Skriv for at begynde søgning

Portrætter VIRKSOMHEDER

Mød den spillende snedkermester fra Gothersgade

John Lington har i 60 år været selvstændig snedkermester med base i Gothersgade i det indre København. Træet vandt over musikken, men saxofonen spiller stadig.

Den høje lyd af brummende maskiner lyder inde fra værkstedet i baggården i Gothersgade i det indre København, hvor snedkermester John Lington er i gang med at skære et stort stykke træ til for en kunde.
I det ene hjørne står den store brændeovn og varmer, og den er så heldig aldrig at løbe tør for træ.
»I skal lige se mit næringsbrev,« smiler John Lington og tager en sort ramme ned fra væggen.
»Ja, det er blevet lidt sort i hjørnerne. Vi havde en brand i værkstedet i marts, da der gik ild i et køleskab. Heldigvis skete det om dagen,« fortæller han.
Fik medalje af kongen
Næringsbrevets papir er lettere gulnet som et bevis på, at det er længe siden, det var 1958. Året hvor John Lington blev snedkermester.
»Jeg kom i her lære i 1951 og blev udlært i 1955 som møbelsnedker. Jeg fik en sølvmedalje, som er det højeste man kan nå. Jeg fik medaljen overrakt af kong Frederik den niende inde på Københavns Rådhus,« fortæller han og kigger på næringsbrevet.
Så blev træet ladt i stikken til fordel for soldaterlivet i et par år.
»Efter soldatertiden hjalp jeg min mester med at bygge et værksted i Rødovre, og så købte jeg maskinerne af ham i Gothersgade og overtog så bygningen, hvor jeg har værksted i to etager,« fortæller han og peger rundt i værkstedet, hvor maskinerne for en stund er tavse.

John Lingtons far var musiker og det samme er sønnen Michael, der er en kendt jazzmusiker i USA.
Men for John Lington blev det træet, der vandt over musikken, som dog stadig betyder en stor del.
»Jeg sagde til min far, at jeg gerne ville være musiker. Men han sagde, at jeg ikke var god nok.
Så ville jeg i stedet være bådebygger eller violinbygger, men jeg blev så møbelsnedker. Dengang i 50’erne var der en stor eksport til Amerika, så der var nok at lave,« siger han.
Hans saxofon ligger i kufferten og bliver flittigt spillet på, selvom det ikke blev musikken, som blev hans levebrød, men det har han ikke fortrudt.
»Jeg startede med at spille violin, og så klarinet og så videre til saxofon. Jeg spiller i to big bands. Min far spillede violin og har blandt andet spillet sammen med Leo Mathisen,« fortæller John Lington.

60 år med træet
Nu kan han som en af de få glæde sig over, at det er blevet til 60 år med træet som nærmeste samarbejdspartner. Og han har ikke tænkt sig at stoppe med at arbejde.
»Jeg møder kl. 7.30 hver dag og går hjem kl. 16.30, og jeg vil blive ved lige så længe, jeg kan. Jeg har ikke lyst til at stoppe, da jeg godt kan lide at have noget at stå op til,« fortæller John Lington, der bor med sin kone på Frederiksberg.
Jubilæet blev markeret 30. november for familie og venner på Frederiksberg, hvor saxofonerne fik en central rolle, da sønnen Michael kom hjem fra USA for at spille sammen med sin far.

Af Heidi Engelund
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar