Skriv for at begynde søgning

IVÆRKSÆTTERI Ledelse Seneste nyt

Livet som iværksætter: “Det er fedt – og det er mega ufedt”

Morten Resen kvittede i 2016 jobbet som tv-vært for at stifte virksomheden GoLittle. Selvom det går den rigtige vej, er iværksættertilværelsen ikke et rockstjerneliv, som mange gør den til. Der er en bagside, som de færreste taler højt og ærligt om – bortset fra ham.

Om jeg har fortrudt? Det var titlen på en podcast fra Morten Resen, der fangede min opmærksomhed en september-morgen. Det var ikke meningen, at jeg skulle begynde dagen med at lytte til Morten Resen, men jeg var nødt til at høre den til ende. Den og alle de tidligere podcasts handler om hans arbejde med GoLittle-appen, der guider børnefamilier til oplevelser og giver dem mulighed for at koordinere legeaftaler.
Det var nok oplevelsen af at få tilsat et par skefulde sunde havregryn til den sukkerholdige happy go lucky-fortælling om iværksætteri, der trak i mig.

Sandheden er, at lige siden den kendte radio- og tv-vært i sommeren 2016 fortalte, at han ville forlade tv-studiet for stifte tech-virksomheden GoLittle, har han ofte fået disse to spørgsmål: Om det går godt? Om han har fortrudt, at han kastede sig over udvikling af GoLittle?
Svaret er hele tiden været ’ja – og nej’. Men efterhånden som tiden er gået med at udvikle appen, har han erkendt, at der er flere nuancer i de svar. Det er præcis det, Morten Resen så ærligt fortæller om i pod-
casten og som holder mig til lyd-truget den morgen.

Endnu en milepæl passeret
Jeg møder ham dagen efter at de fire ansatte lige har fejret, at appen nu også er lavet i Android-udgave. Endnu en milepæl er passeret og flasker med bobler blev åbnet live på sociale medier dagen før, men der er ingen tømmermænd i luften. Kun Resens imødekommende respons på min nysgerrighed.
Hvad er det, der gør, at du ikke længere kan svare så entydigt på, at det går godt, og du ikke har fortrudt?

»I takt med at jeg er kommet længere med alt det, jeg drømte om til at begynde med, så er der også fulgt en masse andet med, som jeg ikke vidste noget om og som der ikke er særlig mange, der fortæller noget om. Det at udvikle sig som virksomhed er på den ene side fedt, men der følger også en masse andre ting med, som ikke er så fedt,« siger Morten Resen og læner sig tilbage i køkkenstolen og hukommelsen. Tilbage til 2016, hvor han skulle ud og finde nogen, der ville kaste penge i GoLittle.

»Dengang tænkte jeg: ’tænk hvis det lykkes, så vil det være fantastisk!’ Og da det så lykkedes blev det sådan ’shit – nu forpligter der virkelig’. Jeg kan bare huske, da de penge stod på kontoen første gang. Jeg troede, jeg ville blive glad, men jeg blev mega angst og tænkte på, at nu skal jeg til at bygge noget for andres penge.«

Ideerne skulle ud at flyve
Så selvom pengene kom på plads, så meldte der sig et nyt ’problem’: nu skulle ideerne ud at flyve.
»For halvandet år siden da jeg ikke havde nogle penge, prøvede jeg at forestille mig, hvornår jeg ville være en succes. Jeg havde et totalt klart billede af, at jeg går ind i et glasrum, hvor der sidder to-tre mennesker og arbejder på GoLittle. Tænk hvis jeg kunne nå dertil – det ville for mig være den vildeste succes! Det har jeg nu. Jeg går ind ad døren hver dag … men der følger bare noget andet med den drøm. Bekymringer, som der ikke var nogen, der havde fortalt mig om. Medarbejdere skal have løn og feriepenge, der skal laves APV- og tilfredshedsundersøgelse – men det var jo ikke derfor, jeg startede en virksomhed,« siger han.

Morten Resen er meget optaget af, at det ikke må lyde som en klagesang, for han ved jo godt, at han bare kunne have valgt noget andet, men det er meget vigtigt for ham at nuancere fortællingen om iværksættere, der bare giver den gas og arbejder solen sort og alt ender lykkeligt.

»Der er en ret stor skov af historier, som ikke får ret meget fokus. Der mangler bare nogle nuancer, hvis man måske er en af de 9 ud af 10 virksomheder, der ikke klarer den eller ’bare’ laver en ganske almindelig virksomhed, som går fint, men ikke pludselig har en kurve som en hockeystav« siger han og fortsætter:

»Så kan man måske godt sidde og føle sig alene eller som en fiasko og tænke, ’at alle dem fra fjernsyn og bøger – det er så langt fra dér, hvor jeg selv er, så jeg må være en fiasko’. Der er i hvert fald ikke andre, der siger det højt,« siger Morten Resen.

Virksomheden på godt og ondt
Det er netop den slags tanker, han ærligt åbner op for i sin podcast, hvor han lige siden etableringen af GoLittle har ladet alle interesserede få indblik i opbygningen af virksomheden på godt og ondt.
»Jeg havde en platform, hvor jeg kunne sige højt, at jeg synes, det er fedt, og at det er mega ufedt. Men det er jo som alt muligt andet i livet – det er ikke bare sort og hvidt. Det er mega hårdt og angstprovokerende – derfor er det bare blevet sværere at svare entydigt ’nej, jeg har ikke fortrudt’.«

Du har selv investorer som Jesper Buch og Birgit Aaby i din virksomhed, men advarer i podcasten din ven mod investeringer. Hvorfor?
»Jeg tror ikke nødvendigvis at det er en succes for alle. Der var langt flere, der ville stå sig ved ikke at få dem. Fordi man nogle gange bliver tvunget til at fokusere anderledes og prioritere sin tid og penge anderledes, end hvis du har rigtig mange af dem.
Jeg tror også, at man igen undervurderer det pres, der følger med. Lige pludselig – måneden efter pengene er landet – så er der krav om, at du rapporterer tilbage. Der følger nogle krav med, som der ikke bliver talt så meget om. Folk giver jo ikke penge til en iværksætter, fordi de skal sidde i en kælder og udvikle ideer. De giver dem for at få dem ti gange igen. Man skal huske på, at troen på at investeringen i sig selv gør dig glad eller redder din virksomhed, den holder ikke. Nej, det er bare et af utrolig mange skridt på vejen, som fører noget andet og en masse uro med sig. Det sjove er så til gengæld at jeg har nogle fuldstændig fantastiske investorer, der siger ’glem os’ – det er bare så svært.«

Havde ikke gjort det alene
Hvis der havde siddet en Morten Resen overfor dig og havde fortalt dig alle de ting, inden du startede – havde du så gjort det alligevel?
»Ja, men jeg havde ikke gjort det alene. Hvis jeg skulle give et råd til nogle andre, der ville gide at lytte, så ville det være at finde en at gøre det sammen med.
Det skulle i mit tilfælde være en partner, der kunne noget andet end jeg kan. Dét ikke at have én, man kan vende tanker med, som kan løfte noget af det du ikke selv kan, én man kan tude og grine med – det har jeg undervurderet styrken af.«

Kan netværk ikke give dig noget af det?
» Jo – men jeg har bare ikke tid. Som iværksætter bliver man inviteret til 27.000 forskellige ting, men jeg har simpelthen ikke tid. Jeg skal jo bygge min virksomhed. Jeg vil hellere bruge de tre timer på at fokusere på, hvordan vi også kan være her næste måned.«

Morten Resen er alligevel blevet positivt overrasket over de mennesker han har mødt på vejen.
»Jeg har fundet ud af, at folk vil helt vildt gerne hjælpe hinanden. Der er noget ’en for alle, alle for en’ over det. Jeg troede, at der ville være stor indbyrdes konkurrence og at man ikke ville dele ud af de ting, man sad med. Der er ret stor hjælp i miljøet, men jeg har valgt, at i stedet for at gå til en masse iværksætterarrangementer hver dag, prøver jeg at være det i kælderen og få det til at blive til noget her.«

facts
jo – det går godt for Golittle

Ideen til GoLittle opstod, da Morten Resen var på ferie i USA sammen med sin hustru, Marlene, og deres to børn. Efter at have brugt lidt for mange penge på dyre forlystelsesparker ledte de efter en sjov legeplads og efterfølgende et godt sted at spise med ungerne. Men det var slet ikke nemt, og sådan opstod idéen til GoLittle – en guide til de bedste steder og oplevelser for børnefamilier i stil med TripAdvisor. Man kan også oprette sig som bruger og bruge appen til at koordinere legeaftaler.
En række af Danmarks mest succesfulde iværksættere har investeret i GoLittle. Heriblandt Jesper Buch (Just-Eat, Løvens Hule m.fl.) og Birgit Aaby (Combi Service, Løvens Hule m.fl.)
GoLittle blev stiftet som ApS i 2016 og har i flere omgange fået investeringer for samlet 3,8 milioner kroner. Der er fire ansatte og et antal timelønnede.
Næste økonomiske mål: At gå i nul uden at få flere investeringer end i dag.
Golittle har i dag 20.000 brugere og kan downloades fra App Store og Google Play.
rten Resens podcast ’Morten Resen: Startup’ kan man følge gratis. Den blev kåret til Årets Podcast ved Radio Prix i 2017.

Af Jeanette Hougaard Gram
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar