Skriv for at begynde søgning

Branchenyt INDBLIK KARRIERE

Flere lærlinge skal afhjælpe mekanikertørke hos QuickPot

Værkstedsbranchen mangler faglærte mekanikere, og QuickPot-kæden bløder op på problemet ved at ansætte flere lærlinge. DA er glad for virksomhedernes indsats. »Men når vi oplever mangel på faglært arbejdskraft, skal vi politisk også være åbne for at finde arbejdskraft uden for Danmark,« siger DAs underdirektør Erik Simonsen.

Ledigheden er i stadigt fald og ligger ifølge Danmarks Statistik på det laveste niveau siden februar 2009, og det sætter sine spor i en tiltagende mangel på faglært arbejdskraft i bestemte brancher.
Mekanikerbranchen er en af de hårdest ramte. Dansk Arbejdsgiverforening anslår, at der i 2025 vil mangle 8.901 faglærte mekanikere i Danmark i forhold til behovet.
Mekanikerkæden QuickPot, der har 28 værksteder i Danmark, har problemer med at skaffe kvalificerede medarbejdere. Blandt andet på værkstedet i Tårnby på Amager.
I 2008 kunne værkstedet slå en jobannonce op om formiddagen og tage den ned igen til middag, så kontrasten er stor til situationen i dag, fortæller værkstedschef Mogens Svendsen.

»Mangel på mekanikere er simpelthen et problem i hele Tårnby. Der uddannes ikke nok nye mekanikere, så vi kæmper alle om de samme få,« fortæller han.
Værkstedet har lige nu tre mekanikere og en lærling, men håber inden længe at kunne udvide med flere hænder.
»Det er heller ikke nødvendigvis nemt at få nye lærlinge, men vi håber på, at vi har en lærling mere ved årets udgang,« siger Mogens Svendsen.
QuickPot-kæden har et samarbejde med erhvervsskolerne i Hvidovre og Viborg om talenthold for de særligt dygtige mekanikerelever.
»Alle vores elever går på samme hold i Hvidovre. Vi er jo også kræsne og vil gerne have de bedste lærlinge. Så hvis skolen har nogle elever, som har gode grundforløb, kan de hjælpe os med at udpege dem. Men vi kan lige så vel få nye lærlinge ved, at nogen, der har lysten og viljen, møder op i vores forretning,« siger værkstedschefen.

Vi skal uddanne flere
I Dansk Arbejdsgiverforening er man glad for værkstedernes og andre branchers indsats for at afhjælpe manglen på arbejdskraft ved at ansætte flere lærlinge.
Ved trepartsforhandlingerne i 2016 blev regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om at motivere virksomhederne med en bonus, hvis de ansætter ekstra lærlinge.

»Det er jo rigtig fint, at nogen gør noget for at løse problemet. På lidt længere sigt er det helt nødvendigt at få uddannet flere, og hvis man starter som lærling som 18-årig, kan man med fire års indsats forvente at udfylde en plads på arbejdsmarkedet i 45 år som faglært. Det er også derfor, at vi i trepartsaftalen lavede en aftale om på langt sigt at uddanne flere, så danskerne kan få løst de ting, de gerne vil have virksomhederne til at udføre for dem, og så virksomhederne kan tilbyde de services i deres fag, som efterspørges af danskerne. Så det er rigtig fint.«

»Men man skal også være opmærksom på, at der er forskel på at være udlært og så kun at have været i gang som lærling i nogle få måneder. Og har man brug for specialistviden, så er løsningen med lærlingen først en løsning om nogle år.«
»Ja, vi skal have uddannet flere mekanikerlærlinge og en hel masse andre fagområder, men når vi oplever en mangel på faglært arbejdskraft her og nu, skal vi også gerne kunne løse det nu. Derfor skal vi også være åbne for at finde faglært arbejdskraft uden for Danmarks grænser – mekanikere, elektrikere, tømrere. Det er et todelt problem.«

Brug for hænder udefra
Så der er brug for en politisk indsats?
»Når det gælder faglært arbejdskraft fra EU-landene, er der ikke noget problem, men kommer du fra et land uden for EU, så kan du ikke bare komme til Danmark og være mekaniker, så kan du faktisk slet ikke komme til Danmark, hvis du ikke tjener 420.000 kroner, og det er de færreste mekanikere der gør det.«
»Der synes vi, at på de områder, hvor der er en konkret mangel, og hvor vi ikke kan finde de medarbejdere i Danmark, så burde man være åbent for arbejdskraft uden for EU, for eksempel ved at sænke beløbskravet. Og det skal altsammen være på danske arbejdsvilkår, vi har ikke interesse i at underminere danske arbejdsvilkår, vi vil bare gerne løse manglen på faglært arbejdskraft,” siger Erik Simonsen.

Af Hanne Bjørton
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar