Skriv for at begynde søgning

IVÆRKSÆTTERI VIRKSOMHEDER

Nadia kombinerer det bedste fra flere verdener

Kræftramte kvinder bliver mødt af te på guldkanden, lysekroner og tunge velourgardiner, når de træder ind hos Cph Femme. Her har bandagist og sygeplejerske Nadia Ryding lejet sig ind hos en skønhedsklinik, for hendes mål er at skabe et anderledes univers, hvor kvinder med brystproteser og stomi kan genfinde deres femininitet.

Det giver ingen mening, at en ung kvinde med to små børn får brystkræft. Det skal der komme et eller andet godt ud af, konkluderede Nadia Ryding for sig selv, da hun endelig kom ud på den anden side efter et hårdt sygdomsforløb.

Det skulle vise sig at være mere end tanker, der naturligt fløj gennem hovedet på Nadia Ryding. I februar åbnede den 38-årige iværksætter butikken CPH Femme, der sælger brystproteser, kompressionsprodukter og feminint lingeri til kræftramte kvinder og stomi-opererede kvinder, og det gør hun i et lokalefællesskab med en hudplejeklinik i Gyldenløvesgade i København.

Tankerne blev hjulpet ud i livet af hendes egne erfaringer som brystkræftpatient, der betød, at hun i 2012 fik fjernet og siden rekonstrueret begge bryster. Det var hendes personlige historie og baggrund som sygeplejerske, der fik hende til at tage springet som selvstændig og åbne butikken. Hun mærkede på egen krop, at der er behov for hjælp til kvinder, som efter en længere tur i hospitalsverdenen skal genfinde sig selv som kvinde og ikke kun se sig selv som kræftpatient.

Trygge rammer

Der er te på guldkanden, en blød veloursofa at flyde i og lysekrone i loftet i de lokaler Nadia Ryding deler med House of Melchiorsen. Hud-klinikken, der tilbyder skønhedsbehandlinger, er ikke et sted, man naturligt forbinder med en bandagist. Og det er netop meningen – at det skal være langt fra det, man oplever hos andre bandagister.

»Jeg har selv stået som alt for ung i et miljø, som var sygdomspræget og alt for mindet på salg til ældre mennesker, hvor der slet ikke var fokus på at få produkterne til at virke i en travl hverdag og på femininitet.

At gå ud herfra med en fin, lille pose og føle, at man har gjort noget godt for sig selv, på trods af at man har brystkræft – det er dét, jeg gerne vil skabe, og derfor jeg har valgt at være her,« fortæller Nadia Ryding om lokalefællesskabet.

Omgivelserne ændrer selvfølgelig ikke på sygdommens følgevirkninger, men udvalget af lingeri, omgivelser og stemning kan flytte noget mentalt, mener hun.

»Det jeg fornemmer på nogle kvinder, er at de undskylder lidt at blive lækre igen. Det er som om, de ikke helt føler, at de har ret til det, fordi de føler sig skamferede eller anderledes end de andre, og så kan de ikke gå ud og ’sælge’ sig selv og være sensuelle. Her hjælper det bare at have noget pænt undertøj på og føle sig lækker, mens man har det på – og måske stadig, når man har taget det af,« siger hun.

Men selvom der er tunge velourgardiner i ’diva-rummet’, som Nadia Ryding omtaler prøverummet, så er der seriøsitet bag det hele.

»Verden er ved at være sådan, at vi kan godt rumme den faglige viden i et andet miljø. Jeg tænker, at det handler om at tage det bedste af flere verdener og sætte det sammen,« siger hun, der senest har ansat en lymfødem-fysioterapeut fra Rigshospitalet til at hjælpe efter behov.

Det skal give mening

Nadia Ryding har taget en uddannelse som administrationsøkonom for at være i stand til at drive Chp Femme. Og hvordan går det så med at føre teorierne ud i praksis?

»Som det gør for alle iværksættere,« griner Nadia Ryding. »Det går op og ned. Det er mange timer, der skal lægges i det, men det føles ikke som arbejde, og der sker noget nyt hver dag. Men det er lidt ens andet hjem.

Jeg blev selvstændig, fordi tingene skal give mening, ikke kun for mig, men for slutbrugerne. Og det, der giver mening for mig, er, når fru Hansen går ud af butikken med tre par stomitrusser og føler sig lækker – til trods for at hun selv udtrykker ubehaget og skammen ved at have en stomipose siddende midt på maven. Det at give hende et par øjeblikke, hvor hun føler sig fin – det er det hele værd.«

Økonomisk er Nadia Ryding blevet overrasket over, at det går langsommere fremad, end hun havde forventet. Der bliver ikke noget overskud i år. Set fra bagsmækken ville hun gerne have været endnu mere klar med alle forberedelser til butikken, inden hun trykkede på knappen og åbnede.

»Jeg har valgt ikke at være bekymret. Jeg ved, at hvis man skal åbne nye døre, så er man nødt til at holde det mentale fremadrettet,« smiler hun i sofaen.

Uvurderlig hjælp fra Robert

CPH Femme er stiftet som Iværksætterselskab (IVS), og valget af selskabsform er et af de mange råd, hun har taget med fra Væksthuset.

»Jeg er kommet meget i Væksthuset på Østerbro, hvor Robert Schmidt har været rigtig dygtig til at kunne svare på de ting, jeg er kommet med. Det har været guld værd. Han har vejledt mig i forhold til den erfaring, han har haft med andre iværksættere, og så har jeg deltaget i mindst 10 af deres kurser.«

Hvad har den rådgivning betydet for dig som iværksætter?

»Jeg havde nok fundet ud af noget andet, men jeg ville ikke have turde starte en forretning uden Iværksætterhuset.«

facts
Cph femme
Sælger lingeri til kvinder der er ramt af bryst- eller underlivskræft, samt stomiopererede og kompressionsprodukter for at afhjælpe lymfødem, som er en ophobning af lymfevæske
Nadia Ryding er mor til to børn, som var henholdsvis tre år og syv måneder, da hun fik konstateret brystkræft. Efter et langt sygdomsforløb og en skilsmisse stoppede hun som sygeplejerske og tog siden en uddannelse som administrationsøkonom. Et halvt år senere åbnede hun butikken – i februar 2018.

Af Jeanette Hougaard Gram

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar