Skriv for at begynde søgning

IVÆRKSÆTTERI Seneste nyt

Tysk gigant tvang kasketmager til navneskifte

Danmarks eneste kasketmager rendte ind i problemer, da han ville have sit brand godkendt i EU. Hverken jura eller charmeoffensiv var nok. Silas Wilhelm Gärtner opforder andre iværksættere til at være på forkant.

Fra sin lille butik i Jægersborggade på Nørrebro sælger Silas Wilhelm Gärtner kasketter, der er syet fra bunden.
I lokalet ud til gaden har han placeret en række kasketter i forskellige farver og i forskellige materialer. I et tilstødende lokale har han ikke mindre end tre symaskiner, som bliver brugt til forskellige dele af kastet-processen.

I november 2017 skiftede han kælderlokalet i Nordvest ud med en rigtig butik i Jægersborggade, og det næste skridt for kasket-iværksætteren er en lille produktion på Bornholm.
Overgangen fra kælderbutik til virksomhed med to produktionssteder og en rigtig butik har dog ikke været uden bump på vejen.

Et brev fra Tyskland
Silas Wilhelm Gärtner startede med at kalde sin virksomhed for Sigar, en sammentrækning af hans for- og efternavn, men det måtte han droppe, da der pludselig kom post fra Tyskland.
»Vi meldte navnet som et varemærke i Europa sidste år, men så kom der brev fra en advokat i Hamborg, som sagde, at hans klienter ikke ville have, at jeg brugte navnet, fordi udtalen lå for tæt på deres,« siger kasketmageren.

Brevet kom fra virksomheden Sieger, der producerer forskellige beklædningsdele til mænd. Dog ikke hovedbeklædning.
Silas Wilhelm Gärtner så sig nødsaget til at få professionel juridisk rådgivning. Derudover sendte han det tyske firma en forsoningsvideo, hvor han forklarede lidt om Sigar og hans planer for fremtiden.

Det fik det tyske familiefirma til at bløde lidt op, og den en bror mente, at der nok kunne findes en løsning.
Udspillet fra tyskerne blev desværre for Sigar og kasketmageren i Jægersborggade, at han gerne måtte fortsætte med at producere kasketter, men at han ikke måtte producere andet under sit navn.

»Jeg var helt nede«
Efter en lang forhandling blev det for bøvlet.
»Hvis jeg en dag fik lyst til at lave et slips eller en halsklud, så ville jeg ikke kunne gøre det,« siger Silas Wilhelm Gärtner.
Det endte derfor med en navneændring fra Sigar til Wilgart.

»Jeg var helt nede i lang tid. Jeg forbandt jo mit firma med det navn, og man skifter ikke bare identitet over natten,« siger han og fortsætter:

»Nu synes jeg, at Wilgart er rigtig godt. Det klinger mere voksent, så det passer godt til udviklingen i virksomheden. Jeg er blevet rigtig glad for det«.
Det nye navn er blevet godkendt i EU og på trods af tilfredsheden med det nye navn, råder Silas Gärtner andre iværksættere til hurtigt at blive godkendt som varemærke i EU, inden det koster for mange penge og kræfter at ændre navn.

Af Simon Reenberg
Erhverv.redaktion@minby.dk

Skriv en kommentar