Skriv for at begynde søgning

INDBLIK PERSPEKTIV Seneste nyt

Minister varsler stramning af revisionspligt

Skatteminister Karsten Lauritzen vil indlede forhandlinger om en stramning af revisionpligten som 123.000 virksomheder i dag er fritaget for. SMV’erne snyder og fejler for meget, begrunder ministeren. Erhvervslivet skyder tilbage: Skattereglerne er for komplicerede.

Mange af landets små virksomheder kan godt forberede sig på at skulle spare sammen til en højere revisorregning i fremtiden. For skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil efter sommerferien indlede forhandlinger om en opstramning af revisionspligten som mange mindre virksomheder siden 2006 har haft muligheden for at fravælge, skriver Børsen.
Det gør han for at indkassere en del af de 12 milliarder kroner som de små og mellemstore virksomheder ifølge en rapport til Folketingets Skatteudvalg ikke får indbetalt til Skat som de skal.

»Der hvor vi har de helt store problemer med fejl og snyd er ikke hos borgerne. Det er små og mellemstore virksomheder. Her har vi et reelt regelefterlevelsesproblem. Der er nogle, der svindler, og så har vi en stor gruppe, der, fordi de ikke forstår skattereglerne, ikke får betalt den skat, de skal. Det skal vi have gjort noget ved,« siger skatteminister Karsten Lauritzen til Børsen, som også kan meddele at såvel Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er med på at sætte alvor bag ordene for at indhente de 12 milliarder kroner.

Forkert satsning
Skatteministerens udmelding i Børsen har siden vakt kritik fra brede dele af erhvervlivets organisationer, som begrunder den manglende skatteindbetaling med at skattereglerne er for komplicerede.
»Det er kun 10 pct. af virksomhederne, som bevidst snyder, mens 90 pct. bare ikke kan finde ud af reglerne,« udtaler Jacob Brandt, vicedirektør i SMV Danmark.
»Skatteministeriets egne tal viser, at andelen af virksomheder, der laver bevidste fejl, er den laveste siden 2008. Ministerens opgave bør derfor være at forenkle reglerne i stedet for at sende aben videre til virksomhederne,« mener han.

Enklere skattelovgivning
Det synspunkt støtter Arbejdsgivernes administrerende direktør, Mads Graves, op om og foreslår i Licitationen, at kræfterne bruges anderledes. »Det er så her man kunne forvente, at man rettede fokus mod Skat, der åbenbart ikke er gode nok til at vejlede virksomhederne. Men nej. I stedet vil man skrue op for revisionspligten og derved pålægge flere virksomheder lovmæssigt at få lavet et revideret regnskab, hvor prisen ligger omkring 20.000 kroner. Det er en del penge for mindre virksomheder, der i de senere år har kunnet nøjes med eksempelvis et review,« siger han.
Løsningen på manglende skatteindbetaling? SMV Danmarks direktør, Ane Buch, har i Berlingske foreslået en enklere skattelovgivning, større automatisering af indberetningerne, effektiv vejledning og en målrettet kontrol.

Af Jeanette Hougaard Gram
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar