Skriv for at begynde søgning

INDBLIK Seneste nyt Tendens

Kontorhoteller på fremmarch

Flerbrugerhuse, kontorfællesskaber og iværksætterhuse vinder frem. De giver brugerne adgang til kantine og mødelokaler uden højere udgift, og udlejerne har bedre mulighed for at skaffe lejere.

Co-working spaces, flerbrugerhuse, iværksætterhuse, kontorfællesskaber, kontorhoteller, netværkshuse, office clubs.
Kært barn har som bekendt mange navne, og det gælder også, når stadigt flere iværksættere og virksomheder vælger en eller anden form for fælles kontorbygning med fælles faciliteter frem for det traditionelle lejemål med kontorer suppleret med tekøkken og måske et mødelokale, der ofte står tomt.

»Det er en tendens, der vokser. Vi har allerede udbydere udefra, og flere internationale aktører er på vej ind på det danske marked,« siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef hos Nybolig Erhverv i København, til Erhverv København.
»Det er virkelig blevet populært; der går nærmest ikke en uge uden pressemeddelelse om et nyt initiativ,« lyder det fra Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening.

Faciliteter og fleksibilitet
Der er ikke præcise markedsstatistikker på området, men blandt andre pensionskasser, entreprenører og ejendomsselskaber har de senere år investeret massivt i flerbrugerhuse og kontorhoteller. En del af forklaringen er, at lejerne – især små og mellemstore virksomheder, iværksættere samt mindre organisationer – opnår ’effektive kvadratmeter’. Virksomhederne kan groft sagt nøjes med at leje et væsentligt mindre areal og så bestille adgang til for eksempel mødelokaler, når de har brug for det.
Desuden får de adgang til en række faciliteter – blandt andet kantine, reception og en vifte af møde- og konferencelokaler – som de færreste ville have råd til via et traditionelt lejemål, hvor de selv skulle betale hele udgiften.
Virksomhederne kan også slippe for en række praktiske opgaver, som staben i kontorhotellet eller flerbrugerhuset sørger for, eksempelvis rengøring, internet, printere og klargøring af mødelokaler.
Et andet nøglebegreb er ifølge Stig Plon Kjeldsen fleksibilitet:
»Det er hurtigt at flytte ind og ud, og det er let at skalere virksomheden op og få flere kvadratmeter – eller færre, hvis man har brug for det.«

Netværk og nicher
Muligheden for at indgå i netværk spiller også ind. Længe har en gruppe af selvstændige i samme branche delt kontorer, men nu bliver det nogle steder sat mere i system: Store flerbrugerejendomme eller iværksætterhuse bliver målrettet bestemte brancher eller typer af virksomheder.

»Hvis udbyderne skal have succes, skal de skabe et community for en niche eller branche. Mit umiddelbare indtryk er, at udbuddet er så stort, at priserne for en kontorplads falder,« siger Peter Kofler fra iværksætterforeningen.

Flerbrugerhuse og kontorfællesskaber er ikke nødvendigvis en fordel for alle. Nogle virksomheder, typisk de større, foretrækker at have eget domicil enten som ejer eller lejer, og for dem kan det økonomisk give mening med egen reception, kantine og så videre. Og for en del iværksættere og mindre virksomheder giver det ikke mening at betale for serviceydelser og adgang til faciliteter, de måske kun i begrænset omfang – eller slet ikke – har brug for.

Kontorfællesskaber i fabrikker
Når flerbrugerhusene har vundet indpas, hænger det ifølge Stig Plon Kjeldsen sammen med kriseårene.
»Efter finanskrisen stod en del kontorhuse tomme i store dele af verden, og så fandt udlejerne på, at omdanne dem til kontorfællesskaber, og dét var der en efterspørgsel på. Siden er tingene sat mere i system og forædlet, og jeg tror ikke, at kreativiteten er toppet endnu.«

En del forladte fabrikker er i dag flerbrugerhuse, for eksempel den tidligere Bing & Grøndahl-porcelænsfabrik på Vesterbro og Edison, en tidligere glødelampefabrik på Amager.
Fokus Asset Management, som forvalter ejendomme for pensionskasser og andre investorer, har adskillige flerbrugerhuse i sin portefølje, deriblandt B!NGS, som omfatter et kontorhotel med helt små firmaer og iværksættere som lejere. Hovedparten af de cirka 100 lejere er dog større virksomheder, der kan benytte for eksempel fælles mødelokaler, reception, kantine og tagterrasse.

»Med flerbrugerhuse får investorerne spredt risikoen ud på flere lejere, og de er ikke længere sårbare over for enkelte større lejere. Der er en anden dynamik i flerbrugerhuse; der er dynamik mellem lejerne, og udlejningen kan være lidt af et puslespil, så det kræver en del benarbejde. Men ligesom ved et parcelhus er der altid arbejde med erhvervsejendomme, man kan heller ikke bare investere i en domicilejendom med én stor lejer og så lade bygningen passe sig selv de næste fem år,« siger chef for udlejning Jakob Veino.
Projekterne i Fokus Asset Management omfatter Østerport II, hvor Østerbro-stationen fra næste år blandt andet får et nybygget flerbrugerhus med kontorarealer på 14.500 kvadratmeter.

Nils-Ole Heggland
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar