Skriv for at begynde søgning

PANELET Seneste nyt

PANELET: Vil du også gerne opgradere din hjerne?

Computere kan multitaske – mennesker kan ikke. Hjernen kan ikke lide, at du gør flere ting på én gang – og den tager sig dyrt betalt, hvis du prøver.

Vi tror ofte, at vi er meget mere effektive, end vi egentlig er. En af de allermest udbredte dårlige vaner er, at vi vil løse flere ting på en gang. Liiiiige tjekke mailen, mens man sidder i et møde – eller liiiige at svare en SMS selvom man egentlig burde få projektplanen færdig.
Vi tror, at vi kan multitaske og vi tror, at det gør os mere effektive. Men det gør det ikke. For når vi forsøger at løse flere ting på en gang, så arbejder vi stik imod vores stenalder-hjerne, som med det samme går i ’alarm-mode’, når vi forsøger at dele vores opmærksomhed.
Lad os slå en ting fast: Computere kan multitaske – mennesker kan ikke. Altså medmindre det er meget simple ting som at gå tur og pille næse samtidig. Eller tygge tyggegummi og køre bil.
Til gengæld kan du godt task-switche – altså hoppe mellem flere opgaver på én gang – men så skal du blot være opmærksom på, at det kommer med en pris i forhold til nedsat produktivitet: Den såkaldte ’task-switching-cost’. Du er – beviseligt – længere tid om at løse en opgave, hvis du løbende ’hopper’ mellem flere opgaver. Og værre endnu: Du løser dem på et lavere niveau.

Hjernen kan simpelthen ikke lide, at du gør flere ting på én gang. Hjernen bliver langsommere og fejlprocenten større. Hvis du derimod fokuserer på én ting ad gangen, opbygger rutiner og giver hjernen pauser, så vil den belønne dig og levere endnu bedre og endnu hurtigere. Ja, på den måde kan du – lidt populært sagt – opgradere din hjerne fra at være en knallert til at være en Audi. Jeg kalder det at arbejde med hjernen i stedet for mod hjernen – og det er relativt små ting, der skal ændres før du med det samme vil mærke effekten. Både på din opgaveløsning og på din livskvalitet.

Hvis du er videnmedarbejder og arbejder på et højt niveau, så vil jeg påstå, at din daglige indsats på nogle stræk godt kan sammenlignes med at arbejde som en elitesportsudøver: Du er fokuseret på et bestemt mål, du træner hårdt for at blive bedre og du spiller også nogle ’kampe’ i løbet af en uge i form af levering af noget ekstraordinært godt.
Men ligesom en elitesportsudøver er det også vigtigt at give krop og psyke plads til at restituere. Og når du skal levere, så skal du kun fokusere på det og ikke alt mulig andet.
Når Kasper Schmeichel og Caroline Wozniacki træner eller er midt i en kamp, så skal de jo heller ikke lige tjekke mails, vel? Eller svare på, hvor de har lagt bilnøglen? Så ville de jo slet slet ikke kunne levere det, de leverer.
På samme måde skal du tage dit vidensarbejde ligeså alvorligt: Når du er midt i løsningen af en kompleks problemstilling, så skal du kun koncentrere dig om det. Èn ting ad gangen. Til gengæld vil din hjernen belønne dig stort for det.

Af Pernille Garde Abildgaard

Fakta om Pernille Garde Abildgaard
Kommunikationsrådgiver, freelance pressechef, foredragsholder og forfatter til bogen ’Fokus giver frihed’, der netop er kommet i 2.oplag.
Pernille Garde Abildgaard er en blandt flere eksperter, som vi med glæde giver spalteplads til i Panelet.

 

Skriv en kommentar