Skriv for at begynde søgning

Byggeri og Byudvikling INDBLIK Seneste nyt

Letbane får ekstra station midt i erhvervskvarter

INFRASTRUKTUR: Den kommende letbane langs Ring 3 får yderligere en station – i Delta Park-kvarteret i Vallensbæk. Det vil styrke de lokale virksomheder, mener byrådet.

Hovedstadens Letbane knopskød i slutningen af 2017 med en ekstra station, som bliver placeret i erhvervskvarteret Delta Park i den nordlige del af Vallensbæk.
Det besluttede et enigt byråd, og dermed kommer letbanen op på 29 stationer, når banen åbner i 2024 med 28 km spor fra DTU, Lyngby og Gladsaxe i nord til Vallensbæk og Ishøj i syd.
»For Vallensbæk er det en vigtig investering i fremtiden – og en investering, som vi prioriterer for at skabe arbejdspladser. Ud over at anlægge stationen forbedrer vi vejene i Delta Park, så det bliver lettere at komme til og fra området – til fordel for både etablerede og nye virksomheder,« siger Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (K), til Erhverv København.

Kosmetik, slik og legetøj
Delta Park ligger tæt på både Ring 3 og E20-motorvejen, og for ti år siden var det et ubebygget område. Men kommunen åbnede for at udvikle arealerne, og i 2009 kunne det første flerbruger-kontorhus indvies, bygget af entreprenørkoncernen NCC. Siden er fulgt yderligere tre NCC-byggede kontorhuse, senest i 2017.
Blandt beboerne er kosmetikfirmaet Estée Lauder, Haribo Lakrids, rengøringskæmpen ISS, printerproducenten Ricoh og Top-Toy med legetøjskæden Fætter BR.
NCC vurderer, at de foreløbig fire NCC-kontorhuse har plads til omkring 1.200 arbejdspladser, og byggekoncernen har planer om yderligere et kontorhus og et p-hus med plads til 100 biler. Desuden er to andre kontorhuse ved at blive bygget i Delta Park, som også huser 145 relativt nye boliger.

FACTS
Delta Park:

Nyere erhvervsområde i Vallensbæk Nord ved Ring 3 og E20-motorvej
Foreløbig fire kontorhuse, to-tre mere + p-hus på vej
Foreløbig plads til 1.200 ansatte
145 boliger
Letbanestation fra 2024 og vejændringer skal lette adgangen til området

36.500 nye arbejdspladser
Netop udvikling med nye erhvervsområder og boliger er et af formålene med letbanen, som en halv snes kommuner samarbejder om. Konsulenthuset Incentive har vurderet, at der er gennemført eller planlagt investeringer for 32 milliarder kroner langs den kommende bane. Det vil udløse 36.500 nye arbejdspladser og boliger med 32.000 indbyggere.

Et andet formål med banen er at skabe hurtigere forbindelser på tværs af de eksisterende S-togslinjer – fx til virksomheder, sygehuse og uddannelsessteder. På seks stationer bliver det muligt at skifte til S-tog: Lyngby, Buddinge, Herlev, Vallensbæk og Ishøj samt på Glostrup, der formentlig også får stop af regionaltog.
Letbanen ventes at håndtere 13-14 millioner årlige rejser – til sammenligning har Kystbanen nord for København ’kun’ godt ti millioner rejsende.
Der bliver afgang hvert femte minut i dagtimerne og hvert tiende minut om aftenen, i weekenden og på helligdage.

FACTS

Hovedstadens Letbane:

28 km med 29 stationer/stop langs Ring 3
Forventet åbning 2024
Anlægsbudget: 6,2 mia. kr.
Ni berørte kommuner fra Lyngby-Taarbæk og Gladsaxe i nord til Vallensbæk og Ishøj i syd
Mulig afgrening fra Gladsaxe over Brønshøj til Nørrebro St (metro og S-tog)
www.dinletbane.dk

 

Af Nils-Ole Heggland
erhverv.redaktion@minby.dk

 

Skriv en kommentar