Skriv for at begynde søgning

KARRIERE Ledelse NAVNE

Nye nøgler til at arbejde smartere

’ Fokus giver frihed’ giver gode råd om, hvordan man kan arbejde mere effektivt. 15 topchefer bidrager med deres egne erfaringer om at skabe rammer for at toppræstere.

Det er onsdag morgen og jeg har besluttet, at dagens første opgave skal være at skrive artiklen om Pernille Garde Abildgaards bog.

’Fokus giver frihed’ skriger titlen og lokker med gode råd om arbejdsmetoder i en verden fuld af forstyrrelser fra omgivelser og digitale værktøjer. Min notesblok er åbnet, og optagelsen fra interviewet er klar til at flyde fra øregange og ud i fingrene ved tastaturet. Jeg skal lige finde optagelsen på mobilen. Hov? Der er kommet nye notifikationer på min Facebook-app. Jeg kan lige tjekke.Den skyr, jeg har købt på vejen til arbejde, kan jeg godt spise imens. Ud i køkkenet og hente en teske. Føj! Skyr smager dårligt. Ud med den i køkkenets skraldespand.

»Skal du også have kaffe?« spørger min kollega i køkkenet. Vi får en lille snak. Tilbage til skærmen. Nu er jeg SÅ klar.

»Jeanette, kommer du lige ind til et møde,« spørger en kollega. Det lyder vigtigt.

Åh nej, så er der er en anden artikel, jeg er nødt til at få skrevet først. Ellers bliver jeg flaskehals i produktionen af en anden avis. Jeg må støde til mødet efter hasteartiklen er afleveret. Skrive-skrive. Møde. Frokosttid. Jeg har heller ikke fået tjekket mails endnu. Der kan ligge noget vigtigt, jeg bør give videre …

Jeg begynder at skrive artiklen kl. 13.30. Jeg når helt sikkert ikke at blive færdig, inden jeg skal køre til et tre timers møde om halvanden time.

Fokus giver effektivitet
Det er ikke fri fantasi, at en halv arbejdsdag kan forløbe med småopgaver, der stjæler din opmærksomhed i lystig konkurrence med overspringshandlinger. Det er ikke unormalt for hverken mig eller mange andre mennesker, ifølge Pernille Garde Abildgaard.
Forskerne kalder det taskjumping, når man hopper rundt mellem opgaver.

»Vi kan taskjumpe og i nogle tilfælde giver det god mening. Men man skal bare vide, at når du gør det, bliver du lidt dårligere til alle tingene. Den pris kan vi godt betale derhjemme privat, men når vi arbejder betyder det, at vi kommer til at bruge alt for lang tid på vores opgaver,« siger forfatteren.

Det kan meget vel være resultatet af, at hjernen er utrænet i at fokusere, komme i dybden og arbejde med høj effektivitet. I stedet lader hjernen sig lokke af alle små forstyrrelser og afbrydelser, fordi den er vænnet til kun at arbejde i små intervaller.

De fleste af os kunne arbejde langt mere effektivt, hvis vi fokuserede og skabte de rigtige rammer for at fremme koncentrationen. Det er Pernille Garde Abildgaards egen erfaring i forbindelse med at skrive bogen, og det understøttes af bogens interviews med 15 topchefer, hjerneforskere og psykologer. Alle sammen bidrag, der fra forskellige vinkler giver en forståelse af, hvordan hjernen og de 15 topchefer har fundet en vej til at arbejde effektivt.

Pernille Garde Abildgaard arbejder som selvstændig kommunikationsekspert.

»Jeg opdagede selv, at jeg arbejderede ret uhensigtsmæssigt, og jeg begyndte at læse litteratur om hjerneforskning og ideudvikling og fandt ud af, at jeg arbejder imod min hjerne og ikke med min hjerne.

Pernille var meget inspirereret af, hvordan forfattere i skriveprocessen arbejder med nogle helt faste rutiner – helt ned i detaljerne. Det handler om at skriveprocessen foregår på præcis samme stol med den samme udsigt, den samme te i koppen og så videre i et ganske bestemt tidsrum på dagen. I det øjeblik forfatterne sætter sig i ind i det kendte ’rum’, begynder hjernen at arbejde og ordene strømmer ud af fingerspidserne. Inspireret af deres arbejdsmetode udviklede hun sin egen metode til at arbejde med bogen i helt faste rammer.

»De første par dage, syntes jeg, det var helt vildt svært, men i løbet af de første uger oplevede jeg, at i det øjeblik, jeg satte mig ned i det bestemte ’moment’ så begyndte hjernen bare at producere helt vanvittig godt. Så får stenalderhjernen en ramme at arbejde i – så ved den, at ’nu skal jeg producere’. Det som du ellers vil være tre-fire hele dage om at løse, fordi du samtidig lige tjekker mailen og skriver en faktura og svare på et opkald – bliver klaret på tre timer. Vi speeder vores effektivtet voldsomt op ved at arbejde med hjernen og ikke imod hjernen. Det er min erfaring.«

Det skaber frihed
Og hvorfor er det så vigtigt, at få sat sit fokus i rammer? Ifølge Pernille Garde Abildgaard handler det om at skabe lifebalance og lære at være kritisk overfor de forstyrrelser, vi tillader at slippe ind i vores liv.

»Vi føler, at vi arbejder for meget og vores livskvalitet flyder ud mellem fingrene på os, når vi arbejder for meget. Sådan er der i hvert fald mange der oplever det. Vi kan godt få en lidt bedre balance, mere frihed til at slippe vores arbejde og så til gengæld være 100 procent til stede, når vi er på arbejde.

Det kan vi ved hjælp af nogle ret simple metoder og derfor er det også vigtigt at alle på arbejdespladsen taler om det, så alle kender præmisserne for hvordan man skal arbejde.«

Bogen er udgivet på forlaget Frydenlund. Forfatteren holder også firma-workshops med udgangspunkt i bogen.

FACTS
De medvirker i bogen:

Jimmy Maymann-Holler (investor og iværksætter)
Isabella Alonso de Vera Hindkjær (chefredaktør)
Ib Michael (forfatter)
Christian Jensen (chefredaktør)
Merete Eldrup (CEO)
Jeanette Fangel Løgstrup (topchef).
Martin Thorborg (iværksætter)Sheela Maini Søgaard (CEO)
Katerina Pitzner (diamanthandler)
Anders Morgenthaler (filminstruktør)
Henrik Stenmann (CEO)
Eva Persson (advokat)
Jacob Bøtter (iværksætter)
Anders Ibsen (ledelsesekspert)
Troels W. Kjær (hjerneforsker)

Nogle råd fra topcheferne
1) De lader sig ikke forstyrre, men arbejder fokuseret på én opgave ad gangen
2) De er bevidste om brugen af e-mails (og hvordan det ikke bliver dagens største tidsrøver)
3) De er bevidste om, hvilke tidspunkter på dagen, de performer bedst (og tilrettelægger deres dag efter det)
4) De er bevidste om brugen af pauser
5) De er bevidste om vigtigheden af at være fysisk sund

Af Jeanette Hougaard Gram
erhverv.redaktion@minby.dK

Skriv en kommentar