Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed Portrætter VIRKSOMHEDER

Helt vildt eller game over for Robotize

Teknologivirksomheden Robotize fra Lyngby lancerede i slutningen af 2017 en selvkørende robot, som skal gøre palleløftere og trucks overflødige.

Det hele startede for lidt over to år siden. Og det startede med et tomt kontor. I bogstaveligste forstand. Anders Pjetursson trådte ind på et tomt kontor og skulle finde på noget at lave. Han skulle få en ide.

Det ligger heldigvis ikke så fjernt for 51-årige Anders Pjetursson at få ideer. Han er uddannet ingeniør fra DTU, hvor hans afgangseksamen tilbage i 1992 handlede om selvkørende robotter. Efterfølgende blev han ansat af DTU, hvor han arbejdede i over tre år, inden han blev ansat hos elektronikvirksomheden Thrane & Thrane, hvor han hurtigt avancerede til udviklingsdirektør.

»Efter 19 år var min tid hos Thrane & Thrane slut. Og så havde jeg pludselig meget fritid. Jeg mødte så to entreprenører, som havde midlerne til at skabe noget nyt. Og det fik jeg så lov til at stå for,« fortæller Anders Pjetursson og fortsætter:

»Vi kiggede på, at teknologien for selvkørende objekter var i en skiftefase, og det betyder som regel muligheder. Og vi så, at der var muligheder på dette felt. Så vi begyndte at hive folk ind, ideudvikle, analysere, diskutere og tegne streger på en tavle.«

Store krav

Anders Pjetursson etablerede samtidig også et samarbejde med DTU, som har vist sig særdeles frugtbart,« fortæller direktøren.

»Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med DTU. Et samarbejde, der er gået begge veje. Forskning er generelt set altid langsigtet, mens forretning altid er kortsigtet. Men det har fungeret, fordi der har været en forståelse for hinandens behov. DTU har givet os input til konkrete løsninger, mens vi er kommet med input til læring, vi ser giver mening i forhold til uddannelse,« siger Anders Pjetursson, som også kunne glæde sig over, at Teknologisk Institut ville sikkerhedsgodkende produktet – GoPal, en selvkørende robot, der kan flytte europaller på op til 425 kilo.

»Det var svært, fordi Teknologisk Institut stiller meget store krav. Men når du har en selvkørende robot på 200 kilo, der flytter 425 kilo tunge paller med fire kilometer i timen, så skal sikkerheden bare være i orden. Men det er den også,« siger Anders Pjetursson, som i slutningen af 2017 kunne se de første GoPals begynde at køre hos virksomheder i Danmark og Polen.

Det er ikke første gang verden ser en robot, der kan køre selv, men til forskel fra tidligere modeller, så navigerer GoPal selv. Den har ikke brug for en fastlagt rute eller en magnetstribe i gulvet for at finde rundt.

Anders Pjetursson har mange gøremål på en almindelig arbejdsdag. Han er ikke bange for at tage fat, hvad enten det drejer sig om at tømme opvaskemaskinen på kontoret i Lyngby, slukke en “brand” hos udvikling eller gribe en skruetrækker i værkstedet. Foto: David Foli

250 visitkort

Netop hjemvendt fra en stor logistikmesse i Tyskland fik Anders Pjetursson da også bekræftet, at han står med et interessant produkt.

»Jeg kom hjem med 250 visitkort i lommen fra nogle af de største produktionsvirksomheder i verden. Så nu regner jeg med, at vi skal til at sende nogle mails og ud og besøge virksomheder,« siger han med et smil.

Og der er da også god grund til at finde smilet frem, hvis man kigger på potentialet for den selvkørende logistikrobot.

»Hvis du tænker på, hvor mange europaller der flyttes dagligt rundt omkring i verden hver eneste dag, så giver det jo et meget godt billede af, hvilke muligheder vi ser. Der flyttes mange paller og der indkøbes meget udstyr til at flytte pallerne, hver eneste dag,« siger Anders Pjetursson, som dog ikke regner med at have markedet for sig selv.

»Det er ikke mit første teknologi-ræs. Typisk er der ikke så mange på markedet i starten, så kommer der flere til – og til sidst står der fire tilbage, hvoraf to af dem kommer til at tjene penge,« siger Anders Pjetursson og tilføjer: Det er enten helt vildt eller game over. Vi håber selvfølgelig på, at være blandt dem, der kommer til at tjene penge.«

Det bliver også nødvendigt, at tjene penge. Det har været en omkostningfuld affære at udvikle GoPal og Robotize har i dag godt 30 mand på lønningslisten.

»Der findes masser af robotentusiaster med hjemmebyggede kasser. Men her hos Robotize har vi fundet løsninger på et niveau, som ikke mange andre har på nuværende tidspunkt,« siger Anders Pjetursson.

Øge produktiviteten

Robotize vil med lancering af GoPal gøre trucken og palleløfteren overflødig. Og dermed også de mennesker, der betjener palleløfteren og trucken, Men det er en naturlig del af den teknologiske udvikling i produktionen, som har stået på i flere år, fortæller Anders Pjetursson, som ser positive tendenser i udviklingen.

»Alle produktionsvirksomheder stræber efter at være mennesketomme i et eller andet omfang. For 10-15 år siden skete der en masse outsourcing af produktion til udlandet. Masser af mennesker mistede jobbet på den baggrund. Nu begynder produktionen at rykke tilbage til Danmark, fordi man kan automatisere mere. Man kan slanke produktionen, og dermed skubbe flere varer ud til forbrugerne. Den øgede effektivitet er nødvendig, hvis vi skal kunne konkurrere på produktivitet,« siger direktøren og fortsætter:

»Det handler til en vis grad om mod. Nogle virksomheder er kommet langt med automatisering, andre er nærmeste ikke begyndt endnu. Det er bare vigtigt, at alle kommer på toget, for vi skal den vej. Tidligere var det en tung og dyr affære at få automatiseret sin produktion, men i dag er priserne kommet ned, hvilket gør det nemmere at automatisere, og automatiseringsudstyret kan mere .«

Ifølge direktøren stiller den automatiserede produktion større krav til uddannelserne i Danmark, hvis vi skal kunne følge med.

»Vi er bagud på uddannelse. Automatisering betyder, at vi ser færre ufaglærte medarbejdere, men til gengæld flere medarbejdere med den rette uddannelse. Og efterspørgslen er allerede stor fra de danske virksomheder. Med ny teknologi kræves der også mennesker med den rigtige uddannelse til at håndtere teknologien. Derfor skal der også skubbes på hos uddannelsesinstitutionerne,« siger Anders Pjetursson og tilføjer:

»Ønskescenariet er, at Danmark får mest mulig af industriproduktionen automatiseret, så vi kan konkurrere med udlandet og leve af de gode produkter i Danmark. Der er en klar fordel i at have samlet udvikling og produktion, hvis man skal kunne konkurrere globalt. Det har været for dyrt tidligere, men nu kan vi få produktionen hjem og dermed udvikle bedre produkter.«

Udover den nuværende fokus på at kunne levere en fuldautomatiseret løsning til flytning af europaller, er Robotize også involveret i projekter som på sigt skal bidrage med selvkørende løsninger til både plejehjem og hospitaler for at spare skridt hos personalet.

Af David Foli

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar