Skriv for at begynde søgning

Temaer

Konkurstruede får tilbudt sparring på skadestue

For få nødstedte virksomheder søger krisehjælp fra de 100 frivillige og erfarne erhvervsfolk i Early Warning, før krisen bliver livstruende. Derfor vil væksthusene nu prøve at nå ud til flere kriseramte virksomheder i tide.

Et landsdækkende korps på omtrent 100 erfarne erhvervsledere og specialister stiller sig frivilligt til rådighed gennem Early Warning, hvor de rådgiver og hjælper virksomheder, der er på vej i en krise eller på randen af en konkurs.

I godt ti år har Early Warning ydet kriserådgivning og praktisk hjælp til godt 5.500 virksomheder. De frivillige rådgivere hjælper over 500 virksomheder årligt. Men antallet af virksomheder, der benytter sig af det gratis tilbud, som foregår via landets fem væksthuse, har været inde i et fald.

En undersøgelse blandt virksomheder, der tidligere har benyttet sig af Early Warning, viser, at mange kriseramte virksomheder reagerer for sent: 12 pct. af de virksomheder, som går konkurs, mener selv, at de reagerede i tide, mens hele 81 pct. af de virksomheder, som overlever krisen, mener, de reagerede i tide.

»Hvor konkurserne for få år siden ofte var dønninger efter finanskrisen, er det nu virksomheder, der her i opgangstider tager chancer og forfølger ambitiøse mål, som især er i risikozonen,« siger Svend Røge, der som national projektleder har ledet Early Warning, siden konceptet så dagens lys i 2008.

Bryggeri med autister reddet

Med en ophobet skattegæld og et tabt offentligt udbud fra den største kunde, skulle der ikke meget til at vælte læsset i brødrene Jesper og Lars Carlsens virksomhed LevAs, der hjalp autister med støttetilbud. Virksomheden endte da også i konkurs, da en aftale gik i vasken.

En frivillig rådgiver fra Early Warning hos Væksthus Hovedstadsregionen fik dog begrænset skaderne, så brødrene kunne fortsætte med datterselskabet, bryggeriet People Like Us.

Da det gik bedst, havde LevAs tilknyttet omkring 70 medarbejdere, hovedparten med autisme. Brødrene var iværksættere og ildsjæle, der gik mere op i at hjælpe autister til at bruge den særlige evne til at koncentrere sig end at drive deres egen virksomhed som forretning.

»Det kom til at koste os dyrt, at vi ikke havde ordentligt styr på bogføringen. I virkeligheden var det et par banale fejl af os og vores revisor, der gjorde, at vi et par år efter opstarten ikke fik betalt den skat, vi skulle. Den skattegæld kom vi aldrig af med,« siger Lars Carlsen.

Den ubetinget største kunde var Københavns Kommune, der stod for omkring halvdelen af LevAs’ omsætning. Men så kom ydelsen i udbud, og det tabte brødrene.

De blev enige om, at de må finde forretning uden for kommunalt regi og kom på en idé om at åbne et bryggeri udelukkende bemandet med autister og andre med psykiske diagnoser. Stifteren af det anerkendte bryggeri Mikkeller var med på idéen, og i starten af 2017 åbnede People Like Us som datterselskab.

Ned med et brag

»Kort tid efter er der forvirring om aftaler med et par andre kommuner, og en kommune trækker en aftale tilbage. Resultatet bliver, at kassen er tom. Vores virksomhed går ned med et brag,« siger Lars Carlsen.

Brødrene satte sig til at søge hjælp på nettet og helt tilfældigt landede de hos Early Warning via Væksthus Hovedstadsregionen.

»Det gav ro på med det samme midt i en enorm følelse af skamfuldhed over for medarbejdere og omverdenen. Det var nærmest ligesom at komme hjem til mor og få en kop te og få at vide, at det nok skal gå – også selv om vi godt vidste, at virksomheden havde lidt et alvorligt knæk og formentlig måtte lukke og slukke,« siger Lars Carlsen.

People Like Us er i dag en selvstændig og sund virksomhed, der har 20-25 tilknyttede medarbejdere, som lider af autisme eller lignende.

Af Jacob Schneider

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar