Skriv for at begynde søgning

Byggeri og Byudvikling INDBLIK Seneste nyt

Store udsving i kommunal service

Kommunernes byggesagsafdelinger er samlet set på rette spor, når det gælder om at sagsbehandle til tiden, og Dansk Byggeri roser kommunerne. Men der er stadig forskelle kommunerne imellem.

Set med den brede pensel håndterer landets kommuner borgernes og virksomhedernes byggesager tilfredsstillende. Det konkluderede Kommunernes Landsforening (KL) i hvert fald selv for nylig med det glade budskab, at kommunerne ud fra en gennemsnitsbetragtning overholder kravene om, hvor længe de må være om at sagsbehandle en byggeansøgning.

Kravene for, hvor længe kommunerne må være om at få afsluttet en byggesag er beskrevet med servicemål for de enkelte kategorier af byggesager og udspringer af en aftale mellem KL og regeringen fra 2015.

KL’s opgørelse for andet halvår i 2017 fremhæver, at 70 procent af landets byggesager – lige fra den mest simple garage til et kompliceret boligbyggeri – bliver afsluttet til tiden. Det er dog reelt en lille smule ringere end tidligere, hvor tallet var 80 procent, men det tilskrives statistisk usikkerhed.

»Det understreger, at kommunerne vil virksomhederne og prioriterer den lokale erhvervsvenlighed,« mener Jørn Pedersen (V), formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg.

Fra Dansk Byggeri er der også pæne ord til kommunernes byggesagsafdelinger.
»Det er mit indtryk, at kommunerne har gjort et stort arbejde for at blive hurtigere, og de skal have ros for det, de laver. De har i de senere år haft fokus på at få gjort processerne hurtigere og sagsbehandlingen mere kvalificeret,« siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.

Langsomt og dyrt
Der er dog også plads til forbedringer i de storkøbenhavnske forvaltninger. For det er langtfra alle steder, at borgere og virksomheder kan forvente at få afsluttet sagsbehandlingen til tiden.

København ligger under landsgennemsnittet på 70 procent i samtlige kategorier. Rødovre har heller ikke prangende fremdrift i sagsbehandlingen generelt, fremgår det af KL-opgørelsen. Rødovre markerer sig mest i anden sammenhæng ved at have den højeste timepris for sagsbehandlingen af byggesagsansøgningerne sammenlignet med de øvrige storkøbenhavnske kommuner.

Tjept og billigt
Omvendt ser det ud i Høje-Tåstrup, Greve og Ishøj, hvor det går tjept med at sagsbehandle ansøgningerne. I de kommuner prioriterer man desuden at have nogle af de laveste timepriser for sagsbehandlingen i hovedstadsområdet.

Lave timetakster for byggesagsbehandlingen kan de også tilbyde på Amager, og i Hvidovre er det en helt gratis service. Men her kræver det tålmodighed, hvis man vil trække i arbejdstøjet og bygge, viser opgørelsen fra KL. En simpel garagekonstruktion, som ifølge servicemålene skal være afsluttet inden for 40 dage, tog i gennemsnit 127 dage at sagsbehandle i Dragør, 74 dage i Tårnby og 157 dage i Hvidovre, der tager førstepladsen som den kommune i Storkøbenhavn, der generelt har sværest ved at holde servicemålene.

Udfordringer i det daglige
I Tårnby Kommune har byggesagsbehandler Per Jacobsen et klart syn på udfordringerne i det daglige:

»Når halvdelen af medarbejderne rejser inden for to-tre måneder, så giver det nogle problemer. Vi skal selvfølgelig have nogle nye, men der er ikke så mange, der er uddannet til det, og der er åbenbart brug for rigtig mange teknikere i øjeblikket.
Vi har den sagsbunke, der er. Den kan vi jo ikke løbe fra, og vi er ikke herre over, hvad der kommer ind af byggerier. Vi har en lufthavn, der udvider, og det fylder rigtig meget hos os. Men jeg mener, at vi i store træk har et godt samarbejde med de store bygherrer,« siger Per Jacobsen.

FACTS
Byggesagskategoriernes servicemål/samlet resultatet i andet halvår 2017:
De omfatter simple konstruktioner (40/34 dage), enfamiliehuse (40/34 dage), industri- og lagerbygninger (50/51 dage), erhvervsmæssigt etagebyggeri (55/48 dage) og etagebyggeri af boliger (60/48 dage).

SÅ MEGET KOSTER DET

Så meget tager kommunerne for at behandle byggesager. Hvor intet andet er anført, er der tale om timetakster.
Albertslund 600 kr.
Ballerupintet gebyr
Brøndby628 kr.
Dragør660 kr.
Frederiksberg741 kr.
Furesø678 kr.
Gentofte710 kr.
Gladsaxe672 kr.
Glostrup1.038, fast pris
Greve524 kr.
Herlev670 kr.
Hvidovreintet gebyr
Høje-Taastrup650 kr.
Ishøj629 kr.
København693 kr.
Lyngby-Taarbæk681 kr.
Rødovre815 kr.
Tårnby517 kr.
Vallensbæk 690 kr.

Af Jeanette Hougaard Gram
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar