Skriv for at begynde søgning

Branchenyt INDBLIK Seneste nyt

Hotelboom i hovedstaden

2017 blev rekordår for de københavnske hoteller, og omkring 7.000 ekstra værelser er på vej. Fremgangen gavner flere andre brancher i hovedstaden.

Med næsten syv millioner overnatninger i 2017 satte de københavnske hoteller endnu en gang rekord ifølge Danmarks Statistik. Udsigterne er fortsat gode for hovedstadens hoteller, der blev hårdt ramt af finanskrisen fra 2008 og nogle år frem – selvom fremgangen sidste år var på beskedne 0,3 procent i hovedstaden mod fire procent på landsplan.

»Hotellerne i København har høj kapacitetsudnyttelse og kan dårligt tage imod flere gæster store dele af året, og de har opnået fantastiske resultater i både 2016 og 2017. På landsplan var 2016 et kanonår med et historisk overskud på 2,1 milliard kroner, og 2017 vil nok vise samme – eller større – indtjening,« siger Ole Egholm, indehaver af Dansk Brancheanalyse, som følger blandt andet hotelbranchen.

De senere års vækst og høje belægning har udløst en række projekter om nye hoteller og udvidelser, både inden for lavpris, business-segmentet og de mere luksuriøse overnatningssteder. Mindst 7.000 nye værelser er på vej til København by – det er selve København samt Frederiksberg, Tårnby og Dragør. Dermed vil kapaciteten på få år nå op på omkring 25.000 værelser. I øjeblikket har hovedstaden omtrent 18.000 værelser – i forvejen en kraftig vækst fra cirka 10.000 værelser i årene op til 2000.

Mere medvind på vejen
»Udgangspunktet er godt,« siger Ole Egholm, mens ejendomsmæglerfirmaet Sadolin & Albæk i en ny rapport skriver om »fortsat lyse udsigter« for de københavnske hoteller. En af årsagerne er, at de mange gæster sikrer fornuftige priser – modsat situationen under finanskrisen, da branchen sloges hårdt om et svindende antal besøgende.
Tendenserne, som giver hotellerne medvind, er desuden:

• Kastrup Lufthavn – vækstplaner om mange flere passagerer og nye flyruter.
• Øget turisme – flere mennesker fra vestlige lande og for eksempel Rusland og Kina får råd til at rejse.
• Opsving giver flere forretningsrejser.
• Populære København – Noma, Michelin-stjerner, tv-serier, hygge-begrebet og ’verdens mest lykkelige folk’ har sat hovedstaden på verdenskortet.
• Nye hotelkæder tiltrækker ekstra gæster for eksempel med bonusprogrammer.
• Konferencer – København har opbygget en stærk position med store kongresser.
• God plads – nogle europæiske storbyer er fyldt med turister. København har stadig god plads.
• Sikkerhed – København har lav kriminalitet og er ikke blevet ramt af større terroranslag.

De gyldne tider for hotellerne gavner beskæftigelsen i hovedstaden og flere andre brancher. Byggefagene nyder godt af de mange nye hotelprojekter, der løber op i milliarder, ligesom en lang række leverandører af for eksempel fødevarer, rengøring, linned og inventar har ekstra tykke ordrebøger. De mange gæster kan også registreres i kasseapparaterne hos spisesteder, forlystelser og butikker.

Af Nils-Ole Heggland
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar