Skriv for at begynde søgning

INDBLIK Portrætter Seneste nyt VIRKSOMHEDER

Specialister i transport af skrøbelige værker

JH Transport i Ishøj er en familiedrevet virksomhed, som i 35 år har betjent kunstverdenen med transport af skrøbelige værker.

«Prøv at se det her.«
Mikkel Hansen fra transportfirmaet JH Transport holder et solsikkefrø frem for sig.
»Det er lavet af porcelæn,« siger han og lægger det på bordet sammen med en håndfuld andre solsikkefrø.
De ser umiddelbart ens ud, men hvis man kigger nærmere, kan man se små unikke forskelle på hvert enkelt.Frøene har fået lov at bo på en hylde hos transportfirmaet fra Ishøj og er oprindeligt en del kunstværket ’Sunflower Seeds’ lavet af den kinesiske kunstner Ai Weiwei, som har fået lavet 100 millioner porcelænsfrø, der alle er blevet malet i hånden.

JH Transport var med til at flytte de mange porcelænsfrø, ligesom de ved en anden lejlighed havde til opgave at flytte et 73 tons tungt værk af den kinesiske kunster fra Berlin til København, hvor Ishøj-firmaet også var med til at sætte værket op.

»Vi flytter ikke bare ting. Vi har specialiseret os i at have med kunst og antikviteter at gøre, og det kræver en særlig sans for opgaven at lave, hvad vi laver. Men vi har også erfaringen og kan hente hjælp de rigtige steder, hvis vi har brug for det,« siger 33-årige Mikkel Hansen, som stort set er vokset op med transportfirmaet, der blev etableret af hans far, Johnny Hansen, i 1980.

Familievirksomhed
I dag er det et vaskeægte familieforetagende, hvor Mikkel og hans to brødre har ledende roller, mens han far sidder i chefstolen.
»Det har ligget i kortene fra starten, at jeg skulle være en del af firmaet,« fortæller 33-årige Mikkel Hansen, som står for den daglige administration i transportfirmaet. Hans storebror, Skipper, er daglig leder, mens halvbroderen, Karsten, står for al udenlandskørsel.

»Jeg har heller aldrig kendt andet, så det ligger på rygraden. Men selvom vi går op og ned ad hinanden hele tiden, kan vi sagtens tage en tur i teatret sammen, uden at det ender i arbejdsnak,« siger Mikkel Hansen.

Fra firmaet åbnede med tre medarbejdere og en lastbil, består firmaet i dag af 35 medarbejdere og 15 biler. Ud over kørsel i Danmark har JH Transport også biler på vejene over det meste af Vesteuropa.

»Derudover står vi også for at sende varer ud i hele verden med container,« fortæller Mikkel Hansen.
Men selvom virksomheden har vokset sig stor i løbet af sine 35 år, og selvom der på hylden også står en Gazellepris fra 2007, er vækst ikke et mål i sig selv, fortæller Mikkel Hansen.

Være tilfreds
»Ærlig talt var det ikke noget, vi gik særlig meget op i, da vi fik Gazelle-prisen. Vi havde meget at lave for lauritz.com på det tidspunkt, og de vækstede helt vildt. Så derfor havde det også en positiv indvirkning på vores vækst. Vi gik fra 2-3 biler til 26 biler i 2010,« siger Mikkel Hansen og fortsætter:

»Jo flere biler, jo flere udgifter. Vores omsætning er gået ned siden da, men vores indtjening er steget. Det nytter jo ikke noget, at man bare vækster derudaf, hvis det ikke går godt. Det er ikke en guldrandet forretning, vi har, men det går godt. Og det er det vigtigste. Nogle gange skal man også bare være tilfreds og ikke hele tiden gå og tænke på vækst.«

Og det er ikke tilfældigt, at det er holdningen i firmaet, fortæller Johnny Hansen.
»Det har aldrig været en målsætning at tjene en masse penge. Målsætningen har været at tjene vores kunder bedst muligt. Det har altid handlet om at kunne gå hjem fra arbejde med en følelse af at have gjort sine kunder tilfredse. At have leveret et godt stykke arbejde.«

Kreative løsninger
Og det gode stykke arbejde, som kunderne hos JH Transport har oplevet de seneste 35 år, er blandt andet kommet i stand via en lang række kreative løsninger på komplekse sager.
Firmaet var eksempelvis med til at nedpakke lysekronerne i Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg.

I anledning af en større istandsættelse af Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg i København var JH Transport ansvarlig for at tage de skrøbelige lysekroner ned og sørge for fragten af dem. Foto: privat

»Lysekronerne skulle restaureres, og det er en meget skrøbelig proces. Vi havde en idé om at pakke dem i papkasser fyldt med flamingochips. Det er ikke en standardmetode med så skrøbeligt materiale, så vi startede med at tage en enkelt lysekrone ned, mens der stod syv personer og overvågede processen,« siger Johnny Hansen og fortsætter:

»Jeg placerede papkassen med lysekronen i bilen og kørte fire gange rundt om rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads, inden vi pakkede den uskadte lysekrone ud igen til applaus fra repræsentanter for både Nationalmuseet og Slots- og Ejendomsstyrelsen.«
Igennem årene har JH Transport transporteret milliondyre værker og antikviteter, og det er lykkedes uden nævneværdige uheld.
»Vi har aldrig stået med alvorlige skader af høj værdi. Man kan aldrig undgå, at der kan ske mindre uheld, og de ting, vi flytter, skal også kunne tåle at blive flyttet,« fortæller Mikkel Hansen og fortsætter:

»Vi havde eksempelvis en meget fin vase, som var så delikat, at du ikke kunne tage om den og løfte den. Men så kom vi i tanke om, at jeg som barn havde haft en chinchilla. Og de bader i noget meget fint sand. Så vi lavede en trækasse til vasen og fyldte den og vasen med sand til chinchillaer. Og den nåede hel frem til kunden, som hyggede sig med at grave den frem af sandet lige så forsigtigt med en lille ske og en arkæologbørste.«

FACTS

JH TRANSPORT
Grundlagt: 1980
Medarbejdere: 35
Produkt: transport med speciale i kunst og antikviteter
Omsætning: 29 millioner kroner

Af David Foli
erhverv.redaktion@minby.dk

 

Skriv en kommentar