaberne mulighed for at hæve priserne. Men taxaselskaberne var bange for, at kunderne ville vende dem ryggen efter mediehistorier i juledagene om stærkt forhøjede startgebyrer og kilometertakster.

Taxaselskaberne kunne sagtens have holdt fast ved de forhøjede nytårspriser. Måske havde chaufførerne mistet nogle ture, men de havde også tjent flere penge på hver enkelt tur. Alt i alt ville de måske have opnået en bedre indtjening, end de endte med at gøre, efter at selskaberne lod sig presse til at sætte priserne ned til det gammelkendte niveau.

Efterspørgslen efter taxaer er så stor nytårsaften og -nat, at taxakørsel også på et liberaliseret marked med fri pris ville være dyrere end til daglig. Hvem har ikke venner, som har stået i timevis nytårsnat på iskolde gadehjørner i håbet om en ledig taxa? Og som gerne ville have betalt ekstra, hvis der kunne komme en vogn i en fart?

Taxaselskaberne får nu rigtig svært ved at overbevise kunderne om, at det er rimeligt med højere priser på de dage, hvor chaufførerne har travlt, mens stort set resten af Danmark holder fri.

Vores internationale studier viser, at de voldsomme prisstigninger i ét hug var en fejl. Taxaselskaberne skulle i stedet have reguleret priserne gradvist og kommunikeret bedre om det. Det var også en fejl, at taxabranchen kun benyttede 2018-liberaliseringen af erhvervet til at hæve priserne uden også at sænke dem. Det ville have været have været berettiget med højere priser nytårsnat. Men taxaselskaberne skulle i givet fald også have sat priserne ned fx 2. juledag om morgenen, hvor efterspørgslen var i bund.

 

Skriv en kommentar