Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed Byggeri og Byudvikling Seneste nyt

Nomineret til pris: Trendsettere bøjer bæredygtighed i beton

Tre meget forskellige projekter demonstrerer forskellige greb på bæredygtighed i både udviklingen og anvendelsen af beton. De er alle i spil til at løbe med Bæredygtig Beton Prisen 2019

Det varer ikke længe, før ’bæredygtigt byggeri’ ikke bare er noget, man taler om, men noget man gør, vurderer Thomas Uhd, branchedirektør i Dansk Beton.

»Der er et kæmpe potentiale for bæredygtigt byggeri, og det er noget byggebranchen kigger meget aktivt på. Dér, hvor vi ser det i praksis, er i de større byggerier, hvor der er noget budget at arbejde med. Det giver nogle erfaringer dér, som siver til den øvrige branche,« siger han.

Som en ny tendens oplever han øget efterspørgsel på genanvendt beton, og det vil bare stige og stige, forventer branchedirektøren. »Og så tror jeg også, at vi kommer til at kigge mere i retning af mere miljøvenlige cementer og brugen af materialer på en smartere måde, » siger han og fremhæver de tre nominerede projekter til Bæredygtig Beton Prisen 2019, som på hver deres måde rammer indenfor skiven.

De nominerede projekter

Dommerkomitéen har indstillet Sydhavns Genbrugscenter for en hidtil uset høj grad af genanvendt beton, der kommer fra den nedrevne skorsten på Amagerværket. Desuden er det genanvendt til en ny type hårdfør beton, der som noget nyt også kan anvendes til udvendige flader.

Projekt Grøn Beton II, som omfatter tre broer og en bygning flere steder i landet, er et andet bud på en prisvinder.

»Det er noget af det mest banebrydende. Her har man brugt en helt ny type cement med 30 pct. lavere CO2-aftryk, og når vi taler om bæredygtighed, så er det cementen, der udleder mest CO2.

»Hvis man brugte denne her type cement i hele verden, ville man kunne reducere CO2-udledningen svarende til hele Frankrigs CO2-udledning. Set på et globalt niveau, så er det projekt her, dét, der batter allermest,« mener Thomas Uhd.

Bæredygtigheden er i høj grad også tænkt ind i byggeriet Sonnesgade i Århus, hvor man både har lavet en konstruktion med en reduceret mængde beton, og hvor betonens termiske egenskaber bidrager til et mindre energiforbrug.

Prisen overrækkes 28.marts.

Af Jeanette Hougaard Gram

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar