Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed IVÆRKSÆTTERI Portrætter VIRKSOMHEDER

Laver æbler til læder: Bæredygtighed er nøglen til succes

For Hannah Michaud, stifteren af The Apple Girl, er bæredygtighed ikke

bare en trend, men fremtiden og selve nøglen til økonomisk succes.

Det begyndte for to år siden som et bachelorprojekt på erhvervsuddannelsen KEA, hvor nu 29-årige Hannah Michaud gik. Hun ville undersøge, om man kunne udnytte rester af mad til fremstilling af alternativ til læder.

Motivationen var at mindske madspil og visionen var at skabe nye produkter uden at bruge dyr.

»Når man presser æbler, er der en masse spild – selve indmaden af æblet – det smider man bare ud, så jeg undersøgte om man kunne bruge det til at fremstille et alternativ til læder,« fortæller Hannah Michaud, der på skolen hurtigt blev kendt som The Apple Girl – æblepigen – heraf firmanavnet.

Hannah Michaud er fra USA, fra staten Maine, og kom til København for seks år siden – årsag: Kærlighed. I dag elsker hun hverdagen i København og de muligheder, byen og Danmark giver for hende som selvstændig virksomhed.

»Der er store muligheder for sådan nogle som os og andre små innovative start-ups,« siger hun.

Søger investorer

Lige nu knokler hun sammen med sin partner i firmaet, Mikael Eydt på 27 år, på at finde investorer til at støtte op omkring firmet.

De har netop fået en tredjeplads i det uofficielle verdensmesterskab i kreative erhverv.

Og sidste år vandt hun 55.000 kroner til forskning i konkurrencen Innovation Business 2017. Siden har firmaet været i tæt samarbejde med Teknologisk Institut.

»Hele idéen omkring vores produktion er at erstatte det animalske læder med vegansk læder – men med samme gode hårdførhed – lige nu arbejder vi på at mindske at vand trænger igennem læderet, men vi tror på, at det skal lade sig gøre,« siger Hannah Michaud.

Æblerne får de fra en leverandør i Slagelse, og Hannah Michaud er ikke i tvivl om, at opskriften på hendes veganske læder betaler sig på et globalt plan.

»Der skal ti kilo vand til at fremstille læder af et kilo æbler, mens der skal bruges 1.600 liter vand til at forarbejde ét kilo dyrelæder. Dertil kommer kemiske processer i læderproduktionen, mens vi intet bruger, så det er vel ganske tydeligt, hvad der er bedst for miljøet og kloden,« siger Hannahs Michaud.

Både hun og Mikael Eydt er ikke i tvivl om, hvad fremtiden bringer.

»Når vi taler med leverandører og store firmaer, så er bæredygtighed ikke længere bare en trend – det er selve nøglen til succes. Man kan også se det på den generelle holdning hos forbrugerne: Færre og færre spiser kød, selv stoppede jeg, da jeg var 12 år gammel. Flere går over til at købe veganske produkter, men når det kommer til tøj og sko, og tasker er der stadig lang vej igen.Derfor vil vi vise, at man kan fremstille tasker og sko af bæredygtigt æblelæder,« siger Hannah Michaud, der forventer, at de kan have de første sko, tasker, mobilcovers og andre æblelæder-produkter på markedet inden for kort tid.

Af Anja Berth

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *