Skriv for at begynde søgning

KARRIERE Min arbejdsdag NAVNE

Min arbejdsdag: Mads Bertelsen, dyrlæge

Mads Bertelsen, dyrlæge

For dyrlæge og professor Mads Bertelsen er arbejdsdagen i København Zoo fuld af overraskelser.

Fortalt til Martin Sørensen
erhverv.redaktion@minby.dk

06:00
Jeg starter dagen med et hurtigt bad. Så skal der laves havregrød og madpakker til ungerne og snittes frugt og spiret frø til mine papegøjer. Jeg har fire arter af afrikanske langvingepapegøjer, der bor i volierer i haven med henblik på opdræt.
07:50
Jeg afleverer min datter i skole og cykler videre mod Zoo.
08:20
Tager et hurtigt kig på et hunnæsehorn, som har haft øjenbetændelse. Dyrepasserne Liv og Pia har dryppet øjet dagligt og alt ser fint ud.
08:30
Morgenmøde med mine kollegaer. Dagen planlægges, og vi gennemgår listen over dyr, der skal ind eller ud af Zoo. Kun i kraft af internationalt avlssamarbejde kan vi bidrage til at bevare truede arter og hvert år både sender og modtager vi en række avlsdyr. Lige nu er det mest eksport af årets unger, det gælder.
08:45
En ung hanløve skal flytte til Artis Zoo i Amsterdam. Forud for transporten skal der tages prøver for at sikre at dyret er sundt og rask. Vi bedøver løven med en cocktail af fire forskellige lægemidler leveret med pusterør. Efter knapt et kvarter — og efter at have skubbet til løven med en kost for at sikre at den faktisk sover — kan vi gå ind og tage blodprøver, undersøge ører og øjne, og lytte til hjerte og lunger. Nogle gange skal jeg nok træde et skridt tilbage og glæde mig over, hvor heldig jeg egentlig er, at få lov til at komme så tæt på disse pragtfulde dyr. Inden jeg vækker dyret med en modgift, laver jeg lige ’ishockey-grebet’ for at sikre at begge testikler er i pungen. Det er ikke bare en turisttur: planen er, at han skal være den nye avlshan i Amsterdam.
10:15
To gyldne løveaber venter i kasser på klinikken. De skal have et ’kilometereftersyn’. De fleste af vores små aber bliver undersøgt en gang årligt for at sikre, at de trives. Vi bedøver aberne med den samme type gas, som benyttes til mennesker, så vi kan komme til at veje og undersøge dem grundigt. Begge dyr er i fin form, men den ene har en knækket fortand. Efter lokalbedøvelse fjerner min kollega Eva tanden.
10:55
En dødningehovedabe har været oppe at slås og er faldet i søen. Den kommer op af egen kraft, men er våd og forkommen. Efter en tur med hårtørreren og noget varm væske under huden kommer den lille abe langsomt til sig selv.
11:05
Bedøver to unge maraer (gnavere), der skal have chip og øremærker. De er født for nogle måneder siden, men først i dag har vi fået fat i dem, så de kan få et ’personnummer’ og blive registreret rigtigt. Vi benytter lejligheden til at veje og tage blodprøve på dyrene, inden vi vækker dem igen.

En dødningehovedabe er faldet i søen under en slåskamp, og Mads Bertelsen giver den en tur med hårtørren, så den kan komme sg
Foto: Martin Sørensen.

facts

MADS BERTELSEN
/ 47 år
/ Bor i Glostrup
/ Dyrlæge fra landbohøjskolen, specialistuddannelse i Zoomedicin i Canada (Toronto Zoo)
/ Adjungeret professor på KU
/ I ZOO siden 2003

12:07
Frokostmøde i kantinen. Sammen med resten af forskningsudvalget diskuterer jeg studie af dholer (asiatisk vildhund )i Indonesien og planlægger årets forskningsseminar i Zoo.
13:15
Jeg dumper ned bag computeren og får skrevet lidt journaler og svaret på nogle e-mails. Er kronisk bagud med papirarbejdet.
14:00
Mandagsmøde med dyrepasserne fra Søndermarks-afdelingen. Vi diskuterer blandt andet, hvornår okapierne kan lukkes sammen til parring, hvordan det går med hornravneungen, og hvordan vi bedst sikrer et generationsskifte i girafflokken.
14:52
Jeg kigger til den unge hornravn (en stor jordlevende næsehornsfugl), som bliver håndopfostret. Forældrefuglene forlod ægget, som vi har udruget i rugemaskine. I løbet af de sidste to måneder har dyrepasserne gjort forældrenes arbejde, og ungen er vokset fra 60 gram til over to kilo. For at undgå at ungen bliver præget på mennesker, blev der i starten brugt en hånddukke med en pølsetang som næb. Simpelt, men effektivt.
15:05
Vi skal til konference i den Europæiske Zoodyrlægeforening i Prag i næste uge, og to af mine protegerer skal holde oplæg. Kathryn gennemgår sin præsentation om biologisk variation i elefanters blodtal, og jeg agerer publikum og foreslår et par ændringer.
15:40
Dyrepasserne har fanget en ung kænguru i kænguruhuset, og jeg skynder mig over for at øremærke den og give den en mikrochip. Kænguruungerne tilbringer de første mange måneder af deres liv i pungen og når de kommer ud, har vi kun kort tid til at få fat på dem og få dem mærket, mens vi stadig kan se dem gå tilbage og drikke mælk hos mor. Så noterer vi, hvilken hun de hører til.
15:58
En bavianhun er blevet bidt i armen. Jeg cykler over og ser på den og bliver enig med dyrepasserne om, at vi i første omgang giver en foderbolle med noget smertestillende og ser såret an til i morgen.
18:30
Tid til aftensmad, lektielæsning og højtlæsning af Harry Potter.
21:00
Logger på for at lede et Skype-møde vedrørende det internationale tidsskrift Journal of Zoo and Wildlife Medicine. Jeg er redaktionsformand, men hovedparten af de andre involverede sidder i USA, så vi ender altid med møder på skæve tidspunkter.
22:30
Godnat.

Skriv en kommentar