Skriv for at begynde søgning

Byggeri og Byudvikling INDBLIK Seneste nyt

Postgrunden: Milliarderne ruller når maskinerne er færdige

”Det er som at spise en elefant. Man tager en bid ad gangen.” Sådan beskriver bygherren Danmarks største private nedrivningsprojekt. Det er på Postgrunden ved Københavns Hovedbanegård, hvor der skal bygges et nyt bolig- og erhvervskvarter for 5 milliarder kroner.

Enorme maskiner er hentet i udlandet for at hjælpe til med den store opgave på Postgrunden i det centrale København.
Det er det største private nedrivningsprojekt i Danmark og her arbejder 75 mand dagligt på byggepladsen. Tæller man administrationen med, er der knyttet 110 mand til det omfattende nedrivningsprojekt.

Arbejdet begyndte i starten af i år og først når det hele er fjernet, går byggeriet på Postgrunden i gang. Her skal syv runde bygninger skyde i vejret og et af dem bliver med sine 120 meter Københavns højeste bygning.

Genbruger al beton
Lige nu skal de 200 ton tunge betonbjælker på toppen af den 32 meter høje postbygning bid for bid tages ned. De store mængder beton, der rives ned skal genbruges og derfor er det nødvendigt at fjerne alle miljøskadelige stoffer først.
”Vi har skrællet det hele ned, inden vi begyndte nedrivningen. Al maling og overflade er fjernet af miljøhensyn,” fortæller projektchef Heini Vogn.

Projektchef Heini Vogn foran en af de udenlandsk importerede maskiner, der hjælper med nedrivningen. For at køre den ind i den gamle postterminal kælderen graves op, da gulvet ikke kan bære maskinens vægt. Foto: Klaus Sletting

Ejendomsudviklingsdirektør i Danica Ejendomme, Robert Nellemann er stolt over det store projekt, som han mener vil gøre en kæmpe forskel for København og området omkring Hovedbanen.
”Det er sådan en chance, der ikke byder sig mange gange. Men det er også et kæmpe projekt, som kun enten staten eller de store pensionsselskaber kan løfte. Og vi vil gerne gøre en forskel for fremtidens København og på den måde være med til at skrive historie,” siger Robert Nellemann.

Det kommende byggeri på Postgrunden skal efter planen stå færdig i 2023. Syv runde bygninger, den højeste på 120 meter, skal være kendemærket for det nye område med masser af luft mellem bygningerne. Foreløbig visualisering

Som at spise en elefant
Projektet munder ud i et nyt bykvarter med luft mellem bygningerne og en forbindelse til Kalvebod Brygge og havnen. Men inden da venter fem års arbejde. I første omgang er det nedrivningen, der trækker betonklodser og tænder ud.
”Det er som at spise en elefant. Man tager en bid ad gangen,” siger projektchef Heini Vogn om det nedrivningsprojekt, der er det største private af sin slags i Danmark.
Eksempelvis er der gang i de store maskiner, der borer for inden de store spunsjern sættes i jorden. Fem huller kan den lave om dagen. Og der skal laves 1000 huller. Bid for bid.
Enkelte bump på vejen
Siden planlægningen gik i gang er de første år gået. Og et par enkelte bump på vejen har ændret projektet og givet lidt forhindringer. Men nu er alle grønne lys givet og byggeriet kan snart gå i gang. Om fem år står det nye område fyldt med erhverv, boliger og grønne områder klar.
”Der har været nogle udfordringer undervejs med blandt andet lokalplaner. Men vi er meget glade for at være i gang nu,” siger Robert Nellemann og fortsætter:
”Det er et virkelig spændende projekt, og vi kan jo slet ikke vente til, at det står færdigt. Det kommer til at åbne området op og skabe luft rum i byen. Forhåbentlig bliver det et område med masser af liv og mennesker.”

For mennesker og erhverv
Blandt de nye beboere er blandt andet Danske Bank, der flytter sit hovedsæde til Postgrunden. Og den røde centralpostbygning bliver bygget om til hotel med cirka 380 værelser. Der bliver lavet boliger og lejligheder i seks af de syv slanke, runde bygninger. Men der er også store planer for erhvervslivet med plads til 8000 nye arbejdspladser.

”Den gående trafik fra hovedbanegården gennem bydelen vil automatisk medføre, at der opstår liberale erhverv, altså retail, cafeer, gallerier og lignende. Det får en stor betydning for det udadvendte erhvervsvliv,” siger Robert Nellemann.

Af René Mølskov
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar