Skriv for at begynde søgning

Portrætter Seneste nyt VIRKSOMHEDER

Fem feriehuse for én million

Den deleøkonomiske virksomhed MyHomes tilbyder kunderne medejerskab af fem ferieboliger for en lille million kroner og 30.000 i fællesudgifter om året. Og det kan blive til en ganske lukrativ forretning, fortæller stifteren Finn Christensen.

29 familier og fem sommerhuse spredt i Danmark og Europa. Det er resultatet af den første pulje i den nye virksomhed MyHomes’ deleordning: For lige under en million kroner i indskud og 30.000 om året er de 29 kommet på skødet på fem fritidshuse i Hornbæk, Piemonte, Sydfrankrig, Barcelona og de franske alper på størrelser fra 70 til 330 kvadratmeter.

Finn Christensen fra Amager står i spidsen for MyHomes: En dansk start-up virksomhed, som han selv var med til at stifte i starten af 2017.

MyHomes står for al jura – som er meget forskellig rundt om i Europa – istandsættelse, indretning, drift og indkøb: For de penge, som et dansk sommerhus koster, kan man med denne model får delejerskab af feriehuse for cirka 40 millioner kroner.

Hver ejer får 20 point om året. Uger i højsæsonen koster fire point, de billigste et, så man kan regne med alt mellem fem og 20 ugers sommerhus om året. Man kan ikke videreudleje, men gerne sende familie og venner af sted.

Ingen tomme huse

Alle medejere skyder kontanter og det første års fællesudgifter ind i puljen – der er ingen belåning – så hvis de på et tidspunkt vil sælge deres del, er der altid et år til at finde en ny. Og det er i sig selv en god investering, siger Finn:

»Det er fuldstændig som hvis du havde et sommerhus, du havde købt til en million. Du går til en mægler og finder en salgspris for din andel, i dette tilfælde MyHomes. Vi sætter den til salg i vores database af kunder, og den gevinst, der er på det, er ens egen – og den er i øvrigt skattefri.

Hvis man ser det som en investering, gælder det om at have det et par år, prøve alle stederne og så sælge videre. Så har du måske haft næsten gratis ferier i to-tre år… Det er ikke det, vi sælger på, men det er en klar sidegevinst. Plus at man spreder sin risiko, når man er medejer af fem huse på de mest attraktive steder i Spanien, Italien, Frankrig og Danmark: Værdifaste, selv i krisetider.

Man skal ikke tage fejl: Deleøkonomi i den her sammenhæng handler ikke om, at folk ikke har råd. Det handler om at bruge sine midler smart, intelligent og fleksibelt uden at der er for stort et besvær i det. De fleste af vores kunder er folk, der sagtens kunne købe noget til fire-fem millioner, men hvorfor eje et hus, der står tomt 40 uger om året? Det er både ødselt, unødvendigt og en forpligtelse hver evig eneste uge. Så det her er også en bevægelse i retning af at tænke en smule anderledes på de ressourcer, man har – og dem, man lægger beslag på.

Det her med, at det eneste saliggørende er at eje en pladesamling, et hus og en bil, man pudser på om søndagen, det er jo vores forældres generation. Vi har arvet en smule af det, men det fader ud…«

»Ja, jeg er personligt glad for, at vores huse ikke står tomme – de bliver brugt hver uge. Det er fedt at være en del af,« supplerer Jesper.

Sommerhus for 25 millioner

Jesper Holme Jensen og hans familie er nogle af dem, der her investeret i den første pulje.

»Jeg bruger rigtigt meget DriveNow. Men forskellen på det og MyHomes er jo, at BMW ejer deres biler lige som når jeg lejer en bil. Her ejer jeg selv boligerne. Vi har brugt en lille million og fået sommerhuse for 25 millioner. Dét er deleøkonomi. Vi gik med for halvandet år siden og har allerede været af sted fem-seks gange, og svigerfar har fået en uge.

Før var vi faktisk en del af den rigtigt gamle form for deleøkonomi: Vi havde en lejlighed i Berlin sammen med to vennepar. Det ene par blev så skilt, og så røg det. Vi malede selv og købte selv alting ind. Nu er vi så mange, at der er råd til en helt anden form for luksus: Vi indrettede for 35.000 i Berlin, mens huset i Piemonte er indrettet for en halv million.

Jeg køber jo ikke selv fem huse med 28 venner – hvad nu, hvis et par blev skilt? Og her bliver det hele så indrettet af en professionel designer i den stil, der passer til stedet. Jeg er meget tryg ved det,« fortæller han.

Finn tager over:

»Her splejser man rigtigt: Man er fælles om en investering og alle omkostningerne, så man kan få meget mere for pengene. Vi har tænkt rigtigt meget over, hvordan bookingsystemet blev fair, så årets point bliver tildelt i nogle klumper, så ingen kan booke det hele ud, bare fordi de kommer først. Det går faktisk rigtig fint op, og folk er generelt overraskede over, hvor meget de kan få – og der er stadig mange ledige uger til spontane ture.

Det er ret dyrt at have sit eget sommerhus. En anden ting er, at mange familier har travlt og ønsker at holde ferie, når de holder ferie: de ønsker ikke at slå græs, ordne vandhanen, male skuret og betale regninger. Vi står på mål for al drift – det er typisk noget, der afskrækker folk fra at kaste sig ud i et sommerhusprojekt,« fortæller iværksætteren, der har en fortid med 25 års marketings- og salgsjobs i store selskaber som Maersk, Shell og IBM.

Ny tilflyttertendens

Finn Christensen ser et større potentiale i konceptet blandt tilflyttere i de større byer:

»Jeg har kigget meget på den byudvikling, der foregår i København med blandt andet Islands Brygge, Ørestad og Amager Strand. Det betyder, at mange familier fraflytter huse og måske sælger et sommerhus og så får råd til at flytte ind her. Og her er der opstået et behov for, at folk gerne vil have fleksible fritidsboliger.

Udgangspunktet for MyHomes var egentlig, om man kunne lave en abonnementsordning på sommerhuse, men den blev egentlig stoppet af lovgivningen: Der er en grænse for, hvor meget man må drive virksomhed på basis af et fritidshus. Men når folk selv står på skødet, er alt i orden.

Det kræver is i maven. Vi har selv investeret en del og så har vi fået investorer ind, som troede på det,« forklarer han.

Samlet har stifterne skudt lidt over to millioner kroner i virksomheden, og MyHomes er kommet rigtigt godt fra land og er i gang med at tegne aftaler til to nye puljer. I dag er der tre fuldtidsansatte og tre freelancere til økonomi, indretning og support. Målet er to til tre nye puljer om året: 10-20 nyindkøbte sommerhuse.

»Vi køber ikke noget ind og sælger det videre til nogen. Det er handler direkte mellem sælgerne og vores kunder. Vi tjener så penge på to ting: Et honorar for at etablere hver pulje: finde boligerne, istandsætte og indrette dem. Herefter får vi et månedligt ’fee’ som en form for ejendomsadministrator.

Som alle opstartsvirksomheder er det jo ikke en guldgrube fra starten. Men det er i hvert fald interessant nok til, at vi har viet vores liv til at få det op at køre. Og får vi skabt det momentum, som jeg synes vi er godt på vej til, så bliver det en rigtigt interessant forretning. Det bliver spændende at se, hvor stort et marked, det egentlig er. På årsbasis handles der 8.000 fritidsboliger med danskere involveret. Af det marked skal vi stjæle under 100, så det er jo ikke et kæmpemæssigt mål,« slutter MyHomes-stifteren.

Af Jacob Schneider

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar