Skriv for at begynde søgning

Byggeri og Byudvikling INDBLIK Seneste nyt

Ørestad har fået over 20.000 arbejdspladser

Den langstrakte bydel på Amager har rundet 600 virksomheder inklusive flere hovedsæder, og nye er på vej. Foreløbig bor over 13.000 mennesker og færdes 20.000 studerende på det, som for to årtier siden var åbne vidder.

Det lød nok vildt for mange mennesker, da byplanlæggere og politikere for næsten 30 år siden begyndte at tale om en helt ny bydel, ’Ørestaden’, langs randen af Amager Fælled. En dag i en fjern fremtid skulle der være op imod 80.000 arbejdspladser og bo 25.000 mennesker. ’Minimetroen’ skulle udgøre rygmarven gennem fire kvarterer, og den skulle finansieres delvis ved at sælge jord og byggeretter.

Men i midten af 2018 har Ørestad – nu skrevet i ubestemt form – passeret 20.000 arbejdspladser, fordelt på lidt over 600 virksomheder, der har gavn af metroen – uden ’mini’. Ørestad har desuden omkring 20.000 studerende, og her bor 13.000 mennesker. Dét tal er formentlig steget til 14.000 ved årets udgang, vurderer det kommunale udviklingsselskab By & Havn.
»Det er gået rigtig godt de senere år. Vi har fået slået Ørestad City fast som et internationalt erhvervskvarter, og i Ørestad Syd er 19 byggepladser i gang lige nu,« opsummerer en begejstret Nicolai Irminger Axholm, chef for salg og udlejning, over for Erhverv København.

Hans positive vurdering får opbakning fra to erhvervsmæglere.
»I forhold til den oprindelige tidslinje er Ørestad nået imponerende langt med byggerierne. De første år var det i høj grad internationale virksomheder, som slog sig ned her – blandt andet fordi det var nemt at komme til og fra lufthavnen. Danske virksomheder havde længe opfattelsen af, at Ørestad lå ude på prærien, men efterhånden har de også taget Ørestad til sig,« siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nybolig Erhverv.

»Ørestad er blevet den succes, politikerne håbede på tilbage omkring 1990. Ørestad er stort set altid med på top tre-listen, når både internationale og danske virksomheder ser på lokaliseringer. For virksomheder nord for København kan Nordhavn og Lyngby være alternativer, andre gange kan det være Ballerup eller Vestegnen. Det varierer fra virksomhed til virksomhed,« siger Peter Winther, administrerende direktør og partner i mæglervirksomheden Sadolin & Albæk.

Ferring kom først
Gennembruddet for Ørestad som erhvervsområde kom i 2002, da medicinalkoncernen Ferring indviede sit kendte sorte kontorhus klos op ad Ørestad Station, der forbinder metroen med regionaltoget til lufthavnen og Skåne. To år senere blev dørene slået op til Field’s, landets største indkøbscenter.
Siden er fulgt omkring 600 virksomheder og offentlige arbejdspladser. F.eks har Rambøll bygget nyt hovedsæde her, det samme gælder den danske del af Nordea, og senere i år indvier den svenskejede rådgiverkoncern Sweco – tidligere kendt som Carl Bro og Grontmij – sit danske hovedkontor i Ørestad.

Det er ikke tilfældigt, at Ørestad har tiltrukket flere hovedsæder. Vil en virksomhed bygge nyt domicil, er der nemlig ikke mange steder med tilsvarende plads – i hvert fald hvis det skal være tæt på centrum.
Senest kunne specialmedierne EjendomsWatch og MediaWatch løfte sløret for, at Danmarks Medie- og Journalisthøjskole flytter sin københavnske afdeling fra Emdrup til Ørestad Nord – tæt på IT-universitetet, Københavns Universitet og DR-byen.

Undervejs er et par projekter dog også blevet stoppet i sidste øjeblik: For få år siden var Codan tæt på at flytte fra Codanhus på Frederiksberg til arealer lige syd for Field’s, ligesom Nykredit droppede fremskredne planer om et nybygget hovedsæde få hundrede meter væk.

Fart på boliger
Og spørgsmålet er – de mange virksomheder og arbejdspladser til trods – om det oprindelige mål for arbejdspladser er for højt vurderet med dagens øjne.
»Der er lang vej til 80.000. Det er et meget højt tal,« siger Peter Winther fra Sadolin & Albæk.

De seneste år har Ørestad haft mest fart på boligbyggerierne i takt med et til tider glohedt københavnsk boligmarked og hovedstadens voksende indbyggertal.
»I Ørestad Syd har vi konverteret omkring 120.000 kvadratmeter byggeret fra erhverv til boliger. Det svarer vel i runde tal til 1.500 ekstra boliger. Udviklingen følger meget konjunkturerne, og måske når vi ikke op på 80.000 arbejdspladser,« siger Nicolai Irminger Axholm fra By & Havn.

FACTS
STORE ARBEJDSPLADSER
I ØRESTAD
Store arbejdspladser i Ørestad
Cabinn Metro Hotel og Cabinn Appartments (Ørestad City)
Crowne Plaza – hotel- og kontorkompleks (Ørestad Syd)
DR-byen (Ørestad Nord)
Field’s – indkøbscenter med biograf (Ørestad City)
Hofor – forsyningsselskab (hovedsæde, Ørestad City)
IT-universitetet (Ørestad Nord)
Københavns Universitet Søndre Campus (Ørestad Nord)
Nordea (dansk hovedsæde, Ørestad Nord)
Rambøll – ingeniørkoncern (hovedsæde, Ørestad Syd)
Royal Arena (Ørestad Syd)
Sweco – ingeniørkoncern (dansk hovedsæde, fra efterår 2018, Ørestad City)
Ørestad Gymnasium (Ørestad City)
Kilde: By & Havn

Af Nils-Ole Heggland
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar