Skriv for at begynde søgning

KARRIERE Ledelse Portrætter Seneste nyt VIRKSOMHEDER

Mikkeler-ejer: ”Vi har satset stort fra starten”

Mikkellers ejer og direktør, Mikkel Borg Bjergsø, har givet janteloven fingeren, satset internationalt og aldrig skåret hjørner. Det er hans eget bud på den succes, han har skabt på 12 år.

En af Mikkel Borg Bjergsøs bedste venner er tryllekunstner, og han er blevet fast inventar, når der er indvielser, receptioner eller fester på en ny Mikkeller-bar et sted i verden.

Ejeren af det hele, 42-årige Mikkel Borg Bjergsø, er som direktøren det naturlige centrum, men han er ikke vild med det.
Så når de faste pligttaler er overstået, og han har talt med samarbejdsparterne, begynder tryllekunstneren at lave numre, og så er al opmærksomhed væk fra den introverte bryggeriejer, der ser sit snit til at stikke af fra smalltalken og menneskemylderet og går i dækning på den nærmeste vinbar. Alene, væk fra cirkusset.

Han er – til sin egen overraskelse – i november 2017 blevet kåret til årets ejerleder, og virksomheden Mikkeller har 400 ansatte og lokaliteter i 12 lande. Hovedkontoret, hvor der er 25 ansatte, ligger på Humletorvet i Carlsberg Byen, og det er herfra – mellem Verner Panton-lamper, hjemmebar og marmorborde – at Mikkel Borg Bjergsø drifter, udvikler og tænker nye tanker.

»Jeg er meget overrasket over den titel og at vinde over 5.000 andre ejerledere, men jeg tror, det er, fordi mit engagement smitter af på medarbejderne. De er superdedikerede, og det skal man nok også være for at arbejde for mig, for jeg stiller høje krav,« siger Mikkel Borg Bjergsø.

Ville give den grønne Tuborg baghjul
Han er egentlig uddannet lærer og har undervist i fysik på Det Fri Gymnasium. Ølbrygningen var en hobby, han havde med en ven, Kristian Keller. Formålet var at skabe nye øl med ekstremt meget humle, at give den grønne Tuborg baghjul og få danskere og hele verden til at smage øl på samme måde, som man nyder vin. Hjemme i køkkenet i den daværende andensalslejlighed i Dannevirkegade på Vesterbro sydede og boblede nye øltyper.

I 2006 stiftede de firmaet Mikkeller, hvor de var nomadebryggere, der lejede sig ind på bryggerier i hele verden. Vennen forlod firmaet allerede i 2007, og siden da har Mikkel Borg Bjergsø ejet det alene – nu sammen med sin kone Pernille Pang, der også arbejder i firmaet.

»Jeg tror, vi gjorde det rigtige fra starten ved at tænke internationalt, før vi tænkte dansk – det er meget udansk at tænke sådan og i den grad mod janteloven, for det normale er, at du skal have succes hjemme, før du kan gå ud. Men jeg tænkte sådan, at vi er syv milliarder mennesker i verden og fem millioner i Danmark, så det giver mere mening at sprede sit øl i hele verden, og det har jo vist sig at være en god strategi,« siger han selv om opskriften på sin egen succes.

Han bor med sin kone og deres to små piger på Rahbeks Allé på Frederiksberg, og sommerhuset i Vejby Strand giver ham luft i hovedet. Det samme gør løbeturene. Han har løbet det meste af sit liv og er altid gået sin egen vej. Som i gymnasiet i Espergærde, da de andre havde brugt weekenden på druk og fes­ter – der mødte han frisk op mandag morgen og havde brugt sin weekend på at løbe. Ligeglad med, hvad andre tænkte.

Passionen for den danske designer Verner Panton er tydelig både i den 200 kvadratmeter store lejlighed på grænsen mellem Carlsberg og Frederiksberg og på kontoret i Humlebyen.

Gule, blå, stribede og plettede udgaver af den kendte Flowerpot hænger ned fra loftet. Mikkel Borg Bjergsø har i årevis samlet på den kontroversielle designers værker, men i takt med, at Mikkeller er vokset, er tiden til at dyrke Pantons design mindre.

»Han var noget helt særligt. Han gjorde også det unormale – det var derfor, han rejste fra Danmark, for folk kunne ikke lide ham. Hvis han levede i dag, tror jeg, han ville sige til mig, at jeg skulle skride væk fra Danmark.«
Men selvom Mikkel Borg Bjergsø drømmer om at flytte med familien et andet sted hen, bliver det ikke lige nu.

»Jeg kan godt lide Danmark og især København og synes, vi har en fantastisk by. Som virksomhed kan det være bøvlet i kommunen, fordi byggetilladelser til private og erhverv er i samme kø, så det kan tage lang tid – det synes jeg er åndssvagt. Du kan jo godt vente med lidt med at få ny altan, mens det kan betyde alverden for mig og mine kommende medarbejdere, der skal åbne en restaurant. Og så synes jeg ikke, det giver nogen mening, at man lader folk vente, der dybest set skaffer penge og arbejdskraft til byen,« siger Mikkel Borg Bjergsø.

Ekstremt detaljeorienteret
Han er med egne ord ekstremt detaljeorienteret og kan bruge mange timer på at udvikle en lille detalje. Som de nye Ramen-restauranter på Enghavevej på Vesterbro og i Griffenfeldsgade på Nørrebro, hvor alt i restauranten er autentisk til det mindste – selv en særlig billetmaskine, som findes i Japan, og som man ikke ville opdage, hvis den ikke var det. Men fordi den er der, er det ifølge Mikkel Borg Bjergsø med til at gøre stedet superautentisk.

»Jeg går aldrig på kompromis med noget. Lige fra starten har jeg ikke sparet på noget, men kun satset stort, og så er jeg enormt fokuseret på detaljen,« siger Mikkel Borg Bjergsø.

Hvad har været det sværeste i udviklingen af Mikkeller?
»Det har været at give slip på kontrollen. Fordi jeg er så detaljeorienteret på det mindste, har jeg måttet indse, at jeg ikke kan have det fokus på alle de steder, vi åbner. Jeg har måttet uddelegere noget ansvar, og det har været svært for mig, for jeg har det bedst, når jeg selv kan bestemme eller gøre det,« siger Mikkel Borg Bjergsø.

Men selvom han er millionær og kan leve det liv, han vil, uden at tænke på penge, er værdierne og den politiske holdning stadig den samme, som da han var fysiklærer på Det Fri Gymnasium:

»Det er også meget unormalt som direktør for så stort et firma, men jeg har fortsat de samme værdier som før, og jeg er stadig ræverød,« siger Mikkel Borg Bjergsø.

Han har ikke planer om at stoppe, men på et tidspunkt vil han gerne træde lidt tilbage og måske bare være kreativ direktør. Og så drømmer han om at koncentrere sig om én ting.

»Jeg misunder virkelig René Redzepi og det fokus, han kan lægge i Noma. Tænk hvis jeg kunne putte alle mine idéer og hele mit detaljefokus ind i én restaurant: Fuck, hvor ville den blive god.«

Medarbejderne skal kunne smage de mange varianter, fremhæver Mikkel Borg Bjergsø. Foto: Martin Sørensen

Hjemmebar fyldt med øl
Vi sidder i firmaets lounge med håndbyggede grønne barborde i marmor og sorte, orange og grønne barstole.
I hjørnet står hjemmebaren med køleskab fyldt med Mikkeller-øl og et udvalg af sprut. Der er ikke larm eller snak på kontoret. »Det er noget, jeg har skabt: Når vi arbejder, så koncentrerer vi os.«

Men hvis medarbejderne har brug for at snakke enten privat eller om et projekt, kan de sætte sig i loungen med en øl eller kaffe.
»Vi har ingen regler med alkohol og den slags – folk må gøre, hvad de vil, bare de passer deres arbejde. Vi laver hele tiden nye øl, så de skal jo også have mulighed for at smage på dem,« siger Mikkel Borg Bjersø.

Han har vænnet sig til som leder at skulle træffe ubehagelige beslutninger, fordi det er nødvendigt for firmaet.
»Jeg kan kun have folk, der er dedikerede – ellers dur det ikke. Så det har ikke været svært for mig at sige farvel til dem, der ikke var det.«
»Vi har ikke mange sygedage – jeg tror også, det hænger sammen med, at folk her virkelig brænder for Mikkeller og det, vi laver – det er en livsstil mere end et arbejde.«

Under interviewet kommer en ældre kvinde gående gennem kontoret, hvor de fles­te er i 30’erne og 40’erne og har hipsterskæg, og der er plads til at tage en løbetur i det lille fitnessrum. Kvinden er klædt i en bordeauxrød, lang vinterfrakke, går i praktiske sko og trækker en rulleindkøbsvogn efter sig. Det er Lis. Hun bliver kaldt mormor-Lis, og hun sørger for at bage brød og boller og lave frokost til de ansatte.

»Vi er hele tiden videre mod noget nyt i hele verden, har hele tiden store projekter og tænker stort – altid på vej videre, så det er helt fantastisk, at vi har fået ansat mormor-Lis, der kommer med sin rullevogn og bager nybagte boller. Det holder os nede på jorden.«

FACTS

Mikkeller er ejet og drevet af Mikkel Borg Bjergsø, 42 år.
Firmaet startede i 2003 som et hobbyprojekt i Mikkel Borg Bjergsøs køkken på Vesterbro.
Sidste år blev Mikkel Borg Bjergsø kåret som Årets Ejerleder af PwC.
Har siden 2006 placeret sig i toppen blandt de bedste bryggerier i verden på det internationale ølsite Ratebeer.com. Placerer sig i år (2018) i top-10 ud af i alt 4.000 bryggerier fra hele verden.
Er Danmarks mest eksporterede danske mikrobryggeri med eksport til 50 forskellige lande.
Åbnede i 2016 det første fysiske bryggeri, Mikkeller Brewing Company i San Diego. I marts åbner endnu et Mikkeller-bryggeri, Mikkeller NYC på The Mets’ hjemmebane, Citi Field i NYC. Til juni åbner en bar i Kastrup Lufthavn.
Producerer i øjeblikket øl på otte forskellige bryggerier. Har produktion i Belgien, USA og Norge.
Producerede sidste år cirka fem millioner liter øl.
Har i alt 32 locations (barer, restauranter og ølbutikker) fordelt over 12 lande. Heraf ligger de 15 i Danmark.
Har 35 ansatte i bryggeriets administration i København og omkring 400 alt i alt verden rundt.

Af Anja Berth
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *