Skriv for at begynde søgning

IVÆRKSÆTTERI KARRIERE Seneste nyt

Manden bag Riccos-succes: Jeg har aldrig haft en business-plan

Kaffekæden Riccos har netop åbnet sin 13. kaffebar i København – denne gang på Godthåbsvej i Vanløse. Ejeren bag, 46-årige Ricco Sørensen er drevet af passionen for god kaffe og har aldrig haft en business-plan.

Da Ricco Sørensen i 2001 åbnede sin første kaffebar i Istedgade på Vesterbro var det for at skabe et lokalt hæng-ud sted. 17 år efter er devisen stadig den samme – et lokalt sted, hvor man er på fornavn med hinanden, kan lægge den glemte madpakke til sit barn, aflevere nøgler til håndværkere, sidde og surmule i en krog eller grine højt med naboerne.

»Når prisen på boliger i København bliver presset op, flytter almindelige københavnere som du og jeg ud, og så skal vi flytte med,« siger Ricco Sørensen.

Vi møder ham i den nye kaffebar på Godthåbsvej en lille uge før den åbnede. Umiddelbart tager han det meget afslappet, at der stadig mangler en del inden åbningen – men lige så snart han har bestemt sig for den endelige åbningsdato og siger det højt, går han i panik.

Rejser sig op, hiver sig i det halvlange hår og begynder febrilsk at sætte hyldeknægte op på hylderne.

»Det er utroligt – sådan får jeg det hver gang,« siger Ricco Sørensen og griner lidt ad sig selv.

Kaffebaren åbnede i en tidligere grønthandler på Godthåbsvej 199, og der følger et lille stykke have med, så man, når vejret er godt, kan sidde udenfor.

»Vi vil gerne være det lokale sted, hvor man kender hinanden og kan komme uanset ens humør – her er plads til at sidde i hjørnet eller sætte sig ned sammen med andre,« siger Ricco Sørensen.

Første kaffe i Rom

Som så meget andet i verden, begyndte det hele i Rom.

Året var 1988, og Ricco Sørensen var med sin gymnasieklasse fra Vejle på den obligatoriske studietur til Rom. For enden af den spanske trappe – til venstre – lå en lille kaffebar.

Her fik Ricco Sørensen sit livs første espresso. Han troede, han var kommet i himlen.

»Det var så vild en oplevelse, måske var kaffen ikke særlig god sådan objektivt set, men for mig var det helt vildt og noget jeg aldrig havde prøvet før,« fortæller Ricco Sørensen.

Da han kom hjem igen til Vejle, brugte han hele sin børneopsparing på at købe en italiensk kaffemaskine – en La Pavoni Europiccola i rustfri stål og gik i gang med at brygge kaffe.

Han åbnede sin første kaffebar i 2001, men har aldrig haft en business-plan – sådan noget CBS-noget bruger han ikke, som han udtrykker det.

Til gengæld fik han sidste år erhvervsmanden Christian Dyvig ind i firmaet og solgte dermed halvdelen af sit livsværk.

Det har givet ham lidt mere ro, og han koncentrerer sig om at finde nye steder i yderkanten af København. For halvandet år siden åbnede han i Brønshøj, og han er på kig efter et lokale i Hvidovre. Men nu er det vanløseborgernes tur til at smage Riccos kaffe og spise morgenmad eller en lille frokost.

»Jeg kan høre på området og dem, jeg har talt med er der et behov for det herude, og jeg glæder mig vildt meget,« siger Ricco Sørensen, mens han desperat prøver at sætte messinghyldeknægten på hylden igen. Selvom han lige har testet, at den passer.

»Selvkritik er både min største svaghed og styrke,« siger Ricco Sørensen.

Vi skal være dér, hvor folk bor og være lokalt mødested er devisen for kaffekæden Riccos. Her er det kaffebaren i Stefansgade, hvor mange lokale bruger kaffebaren som afleveringssted til håndværkeres nøgler. Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix

FAKTA

RICCO SØRENSEN
Ricco Sørensen, født 1972 i Vejle.
Smagte sin første kop espresso i Rom i 1988.
Købte en kaffemaskine og gik i gang med at udvikle kaffe.
Gift med Sidsel, far til børnene Ejner, Herbert og Sylvester. Familien bor på landet i Sverige.
Åbnede sin første kaffebar i 2001 på Istedgade på Vesterbro.
For nylig åbnede han kaffebar på Godthåbsvej i Vanløse.
Sidste år solgte han halvdelen af livsværket til rigmanden Christian Dyvig.

 

Af Anja Berth
erhverv.redaktion@minby.dk

 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *