Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed Branchenyt INDBLIK Seneste nyt Tendens

Mange flaskehalse på hedt jobmarked

Virksomhederne i hovedstaden har fået sværere ved at besætte ledige stillinger, og især byggebranchen, hoteller og spisesteder døjer med ubesatte job. Flaskehalsene gør indhug i omsætningen mange steder.

Det økonomiske opsving og nærmest månedlige rekordtal for beskæftigelsen har udløst, at det danske arbejdsmarked med 16.800 forgæves rekrutteringer ikke har haft så mange ubesatte stillinger i ni år. I hovedstaden var 0,7 pct. af stillingerne ubemandede før sommerferien.

Det fremgår af den halvårlige rekrutteringsanalyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), baseret på svar fra over 15.000 virksomheder.

Før krisen satte ind i 2007, stod næsten 60.000 job ubesatte, og dét styrtdykkede til omkring 5.000 job i de mørkeste kriseår fra 2010-2012. Siden er antallet af forgæves rekrutteringer steget næsten uafbrudt for hver undersøgelse, og blandt de hårdest ramte områder er hovedstaden – i STAR’s opgørelse lig med Storkøbenhavn og Nordsjælland.

Største udfordring

Især bygge- og anlægsbranchen samt hoteller og restaurationer kæmper med at skaffe folk – i hovedstaden har de to brancher ubesatte job, som svarer til 2,0 procent af alle stillinger eller tre gange så meget, som gælder for hele arbejdsmarkedet på landsplan.

»Det er to brancher, som særligt i hovedstaden har oplevet stor fremgang i aktivitet og beskæftigelse. Tallene for efteråret vil formentlig vise, at udfordringerne er blevet større. I byggebranchen kommer vi nok op på 2,5 pct. ubesatte job. Rekruttering af arbejdskraft er den dominerende udfordring i vores branche lige nu,« vurderer Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, over for Erhverv København.

Han peger på, at STAR’s topti-liste over jobtyper med størst rekrutteringsbesvær for et par år siden var præget af leder- og specialistjob, mens den nyeste liste er domineret af helt almindelige faglærte job. For eksempel tømrere og elektrikere i byggebranchen, rengøringsfolk og butiksansatte samt kokke og tjenere.

Hoteller jagter folk

»Det er ikke til at stampe fagligt, kvalificeret arbejdskraft op, og det tager fire år at uddanne en kok,« siger regionschef Jesper Bengtson fra Horesta, der organiserer hoteller, cafeer og spisesteder.

Horestas egen rekrutteringsanalyse fra februar viser, at omkring 40 procent af medlemsvirksomhederne i hovedstaden fandt det vanskeligere eller ligefrem meget vanskeligere at rekruttere kokke og tjenere end et år tidligere. Og næsten 70 procent forudser, at det bliver endnu sværere de næste to-tre år.

En særkørsel fra Danmarks Statistik for Dansk Byggeri viser, at mangel på arbejdskraft allerede i 2016 overhalede mangel på efterspørgsel som problem for virksomhederne. Ifølge de nyeste tal ser hver tredje byggevirksomhed manglede arbejdskraft som et problem, mens kun halvt så mange savner mere omsætning.

Samtidig viser en dugfrisk analyse fra Dansk Industri, at hver tiende medlemsvirksomhed mister ordrer, fordi det kniber med at finde medarbejdere. I hovedstadskommunerne Lyngby-Taarbæk og Frederiksberg gælder det endda hver fjerde og hver femte virksomhed.

Palet af løsninger

Hos Horesta omfatter strategien at opkvalificere ufaglærte ledige og et tæt samarbejde med Københavns Erhvervshus, hvor en jobkonsulent mandsopdækker branchen.

Dansk Byggeri anvender, hvad cheføkonom Bo Sandberg betegner som en kombinationsbehandling:

»Vi arbejder for, at flere vælger en faglært uddannelse, og det går i den rigtige retning, kan vi se. Vi arbejder også for, at seniorerne bliver længere i tid i branchen, ligesom adgangen til udenlandsk arbejdskraft fortsat er vigtig. Virksomhederne er også gode til at tiltrække folk, der oprindeligt er uddannet i branchen, men arbejder andre steder.«

Organisationen forsøger desuden at trække flere kvinder til byggefagene, ligesom branchen løbende forbedrer produktiviteten. Ifølge cheføkonomen svarede produktionsværdien i 2017 til indsatsen i 2007, men blev udført af 23.000 færre murere, tømrere og andre byggefolk.

Bo Sandberg opfordrer også til at se på de positive sider af opsvinget og presset på arbejdsmarkedet.

»Der er meget fokus på virksomheder, der går glip af opgaver, på kunder, der må vente, på overophedning og lønpres. Men den anden side af mønten er jo, at vi kan trække nogle marginaliserede grupper ind på arbejdsmarkedet, for eksempel kontanthjælpsmodtagere og flygtninge.

 

Niels-Ole Heggland

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar