Skriv for at begynde søgning

Seneste nyt Temaer

Ekspert om it-sikkerhed: “Alt, der er på nettet, er en dør ind”

SMV’erne er de mest interessante for it-kriminelle at gå efter, vurderer Tonny Klim, som møder mange virksomheder gennem sit job og rådgivende udvalg.

Tonny Klim bliver høj i stemmen, når talen falder på it-sikkerhed i de små og mellemstore virksomheder. Det er SMV’erne, som han og kollegerne i Rødovre-virksomheden, BitTech IT, udfører opgaver for, men SMV’erne er i høj grad også et brandvarmt emne i de forskellige råd og udvalg, Tonny Klim sidder i, hvor man diskuterer it-sikkerhed. Fordi SMV’erne er oversete mange andre steder end blandt it-kriminelle, der kigger efter steder at sparke døren ind.

Det er Tonny Klims generelle oplevelse, at halvdelen af SMV’erne ikke har det rigtige sikkerhedsmæssige set-up om deres it.
»Og dem, der har gjort noget, har måske kun gjort det halvt ved f.eks at købe et anti-virus program på nettet, som ikke kan stoppe alle de virusangreb, der findes i dag. I andre tilfælde, hvor de har købt det rigtige, er det ikke sat rigtigt op eller de forstår ikke at bruge det rigtigt,« siger Tonny Klim.
Årsagen til den manglende sikkerhed ligger i økonomi og uvidenhed blandt SMV’erne, forklarer han.

»Der er en opfattelse af, at hackere er ude efter forretningehemmeligheder, og at det er noget, der kun sker for de store virksomheder. De tænker; ’vi er en lille virksomhed, så vi har ikke noget, der er interessant at gå efter’. Men det er ikke kun hemmeligheder, hackerne er ude efter. De ved, at SMV’erne netop har en langt dårligere sikkerhed, og de ved, at en lille eller mellemstor virksomhed ikke har råd til, at systemerne er nede i flere dage, så de betaler de løsepenge, der kræves. SMV’erne er mest udsatte rent økonomisk, for de har mindst råd til at miste omsætning eller omdømme.«

Ungernes ipad åbner porten
I Danmark bliver ansatte, i modsætning til i Sverige og Norge, beskattet af devices, der stilles til rådighed af arbejdspladsen. Det er Tonny Klims erfaring, at på grund af skattebetalingen er virksomheder tilbageholdne med at stille sikkerhedskrav til måden, vi bruger f.eks vores arbejdstelefon eller -tablet på derhjemme.

»Nogle virksomheder mener, at de så ikke kan kræve, at medarbejderen ikke må lægge private ting på. Her skal vi huske på, at mange angreb starter gennem en mobil, en ipad eller en printer – de fleste devices er jo wifi-styrede med en adgang til dit netværk. Når vi tænker trusler, så tænker vi traditionelt kun computere. Der er så mange andre døre ind i virksomheden. Alt, hvad der er på nettet, er en potentiel dør,« siger Tonny Klim.

Tonny Klim er salgs- og marketingchef i BitTech IT. Han sidder i flere rådgivende udvalg, blandt andet i Rådet for Digital Sikkerhed og it-branchens sikkerhedsudvalg.

Et par fif
/ Den hurtigste og nemmeste vej til højere it-sikkerhed er træning af medarbejderne.
/ Hvis man ikke ønsker at hyre et firma til at hjælpe sig, så kan man læse om sikkerhedstandarder og hente skabeloner hos Rådet for Digital Sikkerhed.

Af Jeanette Hougaard Gram
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar