Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed Byggeri og Byudvikling Seneste nyt

Kommune og virksomheder opfinder klimasten i fællesskab

En medarbejder i Frederiksberg Kommune og to virksomheder gik sammen om udvikling af en flisebelægning, der sikrer bymiljøet ved både skybrud og tørke.

Det er ikke så ofte, vi forbinder en kommunal medarbejder med Ole Opfinder. Men han findes og hedder Mikkel Nicolas Priess. Han er projektleder i Frederiksberg Kommune, men oprindelig uddannet anlægsgartner, og har født ideen til Frederiksberg Klimasten, som netop er belønnet med kommunens Innovationspris.

Grundideen til klimastenen er Mikkels, men den er færdigudviklet i samarbejde med Midtgaard A/S, Dines Jørgensen & Co. og med input fra kommunale kolleger, og stenen er allerede lagt på en 80 meter lang strækning på P.G. Ramms Allé på Frederiksberg.

Det særlige ved Frederiksberg Klimastenen er, at betonmaterialet har effekt som en svamp og lader vandet trænge i gennem, så man undgår oversvømmelser ved skybrud. Stenene kan samtidig tilbageholde otte liter vand per kvadratmeter, og det vand kan samtidig fungere som depot for byens træer, der lider under tørkeperioder, fortæller Mikkel Nicolas Priess.

»Det er dét, der er geniale, at man kan genbruge vandet rekreativt, fortæller Mikkel Nicolas Priess.

»Byen er ikke designet til at håndtere skybrud, så vi er nødt til at innovere på nye produkter, og det er stenen her et fantastisk bud på. Det er en meget lille brik i det store puslespil, der skal huske en på, at man skal bryde med vanetænkningen, når vi vil blive bedre til at håndtere skybrud,« siger Mikkel Nicolas Priess.

Frederiksberg Klimaflise.

Udnytte samarbejde

Det er Midtgaard A/S, der fremstiller og sælger stenen. For indehaver Bo Midtgaard-Jørgensen har samarbejdet været meget positivt og præget af en åben dialog.

»Frederiksberg Kommune er jo villige til at prøve noget, hvor mange mindre kommuner er meget konservative,« griner han.

Bo Midtgaard-Jørgensen.

Midtgaard A/S beskriver sig selv som specialister i klimabelægning, og Frederiksberg Klimaflisen har på meget kort tid skabt stor interesse fra andre kommuner og entreprenører.

Bo Midtgaard-Jørgensen ser en stor fordel i også at have haft ingeniørfirmaet Dines Jørgensen & Co. med som beregnere i projektet. Det har betydet en sten, der tåler vægten af lastbiler.

»Jeg startede for længe siden med at lave vandgennemtrængelige fliser, men når du som en relativ lille producent kommer ud til en kommune, så siger de ’ den er god med dig’, men når en uvildig rådgiver som Dines Jørgensen er med, så får du lige som det blå stempel.«

Klimastenen, der kan maskinlægges, vil blive brugt flittigt i kampen mod oversvømmelser, ikke bare på Frederiksberg, forudser Jan E. Jørgensen (V), formand for Frederiksberg Kommunes By- og Miljøudvalg.

»Vores nye sten er en rigtig god nyhed i kampen mod oversvømmelser. Den er naturligvis ikke en selvstændig løsning, men den er effektiv som en del af større klimaløsninger i byen. Jeg glæder mig til at se deres effekt her i byen – og også andre steder, for vi oplever allerede en del efterspørgsel fra andre kommuner,« siger han.

 

Af Jeanette Hougaard Gram

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar