Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed IVÆRKSÆTTERI Seneste nyt

Kan kaffegrums blive til penge?

Kaffe Bueno vinder Iværksætterprisen 2018. Prisen uddeles af de syv Rotaryklubber på Amager

Hvad er en af de mest populære varme drikke i verden? Kaffe! Du sidder måske endda med en kop, mens du læser dette. Har du sagt kaffe må du også sige grums. Grums plejer man at smide ud. Men det er slut nu.

De syv Rotaryklubber på Amager står bag Iværksætterprisen 2018. Fornylig blev Kaffe Bueno kåret som vinder af prisen. I hård konkurrence med fem andre iværksættervirksomheder vandt Kaffe Bueno på en ide om at gøre kaffegrums til en værdifuld råvare.

Fra kaffe til kosmetik
Kaffe Bueno er etableret af tre unge iværksættere fra Colombia. De tre opdagede de skadelige konsekvenser af det omfattende kaffeforbrug. De satte sig for at finde en løsning.

Derfor har de udviklet et tørresystem i form af en affaldsspand. Den skal placeres i cafeer, hoteller og større kantiner, hvor der er et stort kaffeforbrug. Spanden eliminerer udviklingen af mug. og gør det lettere og dermed billigere at transportere, når fugten er væk.

Nar spanden er fuld indsamles den af allerede etablerede genbrugsfirmaer og sendes til Skandinaviens første kaffe Bio-Raffinaderi. Her har Kaffe Bueno sammen med Danmarks Teknologiske Institut udviklet en proces til udtrækning af den kaffeolie, der er findes i kaffegrumset. Kaffeolie er meget efterspurgt til kosmetikindustrien, da det kan bruges som anti-ageing, fugtighedscreme og UV-beskyttelse. Det resterende kaffegrums kan bruges i bageri-sektoren, da det indeholder mange fibre.

Udover at gøre kaffegrums til en forretning så giver Kaffe Bueno også en håndsrækning til miljøet gennem en reduktion på 340 kvm. metan-gas pr- tons kaffegrums. Målet er i første omgang at bearbejde 11 tons kaffegrums per måned fra næste år. I tillæg har man beregnet, at for hvert tons kaffegrums, skabes der et direkte job og to indirekte jobs.

FAKTA
Iværksætterprisen
Overskuddet fra årets kåring går til Barnets Glæde – en forening drevet af velgørenhed og menneskekærlighed.
Foreningen har til formål at hjælpe trængende børn/familier på Amager.
I de sidste knap 40 år Barnets Glæde uddelt cirka 3,5 milioner kroner til cirka 6.000 børn.
De syv Rotaryklubber på Amager er: Amager, Christianshavn-Slotsholmen, København-Ørestad, Kastrup, Dragør Sønderbro, Tårnby.

Af Hans Siegfredsen og Michael Mossefin

Skriv en kommentar