Skriv for at begynde søgning

Branchenyt INDBLIK Seneste nyt

Stort dyk i tomme kontorlokaler

Opsvinget og konvertering af kontorarealer til bolig og hotel har betydet markant færre tomme kontorlokaler. Især København og områder med god infrastruktur nyder godt af udviklingen, mens andre dele af hovedstadsområdet rykker langsommere.

Antallet af ledige kontorer i hovedstaden rasler ned. Det skyldes en gunstig kombination af opsving og konverteringer til boliger og hoteller, fremhæver Ejendomstorvet.dk.

»I København by med København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør står kun 5,7 procent af kontorerne tomme. Det nærmer sig en halvering fra dengang, det så værst ud, og det er samtidig den laveste kontortomgang siden januar 2009. I Københavns omegn er udviklingen ikke helt så kraftig, men tomgangen på 11,4 procent er den laveste i fire et halvt år, og siden toppen i 2015 har der været en forbedring på næsten fire procentpoint,« siger Mette B. Dehn, presseansvarlig for Ejendomtorvet.dk, i en pressemeddelelse.

I Colliers International i København har man også spottet faktorerne.
»Der er gang i hjulene, virksomhederne vokser og har brug for plads til flere medarbejdere. Vi ser også flere udenlandske virksomheder komme til København. Endelig er en god del kontorejendomme konverteret til boliger. Vi taler om flere hundredtusind kvadratmeter, uden at der er bygget tilsvarede nye, der modsvarer det, og det har gjort et stort indhug i antallet af kvadratmeter,« forklarer Ditlev Juul, chef for mæglerfirmaets kontorsegment.

Også kampen om de kvalificerede medarbejdere påvirker udviklingen ifølge erhvervsmægler Ditlev Juul.
»De yngre medarbejdere går op i byliv og nem adgang til infrastruktur. Det er også faktorer, der i de seneste år har fået tomgangen til at falde kraftigt i Københavns omegn og især i København by.«

Lidt langsommere i omegnen
I omegnen har områder som Herlev, Søborg og Lyngby fordele af placeringen tæt ved Ring 3 og den kommende letbane, mens store dele af for eksempel Ballerup, Albertslund og Brøndby har det sværere,« fortsætter Ditlev Juul.
Det er dog ikke alle steder i Brøndby, hvor det går langsommere.

»Logistikvirksomhederne vil supergerne ligge ved Holbækmotorvejen, og her søger de ejendomme med mere lager og mindre kontor. Men hvis ejendommene ligger langt fra motorvejen, er det bare sværere. Det tænker virksomhederne meget på. Hvis medarbejderne skal køre i bus til og fra en station, der ligger fire kilometer væk, er det ikke optimalt,« uddyber Ditlev Juul.

Det københavnske mæglerhus Lintrup & Norgart spår fortsat fremgang og desuden mere spekulativt kontorbyggeri, hvor investorer sætter gravemaskiner og håndværkere i gang uden på forhånd at have lejere.
»Vi ser et yderst positivt marked for kontorudlejning i København, og det går langt bedre med at udleje kontorer, hvor der bygges i spekulation,« siger partner Susan Hellner Lintrup.

Af Jeanette Hougaard Gram
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar