Skriv for at begynde søgning

Byggeri og Byudvikling INDBLIK Seneste nyt

Nordhavn vokser med byggejord

Udviklingsselskabet By & Havn tager imod jord fra metroboringer og byggepladser, og opfylder en del af Øresund, så Nordhavn vokser med nye arealer. Antallet af lastbiler med jordlæs nærmer sig en halv million.

Det kommunalt ejede selskab By & Havn driver havnene i hovedstaden og byudvikler store arealer i Ørestad, Sydhavnen og Nordhavn. Og på Nordhavn ved det yderste Østerbro har By & Havn opfundet noget, som kunne minde om en pengemaskine:

Selskabet får betaling for at tage imod jord fra byggepladser og anlægsarbejde, jorden bliver populært sagt smidt i Øresund, så nye arealer bliver inddæmmet – og en dag kan udløse ny byudvikling og indtægter.

»Vi har modtaget cirka 14,5 millioner tons jord, og når de inddæmmede arealer er fyldt op om formentlig tre-fem år, når vi op på 18 millioner tons. En meget stor del af jorden kommer fra udgravningen af metrocityringen (der åbner næste sommer, red.). Vi har også fået en del jord fra anlægget af Nordhavnstunnellen, og ellers kommer jorden fra for eksempel store byggerier ved Rigshospitalet og universiteterne og fra byggepladser i København og Nordsjælland,« fortæller Carsten Boll, økonomidirektør i By & Havn.

Foreløbig har By & Havn taget imod vognlæs fra 467.000 lastbiler, siden jorddepoterne var klar i det tidlige 2014. Det svarer til 306 vogne per dag, og rekorden blev sat 8. januar 2015 med 634 lastbiler på et døgn.

Vokser med 150 fodboldbaner
Når opfyldningen er afsluttet omkring 2022, har By & Havn formentlig fået knap en milliard i betaling for at tage imod jorden. Carsten Boll understreger dog, at By & Havn foreløbig har investeret 1,1-1,2 milliarder kroner. Blandt andet til at etablere såkaldte spunsvægge, der holder vandet ude, mens der på indersiden bliver fyldt op med jord. Desuden etablerede By & Havn en 1,1 km lang krydstogtkaj, som dronning Margrethe indviede i 2015.

Med opfyldningerne vil Nordhavn vokse med cirka en kvadratkilometer. Det svarer til 150 fodboldbaner eller 41 gange Rådhuspladsen, og til sammenligning er landets mindste kommune, Frederiksberg, på 8,7 kvadratkilometer. Jorden bliver lagt i 13-15 meters højde. Der er 10-12 meter ned til havbunden, og så skal jorden ligge i cirka tre meter over havets overflade.

»Det er svært at gøre op, hvad de nye arealer kan indbringe. Vi rykker containerhavnen ud på de inddæmmede arealer, og det frigiver jord til byudvikling dér, hvor havnen ligger i dag. Arealerne ligger alleryderst på Nordhavn, og en del af området er udlagt som rekreativt område,« siger Carsten Boll.

De langsigtede planer for Nordhavn omfatter blandt andet 40.000 arbejdspladser og 18.000 boliger med 40.000 indbyggere. I 2020 åbner en afgrening af metroen med foreløbig to stationer på Nordhavn, og grenen er projekteret til at få yderligere fire stationer.

Af Nils-Ole Heggland
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar