Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed IVÆRKSÆTTERI Portrætter Seneste nyt VIRKSOMHEDER

Fra kampen mod uret til kampen mod madspild

Først hjalp hun motionister i deres kamp mod uret med løbe-appen Endomondo. I dag hjælper hun verdenen med at bekæmpe madspild med Too Good To Go-konceptet. Mød den frederiksbergske iværksætter, Mette Lykke.

Der findes trends, og så findes der tendenser, der er så trendy, at de kategoriseres som megatrends.

Bekæmpelse af madspild er en megatrend. Det forudså Mette Lykke allerede i sensommeren 2016. Her sad hun ved siden af en anden driftig forretningskvinde, Birgit Aaby, i en bus på vej til et socialt arrangement for iværksættere.

Birgit Aaby, som i den brede befolkning er kendt fra ’Løvens Hule’ på DR1, fortalte om et projekt, som hun netop havde postet penge i.

Too Good To Go hed det. Der var tale om en app, som hjælper fødevare- og blomsterforretninger med at sælge deres overskydende produkter. Forretningerne sætter deres overskud til salg i appen, hvorigennem brugerne kan købe overskudsvarerne til en billig penge og afhente dem i forretningen ved lukketid.

»Jeg var vildt begejstret for idéen og konceptet og besluttede at investere i virksomheden,« fortæller Mette Lykke.

Solgte for 575 mio. kr.

Kapitalen til investeringen havde Mette Lykke fra et salg af sit og medstifterne Christian Birk og Jakob Nordenhof Jøncks løbe-app Endomondo, der med sine – i dag – 40 millioner registrerede brugere verden over betegnes som en af de største danske app-succeser nogensinde.

Trekløveret, der mødte hinanden som kolleger hos managementkonsulentfirmaet Mc-Kinsey, solgte i 2015 Endomondo til den amerikanske sportsbeklædningsgigant Under Armour for den nette sum af 575 millioner kroner.

Mette Lykke fortsatte som seniormedarbejder i Under Armour, men som tiden gik kom hun til at savne iværksætterlivet, og da hun i juni 2017 vendte tilbage fra barsel, var det for at blive direktør for Too Good To Go.

Butik syd for grænsen

I august i år åbnede Too Good To Go sin første fysiske butik. Den ligger på Nyelandsvej 21C på Frederiksberg. Til forskel fra appen er det i butikken ikke detailforretninger men grossister og producenters overskudsvarer, man kan komme ind direkte fra gaden og købe.

»Formålet med butikken er at give producenter mulighed for at afsætte deres varer. 40 procent af Europas madspild sker, inden maden når ud i forretningerne. Det er dette overskud – eller rettere spild – af madvarer, vi vil bekæmpe ved hjælp af forretninger som den på Nyelandsvej,« siger Mette Lykke.

Endnu er butikken på Frederiksberg den eneste af sin art, men flere er på vej, oplyser Mette Lykke:

»Og den kunne meget vel komme til at ligge i Tyskland eller Frankrig.«

Negativ businesscase

Too Good To Go er hurtigt blevet et internationalt foretagende. Appen har rundet 5,5 millioner brugere og er netop blevet lanceret i Spanien – det niende land i rækken.

Lige nu er Too Good To Go en negativ businesscase. Til det siger Mette Lykke:

»Vil vi selvfølgelig gerne tjene penge, og med tiden skal Too Good To Go også give overskud. Men om det bliver i 2019, 2020 eller 2021 er ikke altafgørende. Det er lige så vigtigt, at vi får skubbet lidt til politikerne, at vi inspirerer forbrugerne og forretningerne, og at vi påvirker befolkningen – ikke mindst de unge.«

Mette Lykke påpeger:

»Mange bekymrer sig om miljøet, mens madspild ikke fylder så meget i folks bevidsthed. Vi vil lære folk at forbinde madspild med miljøet.«

100 procents involvering

Det er tydeligt, at Too Good To Go har en direktør, som brænder for virksomheden og dens missioner.

Det forklarer også, at Mette Lykke takker nej til langt størstedelen af de mange henvendelser hun får fra virksomheder, som vil have hende til at investere tid og/eller penge.

»Jeg vil gerne involvere mig 100 procent i de projekter, jeg går ind i. Det med at investere lidt hist og lidt her er ikke mig.«

Der er dog en undtagelse, der bekræfter reglen. Det var da forlaget Gyldendahl henvendte sig i 2016 og tilbød Mette Lykke en bestyrelsespost.

»Gyldendahl er et fyrtårn inden for dansk kultur og har spændende mennesker i ledelsen. Dér kunne jeg ikke sige nej,« erkender Mette Lykke, der – når familielivet med mand og to små børn ellers tillader det – er en flittig læser:

»Faglitterært er det mest om virksomheder og ledelse. Men når jeg har ferie, så læser jeg romaner – både krimier og slægtsromaner,« fortæller Mette Lykke og nævner ’De små tings gud’ af den indiske forfatter, Arundhati Roy, som en af favoritterne.

Mindst holdbar

Lige nu fylder madspild dog noget mere i Mette Lykkes liv end indiske romaner.

Too Good To Gos vision er en verden uden madspild. Om man nogensinde når så langt, er måske tvivlsomt. Men madspildets fjende nummer ét vil Mette Lykke i hvert fald gerne være.

»Og så længe det er sjovt at være med, og så længe jeg kan bidrage til projektet, så længe er jeg med,« fastslår Mette Lykke og slutter af med en lille opfordring til forbrugerne:

»Tænk over når der står ’mindst holdbar’ eller ’best before’ på en vare. Det er ikke det samme som ’sidste anvendelsesdato’. Som vi siger: ’Bedst før – men ikke dårlig efter’.«

Af Bo Børresen

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar