Skriv for at begynde søgning

INDBLIK Seneste nyt Tendens

Rød tænketank roser udskældte kommuner i hovedstaden

Mens DI og Dansk Byggeri vurderer, at jyske kommuner er de mest erhvervsvenlige, så når tænketanken Cevea frem til, at kommunerne i Storkøbenhavn har gode erhvervsvilkår. »Vi måler, hvor væksten sker,« forklarer Cevea og giver topkarakter til Gladsaxe og Ballerup.

Billund, Vejen, Ikast-Brande, Hedensted og Herning ligger i toppen, når erhvervsorganisationerne DI (Dansk Industri) og Dansk Byggeri hvert år måler, hvor godt erhvervsklimaet er i landets kommuner.

Men en nylig analyse fra centrum-venstre-tænketanken Cevea kommer frem til et helt andet resultat: Blandt de 11 bedste erhvervskommuner ligger hele ni i Storkøbenhavn. Hos Dansk Byggeri er 12 ud af de 14 bedste kommuner ellers jyske, og hos DI gælder det syv ud af topti-kommunerne.

»De andre måler erhvervsklimaet, for eksempel dækningsafgiften (på firmaejendomme, red.) og personskatten, men vi har set på, hvilke kommuner der faktisk har meget erhvervsaktivitet. Vi har først undersøgt, hvad der var tilgængeligt hos Danmarks Statistik, og så har vi udvalgt fem kriterier,« siger Cevea-direktør Kristian Weise til Erhverv København.

Cevea har gransket, hvor mange private job og iværksættere hver kommune har. De to tal siger samlet noget om omfanget af erhvervsaktiviteten. Den økonomiske vækst i kommunen og produktiviteten – omsætningen per ansat – siger begge noget om effektiviteten.

Endelig kan tal for eksporten fra virksomheder i kommunen sige noget om både volumen og effektivitet, mener Cevea.
Gladsaxe og Ballerup i top

Topscorerne i analysen er Gladsaxe og Ballerup, som ligger markant dårligere hos DI og især Dansk Byggeri.

»Generelt betyder det meget, at der er adgang til god infrastruktur, og at der er et nærmiljø med kritisk størrelse, så virksomhederne kan tiltrække medarbejdere fra hinanden. De to kommuner har gennem mange år arbejdet på at tiltrække internationale virksomheder. Der er let adgang til højtuddannet arbejdskraft, virksomhederne eksporterer meget, og der er mange arbejdspladser,« siger Kristian Weise.

En af forskellene på Ceveas nye analyse og opgørelserne fra de to erhvervsorganisationer er dækningsafgiften, som stort set er afskaffet i Jylland. Afgiften bliver stadig opkrævet i fuldt eller mindre omfang i alle kommuner i Storkøbenhavn. Det giver minuspoint til hovedstadskommunerne hos DI og Dansk Byggeri, mens Cevea altså har valgt at måle andre ting.

Helt i bund hos både DI og Dansk Byggeri ligger kommuner som København, Albertslund og Tårnby. Men de ligger alle tre ret højt i Ceveas analyse, bl.a. fordi de tre kommuner har mange private job i forhold til indbyggertallet.

Dragør lavest placeret
Hos Cevea er Dragør den lavest placerede hovedstadskommune med en rangering som tredjedårligst i hele landet. Det behøver ifølge Kristian Weise dog ikke at være et problem:

»Dragør kan starte med at spørge sig selv, om man er tilfreds med at være et populært sted at bo, hvor mange for eksempel pendler til København. Kommuner er forskellige: Nogle er erhvervskommuner med mange arbejdspladser, mens andre er bopælskommuner.«

Top 10-kommuner hos Cevea
1. Gladsaxe
2. Ballerup
3. Billund
4. Høje-Taastrup
5. København
6. Ikast-Brande
7. Glostrup
8. Gentofte
9. Tårnby
10. Herlev

Top 5 hos Dansk Industri
1. Ikast-Brande
2. Hedensted
3. Herning
4. Billund
5. Høje-Taastrup

Af Nils-Ole Heggland
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar