Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed

Irma dropper øko-supermarked

Efter næsten halvandet år har Irma besluttet at droppe Danmarks første rene økologiske supermarked . Det var for besværligt for både kunder og butikskæden, lyder meldingen.

Irma har været med på økologi, længe før det blev moderne, og andre supermarkeder kom med på den grønne vogn.

Derfor var det ganske naturligt, at Irma som den første supermarkedskæde lancerede en næsten ren økologisk forretning på Østerbrogade 110 i begyndelsen af 2018.

Over 80 procent af varerne var økologiske, kun inden for ganske få varegrupper, hvor økologi ikke findes, var det karakteristiske røde Ø ikke på produkterne.

Men nu, ikke engang halvandet år efter, har Irma droppet konceptet. Nu er Østerbrogade 110 ikke en decideret øko-butik længere, og den velkendte blå farve er tilbage på facaden.

Landsbyer på Østerbro

»Det har hele tiden været meningen, at det skulle tages op til overvejelse, og vi var klar over, at farven skulle være blå igen på et tidspunkt, det er jo Irmas brand,« siger Irmas direktør Søren Steffensen og understreger flere gang:

»Vi har udfordret os selv ved at se, hvor langt vi kunne gå.«

Og så gik den ikke længere.

Ifølge Søren Steffensen blev det besværligt at have et så stort økologisk sortiment for både butikken og kunderne.

Omsætningen faldt, og kunderne købte mindre.

Nogle ting var svære at bestille hjem, når de skulle være økologiske.

Og så efterspurgte kunderne varer, de var vant til at købe i Irma, men som de ikke kunne få længere, for eksempel Blå Cirkel-kaffe, specielle mærker rødvin, der ikke var økologiske og Irmas egen slik. Så selvom østerbroere er glade for økologi, har det alligevel en grænse, også selvom der er syv andre Irma’er på Østerbro, endda tre andre på Østerbrogade med få hundrede meters afstand, hvor de kan få de gængse varer.

»Men østerbroere er meget lokale. Der er små landsbyer på Østerbro, som mange ikke kommer uden for, når de skal handle, selvom en anden moderne Irma kun ligger 250 meter væk,« fortæller Søren Steffensen om Irmas observation.

Underlige sodavand

Foran Irma møder Østerbro Avis kunden Søren Lassen, som netop har opdaget, at det ikke en ren økologisk forretning mere.

Det ærgrer ham på den ene side, men han forstår det godt.

»Det var da en rigtig god idé, men det kan måske være svært at tjene penge på det. Der var også nogle ting, jeg gerne ville have og normalt kunne købe i Irma, som jeg ikke kunne få, blandt andet var det nogle underlige sodavand, der var der,« mener han.

Søren Lassen nævner, at han da kommer i nogle af de andre Irma’er på Østerbro.

»Men det er den her, som er vores nær-Irma, og det var ærgerligt, når der var specielle ting, som de ikke havde,« konstaterer han.

Fortsat meget økologi

Selvom man er gået væk fra, at det er en decideret økologisk forretning, håber Søren Lassen fortsat, at han vil kunne finde mange økologiske varer i Irma.

Og det bekræfter Irmas direktør Søren Steffensen.

»Jeg har ikke et præcist tal, men jeg vurderer, at andelen af økologi er på mere end 50 procent,« siger han.

Han fortæller, at erfaringerne med det økologiske supermarked er noget, som Irma kan bruge fremover.

Tidligere var der stort ikke økologisk to-go-mad, det er der nu, efter de nærmest var tvunget til at udvikle det til brug i forretningen. Det samme er tilfældet med blandede salater.

Den blå farve, som Irma på Østerbrogade 110 har fået på facaden, er i øvrigt en Danmarkspremiere på en modernisering af Irma-kuløren, oplyser direktøren.

Irma er en del Coop, som også driver blandt andet Fakta og Superbrugsen.

Af Thomas Frederiksen

 

Skriv en kommentar