Skriv for at begynde søgning

KARRIERE Ledelse Portrætter Seneste nyt VIRKSOMHEDER

Indførte fire-dages arbejdsuge: Forandringer er sundt for knoppen

Det digitale bureau IIH Nordic er kendt for at have indført en fire-dages arbejdsuge. Men det er rejsen dertil, der er det interessante, mener direktør Henrik Stenmann. Virksomheden er netop blevet hædret med en særpris for mental sundhed på arbejdspladsen

Hvis du arbejder på kontor, så kender du det sikkert: hvis man virkelig skal have meget arbejde fra hånden, så gælder det om ikke at være på arbejde. Man vælger at sidde derhjemme foran computeren for ikke at blive forstyrret.

Hos IIH Nordic på Islands Brygge har medarbejderne ikke behov for at arbejde hjemme. Virksomheden har konstant siden 2015 arbejdet på at optimere arbejdsmetoder og værktøjer og fremme en adfærd, der sikrer høj effektivitet, arbejdsro og medarbejdertilfredshed.
Medarbejdernes trivsel måles en gang om ugen, og resultaterne er bedre end nogensinde. Her er ingen tegn på stress. Sygefraværet er halveret, og virksomhedens administrerende direktør, Henrik Stenmann, kommer gående til dagens interview 12 kilo slankere end for et år siden. Han løbetræner mere, lige som medarbejdere, der ønsker det, motiveres af en DGI-træner hver onsdag.

Direktøren har som alle medarbejderne fri denne fredag, hvor vi taler om virksomhedens overgang til en fire-dages arbejdsuge for et år siden. Og selv om 30 timers arbejdsuge kan forveksles med en alternativ samfundsorden er der stramt styr på præstationerne. Bureauet er blandt andet kåret som Årets Analytics-hus seks år i træk. Senest har IIH Nordic modtaget en særpris for mental sundhed på arbejdspladsen i forbindelse med kåringen af den årlige ’Danmarks Sundeste Arbejdsplads’.

Psykologer måtte æde deres stråhat
Det er ikke mindst virksomhedens evne til at komprimere arbejdsopgaverne til en fire dages uge på 30 timer, der har skabt opmærksomhed. Selv psykologer, der i starten forudsagde, at fire-dages ugen ville give medarbejderne stress, må æde deres stråhat. Professor i arbejdsmedicin og stress-forsker, Bo Netterstrøm, er også med i det dommerpanel, der netop har kåret IIH Nordic for at skabe mental sundhed.

Trivslen har aldrig været højere selv i de travleste måneder sidst på året, hævder direktøren.
»Vi har altid været meget optagede af, at når man kan måle ting, kan man også forbedre ting – det har altid været en del af vores dna. Og så havde vi også samtidig en ambition om at skabe Danmarks bedste arbejdsplads,« siger Henrik Stenmann om sin og partneren Steen Rasmussens plan, da de etablerede virksomheden for 13 år siden.

Den store forandring kom i 2015, hvor der var rift om de gode medarbejdere i branchen, lederne i IIH Nordic var overbebyrdede og der allerede fandtes 1.000 værktøjer til at lette arbejdet foran skærmen.

»Jeg sagde for sjov: ’Kunne det ikke være sjovt, hvis vi kun arbejdede fire dage om ugen? Det ville løse mange af vore problemer. Vi kunne komme i gang med værktøjerne for alvor, vi kunne få en dag hvor vi kunne hvile ud og ville nok også have nemmere ved at tiltrække og fastholde folk’. Det annoncerede vi så,« fortæller Henrik Stenmann.

Ved vejs ende har virksomheden nok gennemført omkring 200 forandringer af både små og større karakter, forudser Henrik Stenmann.

Fremmer sundheden                                                                                                                                                                                       Den ekstra fridag hver fredag giver som en afgørende faktor en ekstra mulighed for at restituere og få nedsat blodtryk, kolesterol og mængden af stresshormon. Oven i kommer forskellige andre tricks for at fremme sundheden – som for eksempel at der altid står skrællede gulerødder og friskpresset juice ved siden af junkslik, så det sunde bliver et naturligt tilvalg.

Den ændrede adfærd i sundhedens navn er selvfølgelig bare en bid af historien. Rigtig meget forklares i arbejdemetoder og i at udnytte teknologien, der kan spare medarbejdernes tid og give mulighed for at tilpasse opgaver til medarbejdernes behov og ikke omvendt.

»Vi har teknologien, men vi har ikke formået at omfavne den i den form, den er tiltænkt. Lige nu bliver teknologien primært noget, der bliver hældt ned over os, og vi bruger den ukritisk og er fuldstændig styret af den. De fleste bruger Outlook som for 20 år siden og notifikationerne, de små røde dots om beskeder, det accepterer vi bare, men vi aner ikke, hvad den dopaminudløsning, vi hele tiden giver til hjernen, egentlig har af betydning. Vi ved, at folk i gennemsnit tjekker deres telefon 150 gange om dagen, og for de unge er tallet endnu højere – så hvem styrer hvem her?

Vi har i IIH Nordic en vision om, at vi vil skabe mest mulig livskvalitet gennem data og teknologi, og på den måde stemmer det godt overens med den vision vi har, at vi som virksomhed har et ansvar. Meget mere end lige at have lidt massage på arbejde. Vi ved hvor meget det hænger sammen, hvordan du har det både derhjemme og på arbejdet. Vi kan se fra de ugentlige tilfredshedsundersøgelser, at folk er blevet gladere derhjemme efter indførelsen af fire dages arbejdsuge.«

Tabu at arbejde mindre
Henrik Stenmann troede, at mange danske virksomheder var på vej i samme retning – men det var et fejlskud. Nogle virksomheder har vist interesse for at gå samme vej, og ville gerne have Henrik Stenmanns ekspertise med om bord, men i sidste ende tør ledelsen alligevel ikke, er hans erfaring.

»Vi står ret alene med det. En dag var vi til møde hos direktøren i en større virksomhed for at arbejde med deres data, og der bliver så lige nævnt fire dages arbejdsuge, hvortil direktøren udbryder: ’Hold kæft, nogle hippier, der er gået i gang med det der, det er da totalt uambitiøst’.

Min medarbejder sad og smilede, og jeg sad og tænkte over, hvornår jeg skulle afsløre, at det faktisk var os. Og så måtte jeg jo til sidst sige til ham, at ’jeg er glad for at få din ærlige mening – men det er os’.

Det er et tabu, det kan virke uambitiøst, og så synes jeg jo også, at der bliver talt for meget om den fire-dages arbejdsuge, og så hellere, at der blev talt om, at vi har ændret en arbejdskultur. Fire-dages ugen er bare et resultat, toppen af isbjerget. Det er det nede under, der er interessant«.

Hvorfor er der ikke større interesse for at kopiere jer, tror du?

»For det første er det tabubelagt at sige, man skal arbejde mindre og ikke sige, at man har travlt. Jeg har været rundt til mange store virksomheder, og lige nu tror jeg egentlig bare mest de lænser mig for, hvordan kan de selv kan blive 20 procent mere effektive,« griner han.

»Jeg plejer at bruge billedet af en gruppe mænd, der går og høster en mark med le, mens nabogården kører den store mejetærsker. Det er præcist, hvad der er sket i landbruget. Der findes i dag cirka 7.000 forskellige værktøjer, men når jeg spørger virksomheder, hvor mange de bruger og kender, så er der rigtig mange de ikke kender, og hvis de bruger dem, så ved de ikke, hvordan de bruger dem fuldt ud.«

Hvad skal man gøre som ledelse med et ønske om at arbejde smartere?

»Prøv at stille spørgsmålstegn ved noget af det, man laver mange gange: kan det gøres smartere, mon der findes et værktøj til det? Og så er der jo uanede muligheder for at komme frem til svaret. Man kan selv gå i gang med research og på nettet findes for eksempel upwork, hvor man kan man sende en forespørgsel ud, og nogen kan researche for dig. Mange af de ting man godt kunne tænke sig, de findes jo!«

FAKTA
IIH Nordic A/S
Stiftet i 2005 af Henrik Stenmann og Steen Rasmussen
Virksomheden udvikler strategier og digitale løsninger til for eksempel effektmålinger
45 ansatte i København, Kolding, Oslo og Stockholm
Omsatte for 42 mio. kr. i 2017
Kunder lige fra Lego, Rockwoll, Danfoss til startups og NGO’er

Særprisen for mental sundhed
Særprisen gives til den arbejdsplads, som har det bedste initiativ til forbedring af arbejdet med mental sundhed på arbejdspladsen. Prisen er givet til IIH Nordic for intentionen og processen med at skabe mental sundhed gennem nedsat arbejdstid og for samtidig at have sat fokus på sundhed og fællesskab i hverdagen.
Dansk Erhverv, Falck, Dansk Firmaidræts Forbund, Forsikring og Pension står bag prisuddelingen.

Af Jeanette Hougaard Gram
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar