Skriv for at begynde søgning

IVÆRKSÆTTERI Seneste nyt

Martin Thorborg: Stor respekt for iværksætterne

Der er gang i økonomien, og flere end 6.000 vover pelsen og starter egen virksomhed i Storkøbenhavn, viser en ny samlet opgørelse fra Skat.

Flere tager springet og etablerer egen virksomhed, viser en ny opgørelse fra Skat. Her har man registreret alle landets nystartede enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber, som etablerede sig i 2017, og som i februar fortsat er i drift.
Ikke overraskende er det i Københavns Kommune, man finder det højeste antal nystartede små virksomheder – nemlig 3.466. Herefter følger Aarhus med 1.221, Aalborg med 646, Odense med 574 og Frederiksberg med 485.

Kigger man på den procentvise tilgang af startups i de enkelte kommuner, er kommunerne på Vestegenen godt repræsenteret på top-10. På landsplan er den gennemsnitlige tilgang af nye virksomheder 7,4 procent, men i Ishøj Kommune har tilgangen været på 13,27 procent. I Brøndby er den 12,92 procent, i Glostrup 11,40 procent, i Albertslund 10,90 procent, i Vallensbæk 10,23 procent, Hvidovre 9,82 procent og Høje-Taastrup 9,42 procent. I det storkøbenhavnske område – og Erhverv Københavns udgivelsesområde – er der tale om en samlet tilgang på 6.463 nye virksomheder.

Højdespringeren på listen gør også en ekstra indsats, forklarer Anja Vorm Andersen, der er erhvervschef i Ishøj.
»Ishøj kommune gør en del for at understøtte iværksætteri. Vi tilbyder gratis vejledning og et aktivt iværksættermiljø, hvor de nye startups får mulighed for at komme i gang professionelt.

Samtidig ser vi generelt en stor lyst til at være selvstændig i Ishøj Kommune. Der er energi og tro på, at man kan selv og har en bærende idé til en levedygtig virksomhed.
De positive konjunkturer hjælper også, sammen med at Ishøj netop i 2017 fik et større nyt erhvervsområde og flere større virksomheder, der flyttede til. Det kan også have givet nye muligheder for flere underleverandører, eksempelvis transportselskaber og håndværkere,« forklarer hun.

SMV Danmark – et glædeligt tegn
Hos SMV Danmark er den nye opgørelse fra Skat et godt tegn.
»Det er glædeligt at se, at der er vækst i antallet af nystartede virksomheder – og at københavnsområdet virkelig tegner flot i statistikken. Der er gang i økonomien, og der er flere og flere, der melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft, ligesom der er flere, der tør tage springet og starte som selvstændig,« siger Thomas Birger Hansen, erhvervspolitisk konsulent i SMVdanmark, der har 18.000 medlemmer.

Det er en også en udvikling, der vækker respekt i en kendt serieiværksætters øjne. Martin Thorborg, manden bag blandt andet Jubii og i dag direktør i Dinero, der leverer regnskabsprogrammer, siger:

»Man må bare have stor respekt for de mennesker, der kaster sig ud i iværksætterlivet. Det har jeg i hvert fald. For mange mennesker er det en stor drøm at gå iværksættervejen, men det er også en usikker vej, hvor man vinker farvel til fornuftige arbejdstider, sikker løn, pensionsordning, frokostordning og kollegaer.«

Og til de kommuner, der gerne vil arbejde på et godt lokalt erhvervsklima, har han et råd:
»Det offentlige skal få selvstændige til at føle sig vigtige. Det kan måske lyde plat, men noget så simpelt som et ’Velkommen til kommunen’-brev, hvor borgmesteren ønsker tillykke med virksomheden og med links til relevant information i kommunen, kan være med til at give en god start på livet som iværksætter. Den slags burde være til at klare for kommunerne, og det er med til at gøre, at man som selvstændig føler sig betydningsfuld, og at samarbejdet mellem myndighed og iværksætter starter på god fod,« siger Martin Thorborg.

Af Jeanette Hougaard
erhverv@redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar