Skriv for at begynde søgning

PANELET

PANELET: Husker du at holde pauser?

I gamle dage, før smartphonen blev allemandseje, fik hjernen sine daglige pauser i løbet af en dag. Det har stenalderhjernen stadig brug for.

Af Pernille Garde Abildgaard

Den britiske astrofysiker og professor Stephen Hawking blev kort før sin død spurgt om, hvilket råd der var det bedste, man kunne give sine børn om verdenen.

Han svarede uden at tøve: »Kig op«.

Ja, så simpelt kan det siges: Kig op. Det er først når du kigger op, at du opdager verden. Det er når du kigger op, at stjernerne kommer til syne – eller du kan møde din kærestes blik.

Når jeg kører i tog, bus eller Metro, så sidder 9 ud af 10 af mine medpassagerer med næsen nede i deres mobiltelefon. Når jeg står i kø i supermarkedet, ser jeg ofte, at andre i køen tager deres mobiltelefon op af lommen og scroller lidt på den.

Jeg ser forældre med (vågne) børn i klapvognen, der foretrækker at se ned i telefonen, mens de går fra A til B fremfor at tale med deres børn og reflektere over dagens vejr, omgivelserne eller hvad man nu kan nå at reflektere over på den daglige gåtur til og fra vuggestue eller børnehave.

Ja, der er sågar bilister og cyklister, der – når de holder for rødt lys – lige kan nå at tjekke Facebook, Instagram, mail eller andet inden det bliver grønt. Det mest hyppige uheld med en mobiltelefon er at tabe den ned i toilettet – og det må jo betyde, at langt de fleste også medbringer den skønne lille opmærksomheds-stjæler på toilettet.

Jeg skal ikke være hellig. Jeg falder også i den store ’indholdsgryde’, som min smartphone jo er fra tid til anden.

Men jeg er på det seneste begyndt at gøre mig nogle alvorlige tanker om, hvad de manglende små pauser kan have af betydning for min livskvalitet og mit velbefindende. Og hvad det egentlig betyder, når man glemmer at ’kigge op’.

I gamle dage – og her mener jeg før smartphonen blev allemandseje – fik hjernen sine daglige pauser i løbet af en dag. For eksempel, når man gik fra det ene mødelokale til det andet, skulle holde for rødt lys eller stå i kø i supermarkedet.

Vores hjerne er i sin nuværende model ca. 100.000 år gammel, og vi ved fra utallige undersøgelser, at den har brug for pauser for at kunne fungere optimalt i vores hektiske hverdag, hvor opmærksomhed er blevet vores vigtigste ressource.

Derfor: Lad mobilen blive i lommen, når du er på vej fra A til B. Lad den blive i lommen i køen i supermarkedet, og i stedet for at blive tosset over at kassedamen – IGEN – skal skifte bonrulle, så tak i dit stille indre for den ekstra lille pause, som du fik foræret hel gratis.

Og husk at kigge op.

PANELET

PERNILLE GARDE ABILDGAARD

Kommunikationsrådgiver, freelance pressechef, foredragsholder og forfatter til bogen »Fokus giver frihed«, der netop er kommet i 2.oplag.
Pernille Garde Abildgaard er en blandt flere eksperter, som vi med glæde giver spalteplads til i Panelet.

Skriv en kommentar