Skriv for at begynde søgning

Seneste nyt

Sådan vil byggefagene få fat i kvinderne

Børnekørsel i gulpladebiler, håndværk i børnehaveklasser og udluftning af mandehørm i skurvognen er nogle af de anbefalinger, Byggeriets Kvinderåd kommer med efter næsten et år i arbejdstøjet.

Det er en blandet værktøjskasse, der skal sættes ind for at få flere kvinder til at vælge job i byggefagene. Men det er også mere end nødvendigt med en prognose, der ifølge Dansk Byggeri, spår, at der vil mangle 17.000 faglærte inden for bygge-og anlægsbranchen om ti år. Ambitionen er derfor fra Dansk Byggesris side, at andelen af de faglærte kvinder, som i dag udgør 9 pct., skal fordobles i perioden.

På Kvindernes Internationale Kampdag i 2018 nedsatte Dansk Byggeri det såkaldte Byggeriets Kvinderåd og for nylig blev rådets anbefalinger i rapporten ’Flere kvinder i bygge- og anlægsbranchen’ præsenteret på et ’rejsegilde’.

Anbefalingerne spænder lige fra ønsker om, at det skal lovliggøres at hente børn i en gulpladsbil, flere institutioner med udvidede åbningstider og fleksible arbejdstider – til en bred vifte af indsatser omkring kommunikation, netværksarbejde og uddannelse.

Nej til lyserøde budskaber

»Lad nu være med at pink-washe det, det er utroværdigt,« lød det under rejsegildet fra et af rådets medlemmer, livsstilsekspert Christine Feldthaus, som et råd til den nye fortælling om håndværk, der skal målrettes kvinderne og gøre op med stereotype billeder og myter.

Indsatsen skal også begynde tidligt, forklarede et andet medlem af rådet, tidligere undervisningsminister Christine Antorini, om anbefalingen af at gøre håndværk obligatorisk i folkeskolen allerede fra 0. klasse. Senere i udskolingen skal elevernes praktiske færdigheder vurderes som en naturlig del af deres uddannelsesparathed. Christine Antorini talte også for, at køn og mangfoldighed, lige som i andre uddannelsesretninger, gøres til en naturlig del af erhvervsskolelærernes diplomuddannelse.

Fastholdelse

»Er der noget kvindelige håndværkere er glade for, så er det den ligefremme jargon på byggepladserne,« fortsatte Christine Antorini og refererede deres udsagn fra en undersøgelse. Og hvis der er noget kvinderne er dødtrætte af, så er det den hårde tone, ofte med seksuelle undertoner, der slippes løs i skurvognen. Kvinderådet foreslår her en tjekliste, der kan bruges som udgangspunkt for en trivselssnak på arbejdspladsen om kammeratskabet, lige som også omgangstone skal indgå som en del af lederuddannelser og arbejdsmiljøkurser.

»Kan de nu også klare de mange tunge løft, trunterne?,« jokede Christine Feldthaus med en anden af de fordomme, der hersker inden for byggefagene. Her skal en særlig kampagne sættes ind for at informere om, hvordan de tunge løft håndteres af alle – uanset vægtklasse og køn.

Alle anbefalinger kan læses på danskbyggeri.dk

 

Grafik: Rapporten ’Flere kvinder i bygge- og anlægsbranchen

Facts

OM ANBEFALINGERNE

/ Kvinderne skal tiltrækkes ved hjælp af: En ny fortælling, byggefagene skal møde fritidstilbud og undervisningen på erhvervsskolerne skal gentænkes

/ Kvinderne fastholdes af: Det gode kammeratskab, karrierenetværk med mentorer, brug af tekniske hjælpemidler og aftaler om badeforhold samt en familievenlig hverdag.

/ Byggeriets Kvinderåd, der står bag rapportens anbefalinger, består af repræsentanter fra Dansk Byggeri, virksomhedsledere, faglærte, organisationer, uddannelse og fagbevægelse samt livsstilsekspert og filminstruktør.

TALLENE TALER

/ 91 pct. af de beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen er mænd.

/ Virksomheder med over 20 ansatte har flere kvindelige ansatte (29 pct.) end virksomheder med under 20 ansatte (16%).

/ Familie og venner har den langt største påvirkning

/ Langt de fleste vinder i bygge- og anlægsbranchen er beskæftiget som bygningsmalere. Snedkerfaget har dog også oplevet en stigning i de seneste år.

/ Der er cirka 2.500 beskæftigede, faglærte kvinder.

Kilde: Rapporten Flere kvinder i bygge- og anlægsbranchen

Som til ethvert andet rejsegilde serveres pølser – og her er det livsstilsekspert Christine Feldthaus og instruktør Hella Joof, begge medlemmer af Kvinderådet, der forsyner sig i pausen. Foto: Martin Sørensen

Af Jeanette Hougaard Gram

erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar