Skriv for at begynde søgning

Bæredygtighed INDBLIK IVÆRKSÆTTERI Portrætter Seneste nyt VIRKSOMHEDER

Stort skybrud fødte en god idé

Cathrine Leth fandt den enkle, lette og billige løsning på husejerens mareridt: skybrud, der risikerer at fylde kælderen med vand. En kælderoversvømmelse førte til opfindelsen af en regnvandsventil.

Efter det store skybruds ødelæggelser i 2011 gik Cathrine Leth til borgermøde i Vanløse, hvor hun bor, med forventning om at komme hjem med gode råd til, hvordan den slags skader kunne forebygges. Gode råd var dyre, på nær det fra borgeren, som gik ud og løftede sine tagnedløb op af brøndene, da han så den mørke mur af uvejr nærme sig. Derved løb skybrudsvandet direkte ud på græsset.

Det syntes Cathrine Leth, der er arkitekt, lød smart og enkelt, for det er jo dumt at overfylde kloakken med rent vand bare for at se vandet løbe ovenud af eget toilet.

Men det snilde greb om tagnedløbet kan jo kun udføres, hvis man er hjemme og vågen. Denne erkendelse har Cathrine Leth og hendes ven og kollega Poul Erik Christensen kreativt omsat i en ny opfindelse: regnvandsventilen – en lille intelligent dims, der automatisk ’løfter’ nedløbsrøret af under intens regn og ’sætter det på plads’ igen, når det holder op med at regne.

»Det tog egentlig ikke særlig lang tid at udvikle produktidéen. Men det har været en lang rejse at komme hertil, hvor regnvandsventilen er mulig at købe,« siger Cathrine Leth.

Udviklende forløb
Som arkitekt har Cathrine Leth i mange år arbejdet med klimatilpassede projekter – især i havneområder, hvor smart byrumsdesign også beskytter mod højvande. Så det lå hende ikke fjernt at forfølge og udmønte idéen om en ’automatisk rørløfter’.

»Det har været et langt og udviklende forløb, hvor vi har mødt mange dygtige og hjælpsomme folk på vejen. Det har været fantastisk at møde ’livliner’, som har ført os tilbage på sporet, de gange anstrengelserne så ud til at være spildt. Det er meget værd, at så mange har troet på produktet og løsningen hele vejen, og at virksomheden Plastmo nu er gået all in på at få produktet ud på markedet, har gjort, at nu er den her. Det er virkelig stort efter seks års arbejde,« fortæller Cathrine Leth.

Sidste sommer blev hun selvstændig med sit firma VandVender for at kunne fremme kollektivt brug af ventilen. Den lille regnvandsventil har nemlig også et potentiale i kommunens skybrudsplaner. Det har vist sig muligt at skybrudsafkoble 50 procent af tagfladerne i et villaområde i Tårnby.

Som konsulent for CALL Copenhagen er Cathrine nu i gang med et projekt, som skal give Glostrup Forsyning erfaring med løsningen. CALL står for Climate Adoptation Living Lab, der holder til på Energi og Vand Laboratoriet på Roskildevej.

Af Jan Diament
erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar